Георги Котев: Животът в АЕЦ “Козлодуй” е като в романа “1984” на Оруел

Георги Котев на пресконференция в София. Снимка: Таня Киркова

Неотдавна ядреният физик Георги Котев даде показания пред Окръжната следствена служба в град Враца. Котев, който в последните 17 години работи в АЕЦ „Козлодуй”, стана известен това лято, след като замина в чужбина и пусна в Интернет предупреждение, че в продължение на четири години в пети и шести блок на атомната централа се зарежда ядрено гориво с характеристики, различни  от посочените в документите на производителя

(виж тук – „Физикът Георги Котев показва документи за горивото в АЕЦ „Козлодуй“ и тук – отговори на Котев на изявленията на ръководството на АЕЦ по повод неговите обвинения).
Физикът е бил принуден да даде гласност за действията на шефовете на централата, след като никой не обърнал внимание на събраните данни и съмненията, че договореното гориво е подменено с друго, в което е възможно да има и рециклирано гориво. Внимание на събраната от ядрения физик информация не обърнали и хората от Държавната агенция за националната сигурност, с които той разговарял. Тогава Котев заминал за Виена, за да представи данните в централата на Международната агенция за атомна енергия. Когато оттам му пратили администратор, който казал, че ще трябва да почака, докато се определят експерти, които евентуално да се заемат със случая, той заснема и пуска клип в YouTube, като възможност да огласи евентуалната опасност за централата.

Делото, заведено от НЗ “Екогласност” по случая, е върнато от Апелативна прокуратура- София за доразследване, защото врачанският прокурор го спрял, без да се позове на конкретни експертни становища. Екологичното движение е пратило копие от преписката до председателя на Европейската комисия Жозе Барозу. „Много е сериозен въпросът, който повдигате, до 6 седмици, ще ви изпратим нашето виждане по него, са заявили от европейската дирекция на “Екогласност”, съобщи Петър Пенчев, зам.-председател на движението.

– Какво е заведено в момента в следствието във Враца?

– Тече процедура срещу неизвестен извършител за злоупотреби при доставка на ядрено гориво.

– Припомнете каква беше злоупотребата?

– Взето е законно решение за подмяна на старото гориво с ново. Започна технологично да се реализира този процес. Пристигна документацията на новото гориво, удостоверяваща неговото безопасно и предвидимо поведение. Впоследствие обаче се оказа, че са ни доставили съвсем друг вид гориво, неотговарящо на описаното в съответната документация, която трябва да гарантира неговото безопасно и предвидимо поведение.

– Каква цел подозирате в това да се достави едно гориво, а да се документира друго?

– Единствено и само икономическа цел, произлизаща от разликата между себестойността на непознатото гориво и цената на доставеното.

– Каква е разликата?

– Мога само да гадая. Аз съм ядрен инженер, не съм икономист. Но според мен разликата е между 20 и 30 процента. Говорим за две цени на едно и също гориво – реално доставеното гориво си има истинска цена, реална цена и цена, която се плаща. Разликата между двете цени се преразпределя.

– Вашето обяснение за тази схема?

– Моето обяснение за тази схема е внедряването на фирма консултант, състояща се от двама съдружници. Единият е завършил ядрена физика като мен, въпреки че до този случай не го бях чувал, не го познавах. За другия съдружник – Спартак Кимон Георгиев – не намерих нищо в Интернет. Това също е много странно – абсолютно непознат човек  да получи покана за консултант в такъв скъп бизнес. Преди това България не е доставяла гориво чрез консултанти, било на вносителя, било на АЕЦ- а. Контактите винаги са били директни – фирмата доставчик от руска страна го доставяше направо до България. Преди – до 2004 г. – се доставяше по въздух до две летища и с тирове до АЕЦ „Козлодуй“. Като започна процедурата подготвиха нормативно нещата и вкараха фирма консултант за превоза по вода. Смешно е фирма от двама души да консултира гигант като ТВЕЛ (корпорацията, производител и доставчик на руското ядрено гориво). ТВЕЛ в ядрената енергетика в Русия е както Газпром.

– В момента от официалните органи има ли доказателства или опровержения на нещата, които твърдите?

– От официалните органи нямам. От официалните органи имам единствено и само лъжи. Няма имена на български ядрен експерт, който с научно-техническо становище да опровергае вече изнесените от мен факти. Аз съм ги изнесъл. Заинтересованите хора са се запознали отдавна. Те не могат да намерят пропуск в моите обяснения. Иначе аз отдавна щях да бъда арестуван в чужбина, не е проблем да бъда намерен, въдворен, осъден.  Да уроня престижа на такова предприятие от национално-икономическо значение, на държавата, на отделни лица и т. н.
Тази фирма консултант в кавички, уж ТВЕЛ й плаща за консултантската услуга и по този начин се разпределят парите. Разликата (ако реалната цена е 100 единици, а АЕЦ „Козлодуй“ плаща 150 единици, съвсем нормално е 20 от тези единици да отиват за тази консултантска фирма, която вече ги разпределя по вътрешните субекти в България. А другата част си остава за ТВЕЛ.

