Давос: край на хайвера и на шампанското, дойде кризата

Тони Блеър, ръководител на Квартета за Близкия Изток, говори на сесия на Световния икономически форум в Давос. Снимка: Ройтерс

Обикновено на годишния икономически форум в Давос топ банкерите от Уолстрийт даваха разточителните партита. Тази година обаче икономическата криза наложи определени ограничения. Броят на висшите банкери, които ще разискват глобалната криза на започналия Световен икономически форум беше намален, а много финансови институции съкратиха бюджета си за развлечения.

В луксозните хотели като „Щайнгенбергер Грандхотел Белведере“ хайверът и омарът отстъпиха място на шунката и сирената, а бялото вино и по-евтините шампанизирани вина ще заместят „Дом Периньон“, съобщават медиите.
Според програмата на Световния икономически форум Джон Тайн, бивш главен изпълнителен директор на инвестиционната банка „Мерил Линч“, трябваше да разисква бъдещето на глобалната финансова система. Но в четвъртък той подаде оставка от „Банк ъф Америка“, която купи „Мерил линч“, и отпадна от окончателния списък на участниците във форума.

Финансовата къща „Голдман Сакс“, известна с партитата си в Давос, тази година няма да прави купон. Директорът по финансовите операции Гари Кон е в списъка на участниците, но изпълнителният директор Лойд Бланкфайн не е. На форума няма да присъстват и изпълнителният директор на „Ситигруп“ Викрам Пандит, както и „Леман Брадърс“, които обикновено имат забележително участие във форума. Но след като облаците на икономическата буря се сгъстиха, те ограничиха подобен род прояви.

„Джей Пи Морган“, начело с изпълнителния си директор Джеймс Даймън, води пооредялата делегация на Уолстрийт тази година. Швейцарският вестник „Зонтагсцайтунг“ писа наскоро, че бюджета за приемите е бил съкратен с 30 процента, като цитира управителя на „Щайгенбергер Грандхотел Белведере“ Ернст Вирш.

Марк Демиш, главен управител на „Централ Спортхотел“, обяви, че банка, която в миналото обикновено е ангажирала ресторантите на хотела за две събития, тази година е решила да направи само едно. Бюджетът на друго частно събитие ще бъде съкратен с 25 процента с „вино, което ще е 10-15 франка по-евтино“, заяви управителят на хотела. „Най-вероятно ще направим по-малко в сравнение с миналата година, ще намалил храната и напитките максимум с пет процента, но не и драстично по-малко“, каза Демиш.

Жан-Пиер Леман, професор в Института за управление и развитие в Лозана, подчерта: „Ситигруп организираше големи партита. Така правеха и „Голдман Сакс“ и другите. Но настроението тази година е много различно“. “Форумът в Давос,” отбеляза той, “беше основан върху догмата за лидерството на бизнеса, който в последните месеци се дави в кредитната криза. В предишните години на форума капитализмът беше нещо като евангелие. Нямаше фундаментални дискусия за системата.“

Тази година Леман търсят начини „за покаяние“, след като банкери и индустриални магнати са в центъра на вниманието заради ролята им във финансовата криза. От форума липсват банкери, но не и политици. В ситуация, когато капиталистическият свят преживява най-големия си крах след Голямата депресия, речите на китайския комунистически премиер Вън Цзябао и руския премиер Владимир Путин доминираха в началото на елитната петдневна среща. Путин, Вън, японският премиер Таро Асо, германският канцлер Ангела Меркел и британският премиер Гордън Браун ще изнесат лекции за това, как загиващите икономики могат да бъдат спасени. Русия и Китай имат шанса да привлекат вниманието, след като нито едно високопоставено лице от новата администрация на Барак Обама не прие да отиде в Давос.

Световният икономически форум обяви, че поставянето на Китай и Русия една до друга като „ключови играчи на световната икономика“ е било „символично“. „Това е един много силен знак от страна на Китай, и ми се струва, че те искат да се ангажират заедно с останалата част от света в откриването на решение за преодоляване на кризата,“ заяви Кишор Махбубани, декан в университета по обществена политика „Ли Куан Ю“ в Сингапур.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.