Един GSM, една камера, един сексуален маниак

В Япония и Южна Корея вече има закони, които задължава камерите на мобилните телефони да издават звук при снимка

Камерите на мобилните телефони могат да правят безшумни снимки на нищо неподозиращи хора в магазини, съблекални и бани. Това кара някои правителства да се замислят за законодателство, което да ограничи възможността за престъпления. Илюстрация: Ей Би Ес

В Америка се обсъжда закон за камерите на мобилните телефони, който ще задължава производителите вградените камери на телефоните да издават звук при правене на снимка. Законът е внесен в началото на януари, защото според Конгреса „много деца и възрастни са били снимани с мобилни телефони без тяхно желание на публични места и в съблекални“. Затова сега се предлага телефоните задължително да издават звук, когато снимат.

„Камерите на мобилните телефони се превърнаха в един от многото способи, чрез които педофилите дебнат своите жертви. Според нас трябва да направим всичко по силите си, за да защитим нашите деца“, казват вносителите на закона пред ABCNews.com. „Tрябва да има поне някакъв звук, който да предупреждава децата и техните родители, че някой ги снима с престъпни намерения.“

Но много експерти не са на същото мнение. „Това решение по-скоро се опитва да създаде проблем, а не да го реши“, казва Саша Сеган, анализатор на мобилни телефони в PCMag Digital Network. „Не съм видяла нито един достоверен източник, който да твърди, че има сериозен проблем с тайно заснети хора по този начин.“

Сеган обаче уточнява, че в Япония и Корея вече са въведени подобни закони – заради „многото случаи на снимане под полите на момичета“. В тези страни влаковете са винаги пълни с хора и за любителите на перверзното порно е лесно да снимат под полите на жените – без те изобщо да усетят. Подобни случаи е имало и със снимане отгоре, като този път целта е да се види какво има в деколтето на момичето.

В момента почти никой не купува телефон без камера. Според изследване на NPD Group, 83 процента от телефоните, които са били продадени в САЩ през 2008 г., имат камери. Според Саша Сеган обаче, проблемите не се срещат навсякъде, а по-скоро са изолирани случаи за Корея и Япония. Експерти от неправителствените организации за защита на децата също не посочват да има изследвания, които да доказват, че безшумните камери на телефоните представляват сериозна опасност за обществото.

Има и организации, които подкрепят проектозакона. Неправителствена организация от Лонг Айлънд, която защитава правата на пострадалите от престъпления, смята че има достатъчно случаи, които да накарат конгреса да взема мерки. „Здравият разум и достатъчното доказателства в цялата страна демонстрират, че има нужда федералното правителство да приеме закона“, казва Лора Ахърн, изпълнителен директор на Центъра за подкрепа на пострадали от престъпления.

Според нея най-просто търсене в Интернет за снимки под полите на момичета показва, че има достатъчно перверзници, които правят цели галерии с такива фотографии и ги публикуват онлайн. Ахърн също цитира случай от 2007 г., когато двама воайори снимат малки момиченца, които пазаруват с майките си в местния мол. Друг случай в Ню Джърси документира опитите на друг воайор да снима в пробните на различни магазини. Подобни изпълнения стават лесно с помощта на мобилен телефон, тъй като е трудно да се разпознае кога човек снима с него и кога просто го използва, за да пише СМС, да кажем.

От Националния център за защита на детето не могат да посочат изследване, което да потвърждава научното нуждата от закона, но смятат, че той ще е стъпка в правилната посока. „Не мисля, че каквито и да било законови мерки могат да имат магически ефект, казва Мишел Колинс, изпълнителна директорка в центъра. Но законът може да събуди общественото мнение и да накара хората да са по-внимателни, за да не стават жертви на различни перверзници. Това би било едно позитивно развитие.“ Според нея има случаи, в които скрити камери са заснемали хора в съблекални и бани без тяхно знание. В тези случаи са били използвани точно камери на мобилни телефони и дигитални фотоапарати.

Това обаче кара критиците да запитат: защо проектозаконът се занимава само с мобилните телефони, а забравя добрите стари дигитални апарати, които могат да бъдат ползвани със същите неблагородни цели. Алън Райтър, специалист по безжичните технологии, казва, че фотоапаратите не са включени в този закон, а някой от тях са по-малки от копче и също толкова безшумни.

Райтър не отхвърля факта, че много хора използват телефоните си, за да правят неприлични снимки. Но според него това не е същината на проблема. „Всъщност, ако искаш да направиш снимка, на пазара има доста устройства, които ще ти помогнат – не е задължително да ползваш телефон. Телефоните лесно могат да покрият условията в проектозакона, но какво остава за останалите устройства?“

BlackBerry вече правят телефони, чиито камери задължително издават звук при снимка. Марката е насочена към големите бизнес клиенти и е преценила, че някои служители могат да правят неподходящи снимки на работното си място. Райтър изтъква също, че не трябва да се забравя, че има случаи като сватби и други празници, когато е по-добре камерата да е безшумна. От полицията също казват, че безшумните камери понякога помагат на хора да снимат престъпници в действие без да застрашат собствената си сигурност. Това нямаше да е възможно, ако камерите винаги издаваха звук.

По материали на ABC News

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.