В Русия – кризата настъпва, а с нея и недоволството

Шон Уокър

Милиционери задържат опозиционния лидер Едуард Лимонов на протест срещу правителството в центъра на Москва. Снимка: Ройтерс

След идването на власт на Владимир Путин управлението на Кремъл започва да изглежда по-нестабилно от когато и да било. В края на миналата седмица, недоволни от икономическата ситуация, жителите на много градове в различни части на огромната руска територия излязоха на протести. И докато страната започва да усеща последиците от световната кредитна криза, се забелязват и наченки на нарастващата пропаст между премиера Путин и собственоръчно избрания от него президент Димитрий Медведев.

Две хиляди демонстранти излязоха по улиците на Владивосток. Някои издигаха плакати с надписи „Кремъл, ние сме срещу теб“ и скандираха за свалянето на Путин. Тихоокеанският пристанищен град, който се намира на седем часови зони от Москва, се превърна в начална точка на недоволството, след като в края на миналата година полицията разгроми протест срещу митата за внос на автомобили и арестува 100 души. Демонстрацията в събота премина мирно под зоркия надзор на полицията.

Почти във всеки голям град бяха организирани протестни митинги и въпреки че повечето преминаха вяло, правителството няма как да не се разтревожи от необичайно големия мащаб на недоволството. Руската икономика понесе тежък удар, след като цените на петрола паднаха. Олигарсите изгубиха милиарди британски лири от обезценяването на своите акции. Обикновените руснаци също усещат кризата, докато предприятията се опитват да се задържат на повърхността, а фирмите съкращават работни места.

В Москва разнородни групи от комунисти, анархисти и либерали се събраха в различни части на града да протестират срещу управлението на Кремъл. На едно от местата десетки демонстранти облепиха устите си с бяло тиксо, издигнаха бели плакати без надписи и раздаваха празни листовки на минувачите. Полицаите бяха слисани от концептуалния подход на протестиращите, но все пак ги обградиха и арестуваха, а организаторът им получи пет дни затвор.

Путин изнесе няколко речи, в които хвърли вината за икономическия хаос на САЩ и каза, че очаква ситуацията да се подобри към края на годината. Докато държавната телевизия омаловажава кризата, а повечето вестници също следват линията на Кремъл, интернет остава медията, която безпокои управниците и предлага възможност на недоволните да обменят идеи. „Тигър“, акроним на Задругата на инициативните граждани на Русия (Товарищество инициативных граждан России -ТИГР), е онлайн общество на антиправителствени активисти от всички 11 часови зони на Русия. Участниците използват виртуалното пространство, за да обсъждат как най-ефективно да се противопоставят на правителството. Според членове на групата от миналата есен са се регистрирали около 10 000 души.

„Чакаме времето да се стопли, защото е трудно да стоиш навън при минус 20 градуса“, каза 27-годишната Мария Баранова от Владивосток, активист на „Тигър“. „През пролетта планираме протести всеки уикенд. Преди да се включа не осъзнавах колко много нещастни хора има. Не мога да повярвам, че има толкова много хора край мен, който имат представа от политика и казват умни неща.“

Въпреки че вълната на недоволството може да прерасне в цунами, мнозинството анализатори не смятат, че протестите ще свалят правителството. „Ще има повече вълнения, но те ще бъдат локализирани“, казва Димитрий Орешкин, политически анализатор от Москва. „Липсва организационна структура за нещо повече“. “И все пак, подчертава Орешкин, бизнесът и политическият елит, които с лека ръка изтъргуваха политическите свободи за икономически просперитет през последните няколко години, започват да се разочароват. Преди две-три години можехме да говорим за „консенсус с Путин“ сред елита. Сега този консенсус е разрушен. Елитът е по-добре информиран от останалата част на населението, има повече за губене и разбира колко лошо е положението.“

Медведев, който миналата година влезе в Кремъл с подкрепата на Путин, започна да се изявява като по-независим играч. Той разкритикува правителството заради неспособността му да приложи ефективно антикризисните мерки и отбеляза, че само 30 процента от мерките са били изпълнени, а правителството работи „по-бавно, отколкото ситуацията изисква“. Въпреки че не спомена Путин поименно, икономиката традиционно се смята за отговорност на министър-председателя и много коментатори заключиха, че по този начин Медведев слага граница между премиера и президента.

„Всеки сериозен човек знае, че след шест месеца ситуацията тук ще бъде катастрофална, казва Орешкин. Медведев се опитва ясно да покаже, че Путин отговаря за икономиката. Независимо колко благоразположен към Путин е той, ясно е, че започва разкол.“

А перспективите стават все по-мрачни. Цената на суровия петрол от сорта „Урал“, който през лятото се търгуваше по цени от 150 долара на барел, падна до 43 долара на барел. Ако цените паднат под 70 долара на барел, Русия, чиито бюджет за 2009 година е базиран на цена на петрола от 95 долара, ще отбележи бюджетен дефицит.

По време на петролния бум Русия натрупа третия по големина валутен резерв в света. От август правителството изразходи над 200 милиарда долара в опити да защити курса на рублата и по този начин стопи резерва, който намалява ежедневно и в момента възлиза на 380 милиарда долара.

Миналото лято президентът Медведев заяви, че рублата ще стане основна световна валута. Към настоящия момент рублата изгуби 30 процента от стойността си спрямо долара и еврото. По официални данни инфлацията за 2009 година ще бъде 13 процента, но мнозина очакват много по-високи нива. Безработицата нарасна с една четвърт до близо 6 милиона през 2008 година. В условията на мрачния икономически климат вероятно ще се увеличи драстично и тази година.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.