– Това следствието във Враца ли го проверява?

– Да, разследването трябваше да се състои още преди 5- 6 месеца, но прокурорът, на когото е било възложено делото, излезе с постановление, че няма факти за злоупотреби и за компрометиране на ядрената безопасност, без да се позове на нито един документ или експертно мнение. Просто казал – ние сме изпратили писма до АЯР, до министерството, до АЕЦ „Козлодуй“, те ни представиха информация и на базата на тази информация, ние стигнахме до извода, че няма нарушение. Но не цитира документ, име, не цитира никого. Ние (НД “Екогласност”) обжалвахме в Апелативна прокуратура –София, такъв е редът. Апелативна прокуратура постанови да се образува до съдебно производство и зададе конкретни въпроси. Единият е: защо прокуратурата във Враца не ме е разпитала по случая. Как може да стигне до извод, без да разпита основния обвинител. Това е причината, заради която аз съм тук сега. Повикан съм да дам показания, за да не се твърди на следващия етап, че не съм разпитан или не съм дал показания.

– Каква е вашата лична мотивация да огласите тези факти?

– Професионалното ми задължение е да не допускам подобна безотговорност, която застрашава ядрената безопасност. Аз не мога да класифицирам каква категория престъпление е извършено. Вкарването на ядрено гориво, на което не са ни известни точните параметри и очаквано поведение, по своята потенциална опасност е непредвидимо.

– Смятате ли да останете в България?

– Не. заминавам след броени часове. Как ще остана? Страх ме е.

– Поддържате ли връзка с колегите си от АЕЦ?

– От случая с огласяване на информацията за горивото насам не поддържам връзка с колегите си физици.

– Те не ви ли подкрепят, не ви ли се обаждат?

– Страх ги е .

– Да не ви следят разговорите? Усетили ли сте да ви подслушват телефона?

– Не, но…

– Техните телефони и разговори следят?

– Доколкото разбирам тях ги е страх дори да мислят по тази тема.

– По какво съдите?

– Имам колеги физици, с които сме работили дълги години в АЕЦ “Козлодуй”, които са напуснали централата и сега са по света. След случая – ми се обадиха. Те не се страхуват да говорят по темата – интересно им е и питат. Те питали моите колеги в Козлодуй: “Тоя Котев, какво разправя? Вярно ли е, не е ли вярно?”  Отговорили им: “Абе, всичко е наред, забрави. Махни тази тема…” В централата не се говори за случая с горивото. Извън централата не се говори. Останах с впечатлението, че е абсолютно табу… Най-малкото, за да се изясни въпросът, е трябвало да се свика технически съвет, който да излезе с експертно становище – верни ли са моите твърдения или не са верни. Това е елементарно…

Георги Котев. Снимка: Личен архив

– Не е ли направено?

– Не е правено преди, когато е доставена документацията за новото гориво,  в края на 2003 или началото на 2004 г. Нито един критически поглед, нито един технически съвет, нито едно експертно становище няма по отношение на качеството на тази документация. Нито след това – дали доставеното гориво съответства на нея. Успях да се запозная как се подготвят и приемат такива документи на други места по света. Нищо общо с това, което става у нас. У нас – нито някой контролира руснаците, нито им задава въпроси, нито получава отговори. Абсолютно нищо.

– Всичко се приема?

– Всичко се приема на доверие. Видях в един сайт мъж беше написал въображаемо критично слово на Станишев до Путин по повод на газовата криза. В него се казваше  “ние абсолютно ви вярваме, ние за всичко се подписваме, ние никога не проверяваме, нито въпроси задаваме, само ви моля пуснете малко газ”. Та с ядреното гориво стана абсолютно същото: недопустимо, безпрецедентно по мащаба на парите, които се крадат, по опасност на риска, заради непредвидимостта от поведението на горивото. От където и да се погледне. Донякъде аз разбирам съмнението на журналистите и на хора, които следят случая, защото човешкият ум трудно може да си представи, че това може да се случи.

– Безотговорно…

– Много безотговорно и звучи почти невъзможно. Но, факт, че е станало. На мен ми трябваше година, за да го проумея.

– При инцидента през март 2006 г. със задържането на прътите за регулиране на реакцията в реактора, пак ли по същия начин се държаха вътре в централата?

