На чаша бира със сатанист

Т. нар. пастор Румен Атанасов на Ордена на Сребърната звезда. Освен неговата сатанистка секта в България има още две – О. R. B. и “Бафомет”.

Приказките на интервюирания по-долу сатанист звучат малко фантастично, самохвално и като измислици. Всеки сам може да прецени дали са истина или не. Изглежда невероятно в България да съществува такава влиятелна и силна финансово сатанинска секта. Но e-vestnik пуска разказа му, за да покаже, че в България се въдят всякакви религиозни откачалки.

Съществуват три основни братства на “сериозни” сатанисти в България – О. R. B., “Бафомет” и Орден на Сребърната звезда. Те доскоро ревниво пазеха своите тайни. Носеха се слухове за „черни параклиси”, скрити в подземията на София. Преди година и половина Орденът на Сребърната звезда излезе от анонимност. В навечерието на Великден пасторът на Ордена Румен Атанасов скандализира обществеността с искането си култът към Сатаната да стане едно от вероизповеданията в България. Според пастора сатанистите били навсякъде сред нас. Дори имало сатанисти в СДС и партия „Атака”. В интервю по „Дарик радио” Атанасов уточни, че така било в САЩ, Германия и Великобритания. Сатанизмът бил вид религиозно движение, което използва името на Сатаната като символ на материалистични и индивидуалистични ценности.

В представата на повечето хора сатанистите са ритуални убийци, слуги на дявола, антихристи. Но на Запад през втората половина на 20 век се създават и легитимни сатанински общности, даже и сатанински църкви.
Сатанистите в България според запознати се делят основно на два вида: антихристи и сатанисти. Антихристите са срещу християнството, но без да почитат Сатаната – един вид еретици. Обикновено носят обърнат кръст на гърдите си – символ на вярата им. Същинските сатанисти са срещу Бог, но почитат Сатаната. Обикновено имат пентаграм на гърдите си, обличат се в тъмни тонове и слагат тъмен грим. Носят сатанински символи. Правят си татуировки на различни части на тялото. Някои от тях си татуират числото на звяра 666 и на челата. Други носят сатанински и нацистки символи и ходят облечени в камуфлажи и обути с кубинки.

Активизират се около празника Хелоуин. Ходят на гробищата, някои трошат кръстове. Други стигат до “кучешки жертвоприношения”. Малка част от тях горят библии и оскверняват фасадите на църкви с изрисувани със спрей сатанински символи. Смятат ги за псевдосатанисти. Повече ги влече „черната сатанинска метъл музика”, отколкото самият сатанизъм. Тези групички носят ефектни имена, като „Демоните на мрака”, „Върколаците”, „Деца на сатаната”, „Черно слънце” и пр. Общуват в интернет-форумите за фетишизъм, сатанизъм и магия. Всъщност повечето са тийнейджъри, които искат да изглеждат различни. Такива са около 80 на сто от т. нар. сатанисти, твърдят запознати.
Останалите се интересуват бегло от сатанизма като религия. Едва 2 на сто са или фанатици, или хора, които практикуват черна магия и призоваване на духове и демони. Фанатиците по принцип членуват в секти, които използват Сатаната като прикритие на своите садистични и мазохистични желания, на развинтената си сексуална фантазия. Общуват в няколко форума в Интернет, където си намират сродни души.
Най-много сатанисти у нас се падат във Враца – така наречената „черна столица“ на България. Други основни центрове са Бургас (на второ място), София и Благоевград, Пловдив и Варна. Според някои данни, сатанистите в България са около 6 000 души. Тук влизат и т. нар. „псевдосатанисти”, почитатели на блек метъл музиката.

Бафомет.

И докато за сатанистите от ордена Сребърна звезда се знае благодарение на изявленията на пастора им Румен Атанасов, за останалите две общности – O. R. B. и „Бафомет“ се знае съвсем малко. В следващите редове за ордена “Бафомет” разказва един „посветен сатанист”. Някои моменти от разговора може да шокират читателя със своята брутална откровеност.

