Манията по „Здрач“ плъзна в България

Поредицата Здрач или Twilight се състои от четири тинейджърски фентъзи романа на американската писателка Стефани Майър.

На 2 юни 2003 година авторката се събудила след страхотен сън – невероятно красиви момче и момиче седяли на слънчева поляна и разговаряли; нещо повече – те били влюбени. Момчето обаче било вампир и се разкъсвало в желанието си да убие или не своята любима.

Във въпросната сутрин Стефани станала от леглото и въпреки че имала много работа и грижи покрай трите си деца, почувствала, че непременно трябва да напише съня си. В главата й той бил толкова жив и прекрасен, че не искала да го загуби. Въпреки че била придобила бакалавърска степен по английски език, тя почти не била писала през живота си. Историята за любовта между вампира и момичето обаче я увлякла и само след три месеца книгата Здрач била готова.

Случилото се по-нататък напомня историята на Джей Кей Роулинг – авторките изпращали ръкописи в десетки издателства, но всички ги отхвърляли. Късметът на Стефани Майър се усмихнал чрез издателство Little, Brown and Company. Предусетили успеха, те подписали договор с все още никому неизвестната авторка за цели три книги, и то на стойност $750 000!

Както си трябва, поредицата станала тотална мания – появила се даже нова дума, описваща феновете на книгите – tween (twilight + teen). Засега книгите са преведени на 37 различни езика и са продадени в повече от 40 млн. копия по целия свят. (Тук може да разгледате различните корици, с които книгите са излязли в някои страни.)

За литературните достойнства на поредицата може доста да се спори. Критиците я възхваляват или отричат, читателите също – в сайта goodreads например тя се появява едновременно в класациите за най-добра книга за младежи и за най-лоша книга на всички времена.

Четирите книги излизат съответно през октомври 2005, септември 2006, август 2007 и август 2008.

Понеже тетралогията дотук спечели милиони долари, на Стефани Майър й хрумнала интересна идея – тъй като по-голямата част от книгите досега са разказани от гледната точка на момичето Бела (с изключение на епилога на Eclipse и част от Breaking Dawn, които са разказани от героя Джейкъб), авторката започнала да пише пета книга със заглавие Midnight Sun. Тя представлява преразказ на първата, но от гледната точка на момчето-вампир Едуард.

За съжаление обаче през август 2008 недовършеният ръкопис излязъл нелегално в интернет. Това бил голям шок за авторката, защото тя била дала само няколко копия на хора, на които вярвала, и се почувствала предадена. На сайта си е публикува собствения си коментар за случилото се, в който подробно обяснява защо е толкова обезкуражена и защо смята да зареже всичко това – нейните права не само като автор, а и като човек са били нарушени – нередно е трудът й да вижда бял свят, ако тя не е решила, че е готов. През август твърди, че е загубила вдъхновение и смята да прекрати работа по книгата, като дори качва нелегалния ръкопис на официалния си сайт.

Когато става дума за много пари обаче, моралът може леекичко да бъде изкривен и непростими неща да се простят – в интервю за Entertainment Weekly на 6 ноември 2008 Стефани Майър споделя, че смята да завърши и издаде книгата, но след поне две години, когато скандалът около нелегалното копие се забрави.

Както при всяка подобна поредица, и към тази има екранизация. Първият филм Twilight излезе на голям екран на 17 ноември 2008 в САЩ, а в България предпремиерната дата беше на 16 януари 2009. Само в първия си уикенд в САЩ филмът направи $71 млн. А що се отнася до саундтрака – още преди да бъде издаден, той стана един от петте най-продавани албума на всички времена в amazon.com.

http://www.youtube.com/watch?v=hpgyPqYZzHk

                             Трейлър на филма Здрач с български субтитри

Излизането на поредицата в България се забави доста и феновете сами преведоха първите две книги – те могат да се прочетат безплатно в техния форум.

Добрата новина е, че на 12 януари Егмонт България пусна на пазара Здрач – първото заглавие от поредицата. Въпреки че излиза с почти четири години закъснение, книгата обещава да бъде голям хит и в България. Вътрешен човек от Егмонт сподели, че още същия ден маркетинговият отдел бил продал целия тираж, така че спешно беше пуснат втори.

И един съвет за финал – ако в следващите седмици някой ваш близък попадне в капана на поредицата, не се тревожете, а за да бъдете подготвени прочетете материала How to Deal with a Twilight Fanatic (Как да се държим с фанатик на Здрач).
Виж още текстове за книги в блога на студентите по книгоиздаване от ФЖМК

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.