BG кенеф, завит с черна завеска

Мозайката от кенефи, с формата на България, разположена в съвета на Европа в Брюксел, вече е завита с черна завеска. По-добре ли е сега? Инсталация, показваща всички страни в ЕС, а България – завита с черно. Няма я.

Всъщност, всички знаят, че е там, под завеската. И е завита, щото нещо е срамно. Защото българите се разсърдили, че рисуват страната им като мозайка от тоалетни.

Всъщност, не всички българи. В Интернет тръгна протестна подписка в защита на чешкия художник Давид Черни, който изобрази България по този начин. Няколкостотин българи, главно хора на изкуството и интелигенти, се подписаха в защита на правото на художника да бъде провокативен, краен, да прави скандали с картините си. Сякаш се събуди някакъв рефлекс от комунизма, когато обичаха да забраняват картини и художници.

Трябва ли да се реагира толкова официално на една картина? Министерството на културата да излиза с декларация, Външно министерство, говорителката на България в Брюксел… Шефът на БНБ да обяви, че ще бойкотира европейска среща, ако не махнат изображението на България. В отговор президентът на Чехия Клаус излезе с писмо до правителството, в което също ги упреква за картината със злополучния образ на България. И има формални основания, защото част от средствата за този арт проект, макар и малко, са дошли от чешкото правителство.

Най-забавни са от „Атака”. Те, които често казват, че България се е превърнала в турска тоалетна и я рисуват в много по-черни краски от Давид Черни, сега са възмутени. Поискаха незабавно да се махне.

Не е нормално да се маха картина. Не е нормално да се иска сметка от художник защо е изобразил едно или друго.

Да, Давид Черни е търсил скандал, знаел е много добре, че това е унизително за България, че е обидно. И точно на това е разчитал – стана известен в целия ЕС. Но вместо драматични декларации, намеса на министри и правителства, можеше просто да се коментира какво цели Черни, да се осъди с оценките на един или друг.

И сега България е под черната завеска. Никой не пита какво има отдолу. И какво ли си мислят за българите? Че са много докачливи и трябва да им се приготвя черна завеска, за да не ги дразним?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.