Обратна т(о)яга

Иво Инджев

Б. р. – e-vestnik публикува мнението на Иво Инджев, като запазва правописа на автора, заради семантичното му значение.

„НИЕ СМЕ ОСИГУРЕНИ С ГАЗ ЗА ТРИ ДЕСЕТИЛЕТИЯ НАПРЕД И МОЖЕМ ДА БЪДЕМ ЕНЕРГИЕН ЦЕНТЪР НА БАЛКАНИТЕ. ТОВА ГО ПРИЗНАВАТ И СЪСЕДИТЕ НИ.” георги първанов пред „Нетинфо”, на 12.06.2008

Така ни рекламираше газовата вечна дружба рекламният агент на Кремъл георги първанов. След което се наложи, докато се давим в океана от обещания, съседите ни, като Гърция, да ни направят изкуствено дишане с глътка газ само и само да не се задушим в блатото на пресъхналите напоителни приказки на руското лоби.

Особено горчива ирония (неразбираема за хора като министъра на икономиката и енергетиката петър димитров), се съдържа в размахвания от стреснатите ни властници термин „обратна тяга”. От Гърция и от Турция чрез обратна тяга намираме спасение от невероятния (в смисъл, че не е много вероятен) обрат на тягата ни към всичко руско – пък било то и задушаващо, като газова криза.

Само газ ли изпомпахме чрез обратна тяга от съседите? Или може би си върнахме обратно поне малко суверенитет (за патриотарите остава свободата да заподозрат „обратната т(о)яга” като носталгия към османските, а защо не и византийските времена)?

Гръцката помощ не е достатъчна количествена алтернатива на руския газ, но ни помага да се замислим за нещо много важно: газ газим, обезгазени ходим! След като, противно на всички (до)сегашни заклинания, се оказа технически възможно да се снабдяваме от друго място (което и да е то), българските граждани би трябвало да поискат (д)оставка на виновните (да бъдат доставени там, където им е мястото, на подсъдимата скамейка) за поредния антирекорд.

Защото не ни стига, че сме най-бедната, най-корумпираната, най-критикуваната в историята на ЕС страна, но и се оказахме най-уязвимата във време на енергийна криза, произтекла от най-сервилната политика на едностранна зависимост от руския суровинен монопол.

Бяхме се примирили, че газ няма откъде да потече. Но се оказа, че всичко тече, всичко се подменя. Подменя се, както истината за отговорността за лекотата, с която ни подритва господарят на газовото кранче Путин. Каквато и да е вината на Украйна в спора й с Русия, именно бащицата Путин нареди демонстративно (и безцеремонно, без да жали някакви си братушки) да спрат без предупреждение доставките за крайните потребители.

Беше като изстрел в тила на арестант, изведен уж по малка нужда от „големия брат”. Ако тази метафора ви се струва пресилена, спомнете си, че българският Димитровград беше на косъм от унищожение през нощта на 6 януари, защото химическият комбинат край града беше разстрелян в гръб без предупреждение от внезапното спиране на руския газ и само по чудо не се взриви.

Българските власти, понеже са солидарно виновни със сервилното си поведение, така и не протестираха срещу този акт на държавен международен тероризъм.

Противошоково ни се прилага ядрена терапия. Шумотевицата около реактивирането на стари блокове на „АЕЦ Козлодуй” е типично „активно мероприятие” по дезактивиране на облъченото с вина и гузна съвест могъщо проруско ядрено лоби, чийто главен генератор от последно поколение е георги първанов. Чак в Турция разбраха тази „спецификация” на българската ядрена енергетика – турски демонстранти срещу намеренията за внедряване на руски ядрени технологии дадоха за „пример” нашата страна.

До какви мутации, резултат от съветско-руското облъчване, трябва да стигне още българското общество, за да осъзнае, че има спешна нужда от лечение на нацията от радиацията?!

Още текстове от Иво Инджев в неговия блог.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.