Затвориха отварянето на ядрените блокове

Иво Инджев

Очакваното бламиране на безсмисленото гласуване в Българския парламент за отваряне на 3-ти и 4-ти блок на „АЕЦ Козлодуй” се състоя само часове по-късно. Можеше да го направи всяка една държава, подписала с България договора за присъединяване към ЕС.

Австрия избра да бъде първа. Австрийски медии цитираха още вчера, т. е. в първия възможен ден след гласуването в София, министъра да околната среда Николаус Берлакович да възразява остро срещу рестартирането на блоковете. На практика вече друга държава от ЕС може и да не се обажда. Несъгласието на една от тях е напълно достатъчно, за да зачеркне в зародиш популисткия напън на мъртвороденото българско парламентарно решение.

Ако добавим и „естествената смърт” на словашкото намерение за реанимиране на ядрени мощност, от което Братислава скоропостижно се отказа сама, ядрените лицемери тук загубиха и последната възможност за спекулиране „по аналогия” (със Словакия, например).

На откровената глупост, която прояви мнозинството български депутати (външно изглеждащи като нормални хора), се удивиха доста медии по света. Обърна ни внимание по този повод и „Ню Йорк таймс”. Ако това е била целта, то тя е постигната. Но някой тук би трябвало да се засрами, защото не е много прилично да привличаш погледите в тълпата само защото държиш да си свалиш гащите на публично място.

Ако става дума само за това България да се изплези на света, в стила на Айнщайн (или на Мик Джагър), щеше да бъде глупаво (като за една държава), но поносимо някак си. Можеше да мине за нещо като проява на характер. Колективното плезене обаче не е като демонстрацията на индивидуална опърничавост, както при Айнщайн или Джагър.

То показва само едно: че България се управлява от едни подражатели – имитират проява на здрав разум, на патриотизъм, на икономическа пресметливост, а всъщност са рожби на криворазбраната демокрация. Не защото нямат право на автономно решение за ядрената енергетиката, а по простата причина, че „разрешават” нещо, което не зависи в крайна сметка от тях и по този начин мамят българските граждани. Или поне онези от тях, които не са чували, че за да стане факт възкръсването на ядрените реактори, преди това трябва да се пренапише договорът за присъединяване на България към ЕС с още 26 европейки държави – нещо, което е абсолютно нереалистично и е известно като такова на всеки гласувал измамник (на доверието на своите избиратели).

Още текстове от Иво Инджев в неговия блог.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.