Българските вестници са купени и прекупени от мобилните оператори

Срамно е да четеш български вестници. От Брюксел поискаха българската Комисия за регулиране на съобщенията (КРС) да намали веднага цените на мобилните разговори, вместо да се прави на три и половина с графици за намаление по 1-2 ст. в следващите година и половина.

Този факт беше премълчан от българските вестници, с изключение на „Дневник”. Само там беше обяснено подробно за какво става дума. В останалите – тишина. В двата най-важни и с претенции всекидневника – дребни съобщения с неясно съдържание. В „Труд”, който седмици наред пишеше камари от важни статии колко лошо става, че КРС ще натиска мобилните оператори за намаление на цените, а те пък щели да се жалват в Брюксел и т. н., излезе свенлива информацийка от 10 реда, че нещо там Европейската комисия правила едни забележки за мобилните разговори. Даже не се разбира ясно какви.

В „24 часа” също дребна информацийка, че Брюксел искал по-евтини разговори. Ами това не е новина. Брюксел отдавна иска по-евтини разговори. Сега обаче поиска веднага. А това не се съобщава от българските вестници.
Пита се – за какво служат те?

Могат да пишат всеки ден антрефилета, анализи и есета за Топлофикация София. Пълно жанрово разнообразие на тема – колко е скъпо и как дерат кожата на потребителя. А когато едни други компании дерат кожата на потребителя? България стана страната на кликванията. Страна, в която, хората ходят с по 2-3 джиесема в джоба, за да говорят по-евтино в разни групи. По тоя въпрос българските вестници мълчат като посрани. Защото са купени и прекупени от мобилните оператори – най-големите рекламодатели. Купени и прекупени са и съответните журналисти, които пишат по тази тема.
В резултата Комисията за регулиране на съобщенията прие график за намаление на цените, който ги бетонира за две години напред като най-високи в Европейския съюз.

Сега във вестниците предстоят важни интервюта и статии, в които засукано ще се обяснява защо у нас не могат да намалят цените на разговорите. Трябва да се замаже някак новината от Брюксел.
Сякаш печатът се е върнал във времето на Живков. Не просто е тенденциозен, а направо крие новини и факти.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.