Гърмят газови бутилки под път и над път. Нещо не е наред с тая нация

В събота гръмна поредната газова бутилка, разруши етаж от къща в Панчарево край София и вкара в болница бременна жена и дете.
Това е дванайстата гръмнала газова бутилка в България от Нова година насам. Ранените са общо 25 души. Някои – с тежки изгаряния. Газова криза ли? Кое е по-големият проблем?
И какво, по дяволите, става в тая държава? Защо гърмят газови бутилки под път и над път?

Трудно е да се отговори с две думи на тоя въпрос. Но има една доминираща причина – у нас нехайството при работа с опасни уреди е национален манталитет. У българина е вкоренено едно здраво отношение към нещата, което се изразява в няколко крилати фрази – “Абе, кво ще му стане”, “Нищо му няма”, “Може и така”. С тия магически формули нашенецът без да му мигне окото използва газови бутилки, които са с минал срок. Според вида си те трябва да се сменят на 5 или 7 години. Да се тестват на 2 или 3 години. Да сте видели някой да тества газова бутилка или да си купува нова, че старата е вече на 10 години? Няма такъв. “Абе, нищо й няма, наред си е”.

Нищо й няма, ама току гръмне и отнесе две стени от къщата, както показва практиката. И цяло чудо е, че още няма откъснати глави, а само изгорени (някои са с 60-70% изгаряния, което е кажи-речи същото).

Цяла отделна тема са шофьорите. Отива таксиджия в сервиз за газови уредби да мине на преглед. В сервиза му казват –трябва да си смените газовата бутилка, много е стара – на 20 години. “Какво!? – реве таксиджията – Вие ли ще ми кажете, бе?! Като не искате, другаде ще мина на преглед” – и заминава. И другаде му удрят печата и той си кара доволен от живота. Тук там се подпалват коли на газ и засега няма жертви, ама само засега.

Предстои да почнат да гърмят автомобилните уредби за метан – те работят с над 100 атмосфери налягане. И още няма гръмнали коли, защото се използват сравнително отскоро и не им е изтекъл срокът на годност. Гърмежите предстоят.

Някой прави ли връзка с твърдата увереност на средния българин, че старите съветски ядрени блокове са безопасни и трябва да се пуснат?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.