– Според мен сделката с руския завод, производител на прътите, е пак технически неиздържана, пак не е проконтролирана, пак е на доверие, пак не са били заложени контролиращи компенсации както сега в договора с природния газ. Да, само извън страната може да излезе  подобна информация. Отвътре, ако можеше, аз щях да си стоя в България. Аз предпочитам да си стоя в България, на мен не ми се тръгва, но трябва да си тръгна, защото тук нищо не мога да направя.

– Има ли някакви писмени правила как може да се съобщава за инциденти, за проблеми в АЕЦ „Козлодуй“?

– Няма писмени правила. Всичко каквото става вътре на територията на площадката, според изпълнителния директор от бившото ръководство (Йордан Костадинов, сега депутат от НДСВ), е пълна тайна. Независимо от това аз съм изнесъл информация и две прокурорски инстанции отказват да образуват дело срещу мен, да ме разследват за изнасяне на информация…

– Не сте изнесъл нищо, не сте нарушил никакви закони?

– Според мен аз не съм нарушил закони, защото съм изнесъл информация, показваща криминално престъпление. Заради това шефовете на централата не искат да ме съдят, защото съдът ще се произнесе, че изнесеното от мен е вярно и е трябвало да бъде оповестено след като вътре в централата не може да се разреши проблемът. Ако не бях прав (аз не съм в България, но не съм напускал Европейския съюз) било австрийските или италианските служби ще дойдат, ще ме арестуват, ще ме изпратят обратно в България. Бързо ще ме разкрият, че лъжа и злепоставям страната, предприятието, плаша народа. Иван Генов (б. р. – изпълнителен директор на АЕЦ ”Козлодуй” в момента) е заявил, че аз нарочно искам да всея психоза и страх у хората с лъжи. Но за 6 месеца те правят всичко възможно да не се стигне по някакъв начин до съд. Абсурдна ситуация.

– Пояснете защо е абсурдно?

– Отправил съм безпрецедентни обвинения, а те ме освобождават от АЕЦ по взаимно съгласие. Аз очаквах дисциплинарно да ме уволнят. На 20 август трябваше да се явя на работа в централата. По принуда, за да не умра от глад, да се издържам, трябваше да започна работа в чужбина. От Европейските служби ми казаха, че не мога да започна работа в страна от общността без да съм прекъснал служебните си взаимоотношения с предишното работно място. Исках да се стигне до дисциплинарно уволнение, за да влезе по-бързо случаят в съда. Затова не се явих на работа на 20 август, когато  ми свърши отпускът. Не последва нищо. На 2 септември бях принуден да пусна писмена оставка, която изпратих официално по пощата на изпълнителния директор Иван Генов. На 8 септември той я получил, на 10 септември подписал заповед за моето освобождаване по член от кодекса на труда след предварително предизвестие от работника. Нито е предварително, нито е предизвестие и нито е логично, човек който петни, изнася фирмена тайна и вреди на предприятието, да бъде освобождаван по такъв мек, взаимоизгоден член.

– Как си го обяснявате?

– Дава ми се сигнал – момче, бъди доволен и се спасявай… Моите колеги, които разбират за какво става въпрос, са изплашени. Те даже не смеят да мислят по въпроса, какво остава да го обсъждат. До какво психическо състояние са доведени, за да си пазят семействата. Те не могат като мен, да оставят жена и деца и да тръгнат по чужбина, за да доказват някакви истини. Аз го направих  и заради тях. Защото те са заложници на това ръководство.

– Нямаше ли как нещата да се изнесат на място, тук в България? Да потърсите тогава прокуратурата?

– Опитах се. Работих 6 месеца с Агенцията по национална сигурност.

– И нищо?

– Абсолютно нищо. Даже смело мога да твърдя, че Агенцията покровителства схемата.

– ДАНС?

– ДАНС.

– Сертов?

– Абсолютно. Не е за вярване ли?

– Как се зарежда с гориво един блок в АЕЦ? Колко касети?

– 163 касети трябва да има непрекъснато в реактора. При всяко зареждане с гориво се подменят около една четвърт от касетите. Ако сметнем грубо – на реактор по 45 касети на горивна кампания. 2005, 2006, 2007, 2008 г. – 4 години по 2 реактора равно на 8 зареждания. Като умножим по 45 касети, се вижда колко са всичките касети с новия вид гориво, които са заредени досега. Ако някой печели по 200-300 хиляди евро от касета…

– Твърдите, че в доставеното гориво има рециклирано?

