Цитат в десетката: Гръцките земеделци искат ли да построят комунизма?

Снимка: Ройтерс

Ето това даже не знам как да го нарека мечта за социализъм или просто изнудване?
Как в името и идеологията на пазарната икономика, свободният пазар и ЕС ще дефинирате поведението на Гръцките земеделски производители?
Значи те искат:

– Повече субсидии, отколкото им е отредено (с което вероятно застават в неравностойно положение с останалите земеделски производители в ЕС и на практика карат държавата да наруши няколко споразумения, които е подписала)
– Да не плащат лихви на банките по заемите си (с което удрят банковата система, и чрез нея всички останали в икономиката, защото банката трябва да компенсира загубите и рисковете си с вдигане на лихвите за останалите, или да получи недопустима според ЕС държавна помощ, специално за земеделците) поне три години
– Да получат нови (при това безлихвени) заеми, което е повторение на горната точка?
– Да се намали цената на нафтата, ако не за всички, то поне за тях (отново държавна помощ и неравностойно положение)
– Да продават стоката си на по-висока от текущата изкупна и субсидирана пазарна цена? Къде е пазарното отношение? Кой ще додава разликата в цената? Това не е ли отново недопустима държавна помощ?
Да се спре вноса на селскостопански стоки от други държави от ЕС? Къде отиде правото на свободно придвижване на капитали, хора и стоки в съюза?

И за да постигнат тези си цели те блокират всички сухопътни граници с ЕС (тоест България), с което не блокират Гръцката икономика, защото при нея и без това 95% от стокообмена минава по море. Блокира България и нейния достъп до пристанища.
Може би има известен смисъл (да се накара ЕС да обърне внимание и да стори чудо, или да изхвърли Гърция от съюза, за нарушаване на купища споразумения, и те после да могат спокойно да си бият местното правителство, защото вината ще е изцяло негова). Но резултата е изключително в наш негативизъм.
Сега се оказва че:
За това, че гръцките земеделци страдат като целия западен свят от финансовата криза, и не са достатъчно пазарно ефективни, и не искат да отстъпят от стандарта си на живот, така както се налага всички други да отстъпят, е виновна България?

Виж целия текст в  блога на Делян Делчев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.