Обама – първият интернет-президент

Служител на Сикрет сървиз вдига „Блекбери”-то на президента Обама, което падна на летището във Вашингтон. Снимка: Ройтерс

Барак Обама спечели битката да запази любимия си смартфон „Блекбъри“ щом влезе в „балона“ на сигурността в Белия дом. Новоизбраният президент използва мобилния си телефон за връзка с външния свят и упорито не иска да последва съветите на охраната и на администрацията си да се откаже от него. Така ще стане първият президент, който има персонално устройство и използва редовно електронна поща.

В интервю за Си Ен Ен Обама заяви: „Мисля, че ще можем да задържим едно от тези устройства. Искам да мога да чувам гласове, различни от тези, с които работя пряко, да мога да стигам до хората и да получавам съобщения какво се случва в Америка.“ Говорителка на преходния екип заяви, че все още предстои да бъде взето окончателно решение. Новото правителство трябва да изясни въпроса със сигурността на джобното устройство и това, как ще се впишат в законите за обществените регистри имейлите и други съобщения.

Обама е широко възхваляван като първия „свързан“ президент на САЩ, който желае да използва технологиите, за да общува директно с американския народ. „Обама в интернет“ има повече от 1 милион „приятели“ в социалната мрежа MySpace, 3,7 милиона поддръжници във Facebook и собствен канал в YouTube. Откакто беше избран за президент, той публикува ежеседмични видео материали на сайта change.gov, който е на път да стане WhiteHouse.gov.

Сайтът публикува интерактивна онлайн книга с идеи, които ще бъдат представени на президента след встъпването му в длъжност. Повече от половин милион хора гласуваха за десетки хиляди предложения, представени от 70 000 души. Обама заяви пред Си Ен Ен, че „Блекбъри“ е само един от множеството инструменти, които ще използва, за да излиза от „балона“ и да гарантира, че хората мога да го достигнат. Ако сторя нещо глупаво, някой в Чикаго може да ми изпрати електронно писмо и да каже „Какво правиш?“, заяви още той. Не е ясно дали съобщенията на Обама, ако той използва „Блекбърито” си само за лична комуникация, ще бъдат публични според закона за президентските архиви, който изисква Управлението на архивите да пази електронните писма и други записи. „Ако президентът използва „Блекбъри“, изискването ще бъде да съхраняваме съобщенията за бъдеща употреба“, заяви Шарън Фосет, директор на отдела за президентските библиотеки в Управлението на архивите. „Ако обаче той съобщава по и-мейл на съпругата си по кое време ще се прибере за вечеря или проверява кога дъщерите му имат представление в Сидуел френдс и дали ще може да отиде – това не влиза в работата му на президент според конституцията и законите. Това са лични съобщения, така че няма да ги съхраняваме“. Президентът Джордж Буш се отказа от електронната поща, за да не бъде засрамен от оповестяването на някое лично съобщение.

Обама често е виждан да проверява електронната си поща на джобното устройство. През лятото той се занимаваше със своето „Блекбъри“, докато беше на футболен мач на дъщеря си. Тогава Мишел Обама го плесна през ръцете, за да го накара да прибере телефона.

Неофициалната подкрепа на новоизбрания президент за марката „Блекбъри“ се оценява от експерти на близо 50 милиона долара. Обама е наясно за риска всяко устройство, използвано от президента, да стане мишена на хакери или на чуждестранни служби за сигурност. „Ще работя с презумцията, че всичко, което пиша по и-мейл може да се появи по Си Ен Ен. Затова ще гледам да мисля преди да натисна бутона за изпращане“, заяви Обама пред Си Ен Ен.

Канадската компания Research in Motion, която произвежда смартфоните „Блекбъри“, има добра репутация за своя патентован софтуер за кодиране на съобщенията. Модели като „Блекбъри Болд“ са сред любимите на бизнес потребителите. Смята се обаче, че технологията не отговаря на високите стандарти на Сикрет сървис. В технологичната общност се говори, че Обама може да бъде принуден да се откаже от своя смартфон и да използва изработен по поръчка модел, одобрен като достатъчно сигурен при работа с класифицирани документи, и-мейли и разглеждане на интернет страници. Устройството „Блекбъри“ може да се зарази с вируси, инсталиращи шпионски софтуер, с който могат да се прихващат и-мейли и текстови съобщения. Съществува и риск някой да проследи координатите на „Блекбери“ чрез вградената Джи Пи Ес система на устройството или чрез възможността на доставчика да проследява сигнала.

Устройството „Sectera Edge“, произведено от фирма General Dynamics, е комбинация от телефон и джобен компютър, получил сертификат от Агенцията за национална сигурност. Моделът е разработен по проект на министерството на отбраната. Някои обаче изтъкват, че макар да е сигурен, този телефон е тромава „тухла“ с по-неудобно меню и операционна система. Той обаче може да устои на неколкократно изпускане от един метър върху бетон. Обама изпусна своя „Блекбъри“ миналия петък на самолетната писта и той се разпадна на парчета. Агент от Сикрет сървис побърза да го вдигне. Очевидно продължава да работи.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.