Секуритате се завръща?

Румънец разглежда папки от тайните архиви на Секуритате. Снимка: Романия либера

Сенките от миналото възкръснаха през последните няколко дни в Румъния. „Секуритате се завръща чрез закон“, „Свободен път към тиранията“ и „Биг брадър е тук“, писаха румънските вестници. Бившият премиер Адриан Нъстасе дори си послужи с метафората на модела на перфектния затвор „Паноптикон“ на Джереми Бентам, за да обрисува състоянието, в което се намира румънското общество.

Две събития отприщиха вълна от анализи и коментари на тема подслушване. На 20 януари влезе в сила закон, гласуван в парламента на 18 ноември 2008 година, обнародван от президента и публикуван на 21 ноември 2008-ма. Той предвижда данните на телефонните разговори и есемесите на територията на Румъния да бъдат записвани от всички фиксирани и мобилни оператори и да бъдат съхранявани за период от шест месеца. Тези данни включват телефонния номер на този, който се обажда, на този, който получава обаждането, адреса на абоната, местонахождението на получилия обаждането, часа на обаждането и продължителността на разговора. При текстовите съобщения (есемеси) също се съхранява информация за това, кога и на кого са изпратени. Данните ще могат да бъдат предоставяни на прокурорите при поискване по съответния съдебен ред.

Второто събитие дойде по-късно същия ден, когато бившият началник на Службата за външно разузнаване и бивш съветник на президента Клаудиу Сафтою направи по телевизия Реалитатя сензационно изказване. Сафтою твърди, че президентът е подслушвал разговори между лидера на Социалдемократическата партия Мирча Джеоана и почетния председател на партията Йон Илиеску. „Президентът ми казваше сутринта какво са си говорили по телефона Илиеску и Джеоана вечерта“, каза той. Първоначално Сафтою заяви, че е бил информиран от президента Бъсеску за тези разговори, а по-късно се обади отново в телевизията, за да уточни, че разполага с тези сведения от публични източници, а не лично от президента. Сафтою отказа да говори повече по въпроса и призова журналистите да потърсят в интернет фрагменти от изявления на президента, които навеждат на тази мисъл.

Последваха реакции от всички страни. Говорителят на президента заяви, че твърденията трябва да бъдат доказани и че държавният глава ще се обърне към прокуратурата. Съответно от Главна прокуратура обявиха, че органът няма основания да се самосезира.

Към това се прибави и твърдението на бившия румънски президент Емил Константинеску, че агенти от румънското разузнаване са шпионирали съпругите на посланици в Букурещ. „Всяка служба се опитва да спечели благоразположението на президента. От Службата за външно разузнаване например получавах информация какво правят съпругите на посланиците“, заяви бившият президент.

От своя страна от Службата за външно разузнаване уточниха в прессъобщение, че не извършват дейност по подслушване на комуникациите, а само използват резултати от направени от компетентните служби записи, и че подслушването визира аспекти от националната сигурност, а не дейности с политически характер. По закон само Службата за вътрешно разузнаване има право да подслушва комуникационните средства.

Интересно е да се отбележи, че Сафтою не за първи път се забърква в такъв скандал. През март 2007 година, само пет месеца след назначаването му за началник на външното разузнаване, Сафтою е принуден да подаде оставка, именно защото заявява, че службата разполага със съответната апаратура и извършва подслушване.

Обектите на подслушването, оповестено от Сафтою – Илиеску и Джеоана – не се показаха особено развълнувани от събитието. Джеоана дори се пошегува: „Зависи кой с кого е говорил, дали Илиеску с Джеоана или Джеоана с Илиеску“.
До какво ще доведе нажежаването на телефонната слушалка в северната ни съседка? Дали ще се стигне до съд засега не е ясно. Другата възможност е разясненията и уточненията да продължат, докато се стигне до компромисно решение, тоест да се окаже, че всъщност никой не е разбрал правилно, това което бившият шеф на разузнаването е казал. Тогава президентът може да прости недоразумението и случаят да бъде забравен.

Идеята за неизвестното ухо, следящо лични разговори, развълнува не само политическите кръгове, но и обикновения потребител на комуникациите. Някои сайтове дори вече предлагат практични съвети как да бъде измамен телефонният „подслушвач“. Остава въпросът дали Големият брат ще се настани трайно в съзнанието на румънеца 20 години след като Секуритате официално престана да съществува.

Скорошно проучване показа, че според 73 процента от румънците би било добре страната да има силен ръководител, а 20 процента са сигурни, че животът им би бил по-добър при военен режим.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.