Цитат в десетката: Путин рути руската рубла

Владимир Путин говори на Световния икономически форум в Давос. Снимка: Ройтерс

Любопитен факт: след като в своята реч пред икономическия форум в Давос Путин обвини Запада и особено САЩ за подклаждането на най-тежката криза от времената на голямата депресия насам, руската рубла се срина с един процент и достигна рекордно ниско равнище спрямо западните валути. Покрай това стана ясно, че тя е най-зле представяща се валута за 2009 г. след зимбабвийския долар и беларуската рубла.

Самото изказване на руския премиер е коментирано от Найъл Фъргюсън, професор по история от Харвард, с думите: „Самата идея руснаци да изнасят лекции на Запада как да управляват икономиката е абсурдна… Това придава на срещата в Давос нереално измерение.“

От гледна точка на логиката уважаваният професор безспорно има право: едва ли е нормално икономически съвети да бъдат давани от представителите на една страна, която в началото на 21 век произвежда предимно полезни изкопаеми – и която на това отгоре прави всичко възможно, за да изгони чуждите инвеститори. От друга страна обаче е очевидно, че Русия няма как да стане нормална страна, докато бива управлявана от кадри на КГБ – и всъщност единственото, което може да се очаква от нея в момента, са етнически прочиствания (като това в Чечня), локални агресии (като тази в Грузия) и провокации срещу цивилизования свят (като тази с газовата криза).

И затова, ако речите на Путин имат същия ефект, какъвто спадането на цените на петрола, то би било здравословно и за Европа, и за самата Русия да му се осигури възможност да се изказва по-често – и на възможно най-престижните форуми. Когато сривът на рублата най-сетне изрине и него, и – дал бог – задграничните му приятели (особено тези в България) тогава може би Русия ще има шанс да започне на чисто – и да се превърне в нормална страна.

Виж още текстове на сайта svobodata.com

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.