На чаша бира със сатанист

Срещаме се в кафене в центъра на столицата. Заради студа заведението е доста пълно. На масата в дъното седят млад мъж с черни дънки и черно кожено яке и момиче в сив вълнен костюм, това е Петя, която ме свърза със събеседника ми. Говорим на различни теми с Петя и младия мъж, който се представя като Стефан. Прави ми впечатление малкият медальон с формата на обърната пентаграма с едва видима стилизирана глава на козел. Стефан ми казва, че козелът на медальона е Бафомет – символ на плодородието в древните религии. Всеки вярва в нещо, казва Стефан, като сочи последователно сребърния ми кръст и своя медальон. Само че, продължава той, твоят Бог не съществува. Ти и милиони като теб вярвате в нещо, което е измислено да държи в подчинение тълпите.

– В крайна сметка, ти в какво вярваш?

– Аз не вярвам в Бог, аз съм сатанист. От ордена „Бафомет“ съм. Предполагам си чувал за него.

– Какво мислиш за идеята на Ордена на сребърната звезда сатанизмът да стане едно от вероизповеданията в България?

– А, тия ли, зарежи ги, само се надуват. Истинският сатанист няма нужда от църква. Сатанизмът никога не е бил масово движение или релгия. Винаги е бил предназначен за тесен кръг посветени. Нали във вашата Библия е казано, че „Мнозина са звани, малцина са избрани“.

– Какво те накара да станеш сатанист?

– Бях християнин, и то ревностен, преди да вляза в казармата. Аз съм от Варна. Служих като матрос. Към краят на службата станах бахаец. След като се уволних, работих година като барман в заведение на варненското пристанище. Две години бях моряк на търговски кораб. Очукал ме е животът отвсякъде. Бил съм на много места, видял съм какво ли не. Екипажа на кораба ни беше интернационален. Боцманът, украинец, ми даде една книга за сатанизма, беше на руски. Изгълтах я за една вечер. после прочетох още няколко. Когато ми свърши контрактът, бях вече твърдо решен да стана сатанист. Взех автобуса и заминах за София. Бях бакшиш, бодигард в нощен клуб. Спечелих пари и започнах да уча европеистика в НБУ. Вече съм трети курс, на 35 години съм. Ще кажеш, че е късно, но по-добре късно отколкото никога.

– Кога и къде стана сатанист? Преди да станеш член на „Бафомет“, не си ли членувал в друг орден ?

Сатанински символ.

– В София преди пет години. Една колежка от университета ме вкара в ордена. Петя, беше навършила 20 години. Празнувахме до зори. Пиенето развързва езика и разказах на колегите за патилата си. Неочаквано една колежка ми каза, че тя също вярва в Сатаната, членува в „Бафомет“ от две години. Нейният брат, преподавател в НБУ, има важна роля в ордена и с негова помощ тя е открила Сатаната. Колежката ме попита, дали съм готов да се срещна с брат й. Отговорих утвърдително без да се замисля. След няколко срещи с него и други хора от ордена бях приет със специална церемония в „Бафомет“. Каква е, знаят само посветени. Нищо не трябва да излиза навън. Не мога да ти кажа нищо, дори и в „най-общи линии”. Тези глупости дето ги пишат по вестниците, каква клетва се дава при влизането в една общност на сатанисти и какви са правилата вътре, са инсинуации. Никой сатанист, при никакви обстоятелства не би разкрил, каква е клетвата, какви са ритуалите, какво става в общността, дори с риск на живота си. Това че някои колеги си дрънкат, за да пълнят вестниците и правят изявления по медиите, си е чист популизъм. Те не са сатанисти, а мениджъри. Не е необходимо всички да са запознати със същността на сатанизма. Не са необходими такива изяви. Църква на Сатаната също не ни трябва. Имаме пари, имаме влияние. В България, а и по света с пари всичко се купува. Имаме хора в политиката, бизнеса, в медиите. Имаме голям брой привърженици в университетите от цялата страна, студенти и преподаватели. Християнската църква също не ни пречи, прекалено безобидна е. Голяма част от свещениците с действията си, са се отдалечили отдавна от техния Христос, поне от тяхната представа за него. Не виждаш ли – завистта, подмазчеството, слугинажа са се превърнали във втора природа на човека. Никаква религия не може да я надделее. Човек е доста несъвършено същество и лесно манипулируемо. Само трябва да знаеш как.

– Какви хора стават ваши членове и как ги подбирате? Имате ли клонове в провинцията или сред българските общности в чужбина ?

