Ще даде ли амнистия президентът Първанов на Илия Георгиев – Баровеца?

Подписка за освобождаване от затвора на прототипа на героя от филма „Опасен чар”

Илия Георгиев – Баровеца, който е прототип на героя на Тодор Колев във филма „Опасен чар“, сниман в затвора януари т. г. Снимка Иван Донов, в. „Труд“

На 75 години в затвора лежи Илия Георгиев – Баровеца – прототип на героя на Тодор Колев от нашумелия български филм „Опасен чар”. Това е онзи симпатичен измамник-многоженец, който използва измислени имена Соколовски, Ястребовски, Буревестников и измъква пари от дребни спекуланти и печалбари. Оригиналният герой е не по-малко симпатичен, вече стар, но все още жизнен и с веселяшки дух.

Остават му да излежи още 19 години. 35 години от живота си е прекарал в килиите. Самият той опровергава легендите на следователи и ченгета, че вече е свикнал със затвора и не може да живее извън него. Мечтае да излезе на свобода, да се събере с последната си жена, да се оперира (болен е от коксартроза и единият му крак е по-къс). По собствените му думи пред журналистката от „Труд” Ани Заркова, която се срещна с него в затвора неотдавна, след като е възстановил сумата по последната си измама, би трябвало да намалят присъдата му, но това не става. Единственият шанс е да получи амнистия от президента, каквато възможност дава Наказателният кодекс (Чл.74 – “Президентът може чрез помилване да опрости изцяло или от части наложеното наказание”).

Тодор Колев в сцена от филма „Опасен чар“ на сценаристката Свобода Бъчварова и режисьора Иван Андонов.

E-vestnik открива подписка до президента Първанов, с която читателите на вестника да поискат от държавния глава да помилва 75-годишния Илия Георгиев, станал известен с филма по неговата съдба. (Виж формата на подписката по-долу). Баровеца може да е измамник, но възрастта му е преклонна и здравословното му състояние не е цветущо. Парламентът неотдавна с дълги процедури гласува амнистия, която ще засегне 3000 затворници, чиито престъпления по новите поправки в закона се наказват по-леко. Но Баровеца не попада в тази група.


Той признава пред Ани Заркова, че пише автобиографична книга в килията си и не е доволен от филма по неговата съдба, в който според него има „много локумджийски и неверни работи”. Една от забележките му е, че във филма отива в едно „Химическо чистене” и открадва униформа. „Глупости – казва Баровеца – Така ли се взима униформа? Аз имах поне 3-4 униформи – на лейтенант, капитан, подполковник, полковник.”
Баровеца е прочут майстор на фалшификацията на документи. Криминалистите казват, че за 1-2 часа подправял всякакъв документ с елементарни средства – химически молив, пергел, монета и др.
Баровеца се сърди, че го смятат за многоженец и е мамил жени. „Ще свалям аз една жена и ще взема да я завлека! Да не съм кретен? При положение, че има милион държавни учреждения, които плачат да ги изработя”, казва той пред Ани Заркова.

„Аз от честни хора и редовни предприятия не вземам. Само от мошеници… Преди 10 ноември от държавата вземах. Защото нея тогава я крадяха всички, без изключение. Сега крадците са повечето големци”, обяснява Баровеца.
Последната му измама, заради която е в затвора, е от 2001 г., когато се представя в ролята на бизнес посредник, пълномощник на вагоноремонтен завод в Дряново и представил в Пернишки завод за заваръчни машини фалшив банков документ за машини на стойност 6625 лв.

Любимата му роля е на полковник от Държавна сигурност, казва Баровеца – „То едно време беше. Тогава хората, като чуеха Държавна сигурност, и се посираха… От страх и мерак да услужат.”
Сега Баровеца мечтае да се прибере при втората си жена Гинка, която е по-млада от него с 23 години. „Много се надявам амнистията да ме хване, та да се съберем на свобода.”

„Остарях вече и няма за кога да правя бели. Аз и по-рано на игра съм ги правил, не от алчност за пари. Игра, ама си я търсех понякога, както наркоманът търси опиати… Минали работи! На мен сега амнистия ми трябва само. Е, и жена ми”, изповядва се Баровеца.

Подписка до президента Първанов за амнистия на Илия Георгиев – Баровеца

Г-н президент, в съответствие с чл. 74 от Наказателния кодекс имате право да дадете амнистия на 75-годишния затворник Георги Илиев – Баровеца, прототип на героя от филма „Опасен чар“. Моля Ви, възползвайте се от правомощията си да дадете свободата на един възрастен българин, който може да е бил измамник, но заслужава да изкара последните дни от живота си на свобода.

***

***

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.