– В документацията, която ни беше изпратена, преди да започне доставката, се твърдеше, че заводът производител – Сибирският завод за неорганични химически концентрати – е използвал суровина от завода “Електростал” в Подмосковието. А този завод  произвежда рециклирано гориво. Какво е станало по това трасе? Много въпроси има…

– Уведомили сте Европейската комисия за случая?

– Шефът на Дирекция “Транспорт и енергетика” от Европейската комисия ми отговори, че в правомощията на българските институции е да се справят със случая.
Изпратих му писмото от Министерския съвет с техния отказ за по-нататъшно разследване, понеже досегашната информация дала основание да се счита, че всичко е наред… За съжаление на Министерския съвет никой не може да нареди. Освен хората от площада. Доста са нещата, които заслужават разследване. Всичко е обмислено. Единственото, което не са могли да предвидят, е че ще се намери такъв, който да го види, да го разбере и даже да посмее да го каже.

– Значи на практика в АЕЦ „Козлодуй“ ви е забранено да изнасяте каквато и да е информация … Това с писмена или с устна заповед?

– Когато работех там, нямах право да казвам каква ми е заплатата даже. Средно по два пъти в годината пишем декларация, чрез която се задължаваме да сме лоялни и да не изнасяме информация. След моето излизане пак индиректно – от колеги знам, че работата по поставянето на щампа “строго секретно”, “поверително” се е увеличила.

– По света в подобни атомни централи цари ли такава секретност? Защото ние интервюирахме един бивш шеф на АЕЦ „Козлодуй“, който казва, че има международно приети правила в ядрената енергетика служителите да не се наказват при грешка, за да не се създава страх да се съобщава при инциденти и някакви рискови действия…

– Не съм ходил в чужди АЕЦ, но съм ходил на обект, който е равностоен на нашата АЕЦ – Арагонската национална лаборатория, където бях командирован в края на 2005 г. за две седмици, със средства на МААЕ (Международна агенция по атомна енергия). Лабораторията е със същия статут. Режимът на достъп е абсолютно аналогичен с режима на достъп в АЕЦ. Прави впечатление, че там не ме попитаха – искаш ли Интернет или не? Всеки от 20-те участника в курса от Източна Европа, с влизането в офиса, имаше бюро, компютър, непрозрачен плик с логическо име, с парола, с табела – визитка, с шалче, с ключ за шкафче, където да си оставя багажа. Освен това ни разходиха из лабораторията, сигурно по трасе, което е разрешено, но се виждаше оборудване, как работят хората, можехме да снимаме.

– Не е тази секретност като в Козлодуй?

– Не е тази секретност. По въпроса за секретността – животът на територията на площадката в АЕЦ “Козлодуй” е като живота, описван от Джордж Оруел в романа “1984”, откъдето идва идеята за Биг Брадър. Едно е, че има камери и всички се следят, но там се следи и общественото мнение. Ние си имаме нещо като вътрешен форум, където всеки може да изказва мнения, да задава въпроси към ръководството, да пише по тема, която е полезна за производството. Всеки компютър, откъдето идва това писание се идентифицира със собственика на компютъра. Така че никакви критични мнения, забележки не могат да се правят ей така…

– Има ли практики, които създават напрежение сред работещите в централата? Вашият труд е отговорен и трябва да се пази спокойствието на операторите.

– Случвало се е необмислени действия на ръководството да създадат напрежение. Даже още докато работех в централата до мен достигна достоверна информация, че колеги са се сбили на самия сборен щит на управление на реактора… Колеги на смяна там се сбили заради неправомерно повишаване на заплати на едни за сметка на други.

– Сега искат да пускат пак блокове 3 и 4 на АЕЦ „Козлодуй“. Тук твърдят, че същите блокове има в Унгария, Финландия, пък работели, а нашите ги били спрели?

– Не са съвсем същите. Въпреки че те бяха модернизирани и имат система, която в случай на авария да локализира радиоактивността, която би се изпуснала, но западняците това не ги грее, те си искат херметична зона (външна обвивка на реактора), каквато малките ни блокове нямат. Това е официалният основен аргумент на Европа срещу тяхната експлоатация. Според мен, реално погледнато, в ЕС  много добре знаят от кого се управлява и кого храни тази централа. Те много добре знаят, че се източва. Накъде вървят паричните потоци. В Еврокомисията следят и моя случай и няма да позволят докато централата е в тези ръце, да се пусне тази мощност. Защото тези ръце са рискови (смее се). Но опасно е, че на най-високо ниво – в министерство, АЕЦ „Козлодуй“, агенция, са хора, които са ненадеждни. Със своето поведение те показват, че е абсурдно такива хора да ръководят ядрената енергетика в една страна. Просто нямам думи.

БългарияИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.