– Хората идват при нас, защото са отчаяни от ситуацията. Това са хора интелигентни, при нас може да се каже, че е събран елитът. Имаме поддръжници в парламента, скоро ще имаме и в Европейския парламент. Привлекли сме за нашата кауза двама бивши министри, известни бизнесмени, политици, журналисти, художници, културтрегери, студенти и преподаватели. Предполагам, те шокирах. Нашите членове нямат стадно чуство, имат ярка индивиуалност. Основният критерий да станеш наш член е да си интелигентен, да се различаваш от масата и да не подражаваш сляпо на никого. Ние не търсим имената, звездите, защото това са хора с обременено мислене. Търсим хора, които сами могат да преценят значението на собствената си личност. После ние ги издигаме и в ордена, и в живота. С пари и в България, и по света всичко се постига. В София, Пловдив, Варна, Враца, Бургас, както и в Европа, САЩ, Канада, членовете ни са около 200.

– Значи сте хора с възможности? Все пак, парите едва ли идват от членския внос. Ваши членове развиват ли собствен бизнес? Имате ли собствено имущество, на „Бафомет“, или на отделни негови членове, в България или в чужбина ?

– Възможности, имаш предвид пари, имаме, но човешкото око е ненаситно, винаги иска още. Така че, хем имаме, хем искаме да имаме още повече. Добре де, след като можем да плащаме обучението на наши членове в чужди университети, не сме бедняци. Въпросът ти наистина е повече от „деликатен”. При нас има хора с различни възможности, от много богати до бедни. Само че ние се ръководим от принципите на Маркс: ”От всекиго според възможностите. Всекиму според потребностите.” Разбира се, че богатите ще помагат на бедните. Нали всички сме братя. Имаме наши членове, много богати бизнесмени, търговци, производители. Една част от тях са български емигранти, или по-точно техни потомци в САЩ и Канада. Става ти ясно откъде идват част от приходите да плащаме обучението на нашите членове в САЩ и Канада. Фирми, компании, официално регистрирани на името на „Бафомет“, пастора, или неговите заместници нямаме. Има регистрирани компании и фирми на членове на „Бафомет“.

Антон Шандор Ла Вей, автор на Сатанинската библия.

За нас не е проблем да си регистрираме сдружение, ако щеш църква, банка, изследователски научен център. Няма обаче за какво да го правим. Ние сме елитарна езотерична общност, т.е. общност на посветени, и държим да останем такава. Нямам намерение нито да те правя сатанист, нито да ти издавам неща от кухнята. Искрено се надявам интересът ти към мен, към сатанизма, и в частност „Бафомет“ да не цели поредната сензация. Ако предаваш точно думите ми нямаш проблем. Ако не, ние можем да спрем всеки материал, репортаж, всяка книга, насочен срещу нас. Не те заплашвам, ние не сме ритуални убийци или каквито неща си чул да се говорят за нас, гледал си по филмите или си чел нещо за ритуално убийство, което автоматично се свързва със сатанизма. Ние нямаме нищо общо с такива неща. В елитарните сатанински среди човешкото жертвоприношение се смята за отживелица. Просто ние сме свободни хора, с ярко изразен индивидуализъм. Не робуваме на догми, фалшив морал, не сме лицемери. Казваме това което мислим и правим това, което смятаме за правилно. Не искаме да ни пречат, след като и ние не пречим на никого. Който иска да бъде овца, да си блее в стадото, но да не ни пречи. Тогава и ние няма да го закачаме. Можем да направим такава магия, която, ако не убие, може да извади от равновесие всеки простосмъртен.

– Досега има ли „жертви” на вашите магии ?

– Не коментирам…

– Къде правите вашите ритуали, на определени места или в домовете си ?

