Първокласници тренират на Витоша за спускане в Сен Мориц

Ски учител показва на първокласник как се прави „рало“. Снимка: авторката

Възможно ли е един първокласник да се качи за първи път на ски през февруари, а през пролетната ваканция да отиде в световно известния ски курорт Сен Мориц, при това напълно безплатно? Засега единственият начин това да се случи, е да се включи в инициативата „Научи се да караш ски”, която се провежда от средата на декември на Витоша. Още повече, че шеф на учителите от „Витоша ски училища” е не кой да е, а бившият треньор на мъжкия ни национален отбор по ски и преподавател в Националната спортна академия Иван Каневчев.

„Най-ранната възраст за едно дете да се качи на ски е 4-5 години, казва Каневчев. Но когато и да започне, може да се научи.” От 15 декември, когато стартира проектът, през училището му са минали над 1400 деца. И тези дни на „Алеко“ обикалят няколкостотин ученици с лилавите каски и елечетата на шоколадите „Милка“. Децата са участници в петия курс от проекта и, както и скиорите от предишните четири, трябва да определят най-бързите на специален слалом – първото им състезание. На 28 март победителите ще участват на големия финал, който ще изпрати 20 от тях и учителите им в Сен Мориц.

Напук на опасенията на повечето родители, Каневчев твърди: „За начинаещите ските не са опасни. Дори да се получат някакви травми, те са много леки. За тези четири дни децата се научават да правят т. нар. основен завой и с още един курс ще могат да се пускат по всички писти. Инициативата е прекрасна, защото много от децата започват да обичат планината. Вече имаме записани за следващи курсове, което означава, че са спечелени за ските. Освен това се научават на много неща, които ги няма в града.”

С децата работят около 40 ски учители. Те посрещат по 350 ученици – начинаещи и напреднали. Онези, които могат да карат, получават безплатни лифткарти и ползват всички съоръжения. Останалите започват с урок №1: слагане и сваляне на ските, ставане и падане, ходене по снега и катерене. След това идва ред на по-сложните неща като „рало” и спиране. И ако през първия ден повечето от тях не знаят как да си обуят обувките, на четвъртия вече карат, не искат да си тръгват и най-вероятно ще доведат родителите си обратно на „Алеко“.

Ски учители с деца, които се обучават по проекта "Научи се да караш ски" на "Алеко". Снимка: авторката

Ски учители с деца, които се обучават по проекта "Научи се да караш ски" на "Алеко". Снимка: авторкатаДвама прясноизлюпени скиори преди първото си ски състезание. Снимка: авторкатаСки учител показва първите стъпки в ските. Снимка: авторкатаСнимка: авторкатаСки учител показва на първокласник как се прави "рало". Снимка: авторкатаСлед първото ски състезание. Снимка: авторкатаСнимка: авторкатаБившият треньор на националния отбор по ски и настоящ директор на "Витоша ски училища" Иван Каневчев на "Алеко". Снимка: авторкатаКравата Милка привлича като магнит начинаещите скиори. Снимка: авторката

От началото на проекта няма нито едно дете, което да се е отказало по време на обучението, и всички остават щастливи от първите си опити в ските.
В началото се оказва, че на „Алеко“ няма нужния брой учители. Но с помощта на Иван Каневчев и на НСА бройката е попълнена, а на помощ идват тесни специалисти от академията. Така от проекта освен децата печели и „Витоша ски училища”, които вече имат достатъчно преподаватели.

До края на март пилотният проект на Българската федерация по ски ще изпрати на „Алеко“ 3500 ученици от първи до четвърти клас. Засега те са само от училищата от южните квартали на столицата. През следващата година проектът трябва да обхване повече училища и най-малко 5000 деца, като се включат и другите големи зимни центрове като Банско, Боровец, Чепеларе, Пампорово. Транспортът, екипировката и обучението са напълно безплатни. Това се случва благодарение на федерацията и помощта на районния инспекторат по образованието София – град, Държавната агенция за младежта и спорта, „Макс Спорт”, спонсорите „Атомик”, „Крафт Фудс България”, „Милка”, „Болкан холидейс” и „Витоша ски“.

Проектът „Научи се да караш ски” е част от инициативата на Международната федерация по ски „Да върнем децата обратно на снега”. От 105 държави-членки да проведат първи експеримента са били избрани България и Германия. Суматохата на „Алеко“ показва, че експериментът е успешен.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.