За какво са напъните за АЕЦ на Сидеров, Първанов и др.? Да зарадват Путин?

Ако някой още не е разбрал каква беше целта на операцията със спирането на газа, сигурно вече му става ясно.
Най-пострадалите от кризата – Словакия и България – създадоха напрежение в ЕС с желанието си да пуснат спрените ядрени блокове. Словакия се отказа. В България този въпрос продължава да се обсъжда и предстои да я праснат през пръстите (а вече й дадоха да се разбере, че пускането пак на спрените блокове в ЕС няма да го приемат).

Путин потрива ръце. Интриги в ЕС, сътресения. Самото членство на България в съюза може да бъде поставено на карта, ако проруските политици у нас се запънат да пускат двата блока.

Президентът Първанов поведе хорото в това отношение. Вкара въпроса в правителството и парламента.

Политици като Сидеров обаче искат направо да изключат България от ЕС, като настояват двата блока да се пуснат без страната да се съобразява с еврокомисията. И Първанов, и Сидеров, и Каракачанов, и др. политици, които вдигат шум за пускане на блоковете, без съмнение работят за Путин. И това се разбира от все повече хора у нас. И общественото мнение вече е разделено по въпроса.

Хората смятат за по-голяма ценност членството в ЕС, отколкото гордостта на Първанов, че България е енергиен център на Балканите. Правят си простата сметка, че 7 млрд. евро структурни фондове за 4 години са повече от няколкостотин милиона лв. годишно от износ на ток. И при това печалбата от този износ отива в посредници и руски доставчици на ядрено гориво, а не в държавата (справка – годишната печалба на НЕК всеки може да я види в сайта им – няколко десетки милиона лева годишно).

И въпросните два спрени блока имат живот 30 години и той изтича през 2011-2013 г. За това ли е целият зор? Да работят още няколко години, но да съсипят бъдещето на България?

Няма никакво съмнение, че всичко е политическа игра, която цели да откъсне България от ЕС.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.