– Предполагам ще те разочаровам, ако ти кажа, че не правим ритуалите си по гробища, не се крием по гори, пещери, подлези, противоатомни скривалища. Чувал съм да се говори, че сме отвличали и деца, за да ги принесем в жертва. Това са пълни измишльотини. Спомням си една подобна дивотия преди две години. Вестниците се надпреварваха да изказват хипотезата, че сатанисти са убили една богословка. Забележи, хипотезата е, че била убита от сатанисти, защото била богословка, а сатанистите мразят църквата, клира и богословите. Ако искаш да знаеш, нейните убийци нямат нищо общо със сатанизма. Другаде трябва да се търси причината за смъртта и. Но къде правим ритуалите си. Аз например живея в Сухата река в четиристаен апартамент. Купих го преди две години. Има една стая, която е доста голяма и я използвам за нашите сбирки. Събираме се в домовете на нашите членове в Подуене, Лозенец, Белите брези, Бистрица и на много други места. Говоря ти само за София. Никой от сатанистите от „елита” няма да се забие вдън гори тилилейски, да коли животни хора или да ходи по гробища, да троши надгробни камъни, кръстове или пък да седне да гори библии или да драска стените на църквите със спрейове. Това е излишна показност. Сатанизмът е предназначен за тесен кръг, убедени, просветени хора, отхвърлили игото на Христовия кръст.
Например масоните също се покланят на символа на плодородието Бафомет, също вярват в така наречените „тъмни сили”, ”Великия архитект”, Луцифер-Озарения, но не искат да бъдат отъждествявани със сатанизма. Не ме питай за връзките ни с масоните, нищо повече няма да научиш.

– В крайна сметка, чувал ли си за човешки жертвоприношения, правени в България от някой клон сатанисти? Какво мислиш за форумите за сатанисти в интернет?

– Категорично, ние трите елитарни сатанински общности „Бафомет“, Ордена на сребърната звезда и O. R. B. никога не сме правили. Чувал съм, но това беше отдавна, през 1993 г. или малко по-късно, за ритуални убийства в Западна България от някаква секта, която изповядвала идеите на сатанизма. Всичко е само слухове. Много убийства, извършвани от психопати, са приписвани на сатанисти. Тези хора в кавички вършат големи простотиии и нанасят голяма вреда на имиджа на сатанистите. Това не са хора, не са и животни, това са твари. Пернишкият катил и неговите „колеги”, абитуриентите от София. Поне такава информация имам за тях, влезли в няколко сайта за сатанисти, вампири, български, руски, английски. Прочели в няколко чужди сайта за ритуалните убийства, техники за тяхното извършване. Пообщували във въпросните сайтове със „сродни души” и решили че са сатанисти. После получили, според тях „откровение” от дявола да приложат на практика прочетеното. Резултатът е известен. В един от сайтовете за сатанисти даже прочетох че за да членуваш в него, трябва да имаш навършени 13 години. Виж откъде набират „вдъхновение” тийнейджърите ритуални убийци. Не може така, в Европа, САЩ се искат навършени 25 години, за да станеш член на такъв форум. В България, куцо кьораво и сакато влиза във форуми за садомазохизъм, фетишизъм, сатанизъм, вуду магия и каквото още се сетиш. После тийнейджърите започват да обменят мисли с „колеги” и в крайна сметка една малка част от тях стигат до ритуалните убийства. Трябва да ги забранят тези форуми.

– Вашите членове задължително ли обличат ритуално облекло при извършването на церемониите? В ежедневието, освен пръстени, медальони, значки, има ли елемент в облеклото ви, който да показва че сте сатанисти? Могат ли по някакъв начин да бъдат различени членовете на отделните сатанински общности ?

– Наистина една част от нашите членове носят значки, обици, пръстени, гривни, медальони с избражението на пентаграм с Бафомет в центъра. Друга част си правят татуировки. Обличаме черни роби с качулки по време на церемонията. Но в ежедневието не ходим облечени задължително в тъмни тонове, не носим черни панталони, якета и кубинки. Това е индивидуален избор. Смятаме за проява на лош вкус нашите членове да ходят с дрехи, на които на гърдите или гърба да са изобразени в голям размер сатанински символи. Ако видите някой облечен по подобен „крещящ” начин и да твърди че е член на „Бафомет“, да знаете че е имитатор. Това е присъщо на „псевдосатанистите” от разни групички от сорта на „Демоните на мрака”, ”Върколаците”. Някои от тях си татуират и челата. Там са събрани откачалките, те горят библии, чупят кръстове, правят кучешки жертвоприношения по подлезите.

– Имате ли настолна книга?

– Наша настолна книга е Сатанинската библия на Антон Шандор Ла Вей. Проявяваме интерес и към останалите книги, писани от него. И ние сме привърженици на Пътя на лявата ръка.

– Как виждате вашето бъдеще в България? Възможен ли е съюз на българските сатанински общности?

– Засега не виждаме възможност за създаване на съюз на българските сатанисти. Не виждаме и необходимост. Нека всеки върви по пътя си и да не пречи на другите.

 

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.