Германците ще ограничават яденето на месо, за да спасяват климата

Шницелът може да остане в историята на Германия, след като немците бяха призовани да ядат месо само в неделя. Снимка: Уикипедия

За нация, която обожава братвурстите и шницелите, новината не е съвсем добре дошла. Германците са принудени да преосмислят навиците си за ядене на месо. От доста време експертите твърдят, че промяната на хранителния режим е важна стъпка в борбата срещу климатичните промени, тъй като животновъдството допринася за отделянето на парникови газове. Какво правят в  Германия, пише в. “Гардиън”.

Германската федерална агенция за опазване на околната среда (UBA) издаде строги препоръки, в които настоява хората да се върнат към предвоенните традиции в храненето и да посягат към месото само в специални случаи. Диетата им трябва да бъде оформена по примера на средиземноморските страни.

Германците са сред хората, които ядат най-много месо в цяла Европа. 39 процента от всички калории, които поемат, идват от месо и месни продукти (за сравнение – в Италия процентът е 25). “Трябва да преосмислим високата си консумация на месо,” каза Андреас Троге, президент на UBA, която е консултативен орган на правителството по въпроси, свързани с околната среда. “Препоръчвам на хората да се върнат към “неделното печено” и да преориентират хранителните си навици към модела на средиземноморската кухня.”

В кулоарите на берлинската Зелена седмица – една от най-големите селскостопански изложби в света – Троге заяви, че селското стопанство е отговорно за около 15 на сто от парниковите газове на Германия, а производството на месо е най-енергоемкият отрасъл. Затова той настоя, че намаляването на консумацията на месо е логичната стъпка напред. “Това по никакъв начин не означава, че трябва да жертваме начина си на живот,” продължи Троге. “Не вярвам италианците да са по-нещастни от нас заради храната си.”

Коментарите на Троге бяха критикувани от експерти в селското стопанство и от политици. Едмунд Гайзен, съветник на либералните “свободни демократи”, го обвини в призив за бойкот на немските продукти. “Андреас Троге трябва да спре да се опитва да развали апетита на нацията като дискредитира селскостопанската продукция,” заяви той като нарече атаката срещу месото “популистка и едноизмерна”. “Осведомените ни консуматори трябва сами да решат какво искат да ядат.”

Хилмар Щепат от Германската асоциация на вегетарианците приветства апела на Троге и каза: “Приятно е да видиш, че политиците най-накрая отвориха очи за факта, че количеството месо, което ядем, вреди на околната среда”. Той добави, че макар броят на вегетарианците се е увеличил от 0,4 процента през 1983 година до близо 10 процента днес, германците все още ядат много месо.

“За разлика от Великобритания, въпреки че интересът към вегетарианството расте, то все още не се практикува масово, каза Щепат. Заради икономическия подем след войната хората започнаха да ядат месо, защото то беше лукс. Преди и след войната хората ядяха месо веднъж в седмицата, а понякога варяха и кокали. Сега е нормално да се яде месо всеки ден.”

Според него безмесните ястия предизвикват недоволство, а месните продукти като гъшия дроб и телешкото – чиято употреба все по-често се смята за нехуманна – може да се намерят навсякъде. Троге предупреди, че производството на месо не само е много енергоемко, но и отделяните от животните метан и азотен окис (произвеждани от тор, която фермерите често оставят по полето, откъдето тя се изпарява в атмосферата) също вредят на околната среда.

Данните на Световния фонд за дивата природа също подкрепят твърденията, че производството на месо вреди на природата. В последния си доклад Living Planet организацията твърди, че за производството на един килограм говеждо месо са необходими 16 000 литра вода, като в сметката трябва да се включи и храната и водата за три години живот на една крава.

Според Немската федерална статистическа агенция Destatis консумацията на месо в страна е спаднала от 64 кг на година на глава от населението през 1991-ва до 58,7 кг днес. Основната причина за намалението са съображенията за добро здраве. Според Германската асоциация на вегетарианците от всички, които отказват месото от притеснения за околната среда, най-много са младите жени. “По-трудно е да накараме да го направят немските мъже, казва Щепат. За много от тях яденето на месо е прекалено тясно свързано с мъжествеността.”

Месо и жега

Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие производството на месо е отговорно за почти една пета от парниковите емисии в целия свят. Други експерти обаче считат, че тези цифри са завишени. Британската организация Food Climate Research Network твърди, че във Великобритания консумираната храна допринася за почти една пета от емисиите на държавата, а месните и млечните храни са отговорни само за половината от тях.

Високият процент се дължи на фуража, който се отглежда с химикали, на разходите за гориво и на парниковите газове, които бълва добитъкът. От правителството твърдят, че в сравнение с производството на хляб емисиите, свързани с птицефермите, са четири пъти повече. При свинското те са шест пъти по-високи, а при говеждото и агнешкото – 16 пъти по-високи. Освен това – за да може да се произвежда все повече фураж за добитъка – се изсичат тропически гори, което също е източник на парникови газове. Затова експертите твърдят, че намаляването на консумацията на месо наполовина ще бъде по-ефективно от намаляване на използване на транспортни средства.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.