Водещият на „Страх“ Наско: Българите казват, че нямат страхове

Снимка: Нова телевизия

15 хиляди лева за онзи, който изяде няколко огромни мексикански хлебарки, премине през тръби, издигнати с кран на десетки метри над земята и успее да събере най-много флагчета от покрива на кола, движеща се с бясна скорост. Това са част от изпитанията на уникалното шоу „Страх” („Fear factor”), което тръгва скоро по Нова телевизия.

Екипът на родния Fear factor – „Страх” гарантират, че шоу няма да отстъпва по мащабност от американското. Водещ ще бъде Атанас Михайлов – Нас, познат от МелоТВмания и телевизия City.

Наско е на 30, завършил е аудио-визуална техника и актьорство за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. Бил е част от група „Ъп Даун”, снимал се е във фолкклипове, в два филма. Сега е водещ в телевизия „City”. Свеж, енергичен и много усмихнат, а сега и крайно ентусиазиран, защото, както самият той казва: “Ти знаеш ли какво е да ти се сбъдне най-голямата мечта в живота?! Аз разбрах, страхотно е!”

Желаещ да участва в шоуто „Страх“ яде мексиканска хлебарка по време на кастинга. Снимка: Нова телевизия

Наско все още не няма право да разкрива какви ще са изпитанията Разказва обаче, че за него това е сбъдната мечта. „Толкова странно се случиха нещата, казва ентусиазирано той. Видях реклама на шоуто, в която се казваше, че набират участници. Аз се обадих на посочения телефон и казах на жената, която ми вдигна: „Аз искам да водя шоуто, кажете кой е продуцента” (смее се). Когато разбрах, че е Маги Халваджиян се свързах с него. Той обаче каза, че кастингите са приключили, но ако успея за 10 минути да отида при него, ще видим. Изскочих по анцунг от нас. Дадоха ми текст, който аз наизустих много бързо и така приключиха нещата. Навръх рождения ми ден – 12 януари, Маги ми звънна и ми подари най-страхотния подарък – че аз ще съм водещ на шоуто”.

За себе си Наско казва, че е екстремен тип човек и не се страхува от нищо. „Дали съм пробвал изпитанията?! Че аз настоявам да мина през всичко в шоуто!”, вълнува се водещият. Всичко това ще бъде показано в 5 епизода, които ще отразят как се прави шоуто. В българския вариант, по модел на американския, ще има участие и на популярни лица, които все още се пазят в тайна.

Снимка: Нова телевизия

„Българите казват, че не се страхуват от нищо”, обобщава Наско участниците в шоуто. По време на кастингите, на които той присъства, почти не е имало човек, който да заяви, че го е страх от нещо. В последствие в някои случаи се оказва обратното. „Аз самият не мога да определя от какво ме е страх. Всичко това направи впечатление на екипа от Америка, който наблюдаваше работата ни. Те се учудиха на категоричността на българите”.
А дали българските участници са готови на всичко за наградата от 15 хиляди лева? Според Наско водещото не са парите. На кастинга желаещите да участват не са знаели каква ще е наградата. „Аз казвах на някои – наградата е 100 лева, ще участваш ли? Никой не се отказа. Просто хората търсят такава провокация, без да искат пари в замяна. Но ако има добра награда – още по-добре”

Наско с бившата си приятелка Кристина, по време на конкурса за най-хубаво дупе. Снимка: Булфото

Има и такива, които участват, просто за да ги покажат по телевизията. Отдавна в България не е трудно да станеш популярен, всеки вече има познат, който е бил част от поне едно риалити шоу у нас.

За популярността Наско казва, че не е била неговата цел в живота. Въпреки това: „Да, признавам, приятно ми е да ме заговарят по улиците. Още по-приятно ми  е, когато някой ми каже: „Като те видя, като се усмихнеш и ми се оправя деня”. Радвам се, когато заразявам хората с ентусиазъм”.  Наско е категоричен: „Аз не се приемам като повечето популярни хора у нас. Скоро бях на наградите на „Блясък” – уж целия ни „елит” се беше събрал там. Почна да пее Графа и никой не му обърна внимание, всеки си говореше, пиеше и смееше. Ужас!” Според него всеки у нас днес може да стане популярен, ако разполага с малко повече средства.
Освен водещ и екстремен тип, Наско е и Мистър дупе 2007. „Да ти кажа, говорих си с продуцентите за това – дали не ме прави да изглеждам несериозен. Но хората ме уверяват, че това показва, че нямам притеснения и задръжки, което е в моя полза. Аз участвах заради бившата ми приятелка (Кристина, която пък стана Мис дупе). Какво толкова – жените харесват хубави дупета, няма против да ме заглеждат там (смее се)”.

Девойки държат в ръцете си тарантули по време на кастинга за шоуто. Снимка: Нова телевизия

Занапред Наско планува да създаде агенция за екстремни изживявания. Предстоят му и участия във филми, но предпочита все още да не говори за това. Сега на дневен ред е „Страх”: „Уверявам ви, че ще бъде уникално, просто няма такова шоу”, изстрелва ентусиазирано водещият.

Шоуто „Страх“ (Fear factor) е създадено от Ендемол – Холандия (компанията, държаща правата за шоу като “Биг брадър”, „Мюзик айдъл) и за първи път се излъчва там през юни 2001-ва година. Оригиналната версия е със заглавие „Now or Neverland”. То е риалити шоу, което кара участниците в него да се изправят срещу всички познати на света човешки фобии. Когато американският клон на Ендемол купува правата за шоуто, то се преименува на Fear factor. Шоуто е отговор на телевизията NBC, на стартиралия риалити хит Survivor.

В познатия на българския зрител американски вариант, воден от комика Джо Роугън, участниците са петима – в повечето случаи 3 мъже и 2 жени, които преминават през три изпитания. Последният успял да преодолее трудностите, печели 50 хиляди долара.  Изпитанията са мащабни, често опасни, за това по време на снимките винаги присъства медицински екип. От ядене на червеи, огромни хлебарки и вътрешности на животни, през скачане от летящ хеликоптер над вода, през преминаване по въже, разположено на десетки метри над земята, изпитание за издръжливост под вода, покриване на глава със скорпиони или тарантули – всичко това е малка част от провокациите, с които трябва да се справят участниците, за да спечелят голямата награда.
Голямата награда в българския вариант на шоуто е 15 хиляди лева (около 10 000 долара).

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.