Банките ни одраха кожата с помощта на БНБ. Високите лихви убиват

Тегленето от банкомат се таксува до 90 ст. от някои български банки. В Европа банките освобождават от такси клиенти, които получават заплатата си по сметка при тях. И за разлика от българските не взимат такси за превод в рамките на ЕС. Снимка: e-vestnik

Банките в България приключиха 2008 г. с най-високата печалба за последните 10 години – гордо отчете БНБ. В цифри печалбата им е 1 387 000 000 лв. (словом – един милиард и триста осемдесет и седем милиона лева).
По това време в САЩ фалират банки, в Европа правителствата наливат пари, за да ги закрепят. Това българските банки дали са по-умни нещо, че печелят, когато по света другите го закъсват?

Има едно просто обяснение – българските банки са най-големите кожодери в еврозоната. С помощта на централната банка – БНБ. Основната лихва на Европейската централна банка още миналата година беше свалена на 2%. На централната банка в САЩ е 0,25% от есента, в Япония – 0,5%. Във Великобритания централната банка от октомври до сега свали основния лихвен процент от 5% на 1%. Сега там има абсурдна ситуация – някои банки са давали жилищни кредити с договори за 1,01% под основния лихвен процент. Тоест – сега банките трябва да дават пари на заемополучателя, вместо той да им плаща лихва.

А в България наопаки – основният лихвен процент през ноември беше повишен на 5,72% (а за жилищни и потребителски кредити тази цифра е умножена по 2 до 6 пъти). Чак сега, от 1 февруари, БНБ се сети, че нещо става и свали лихвата на 3,92%. Основната част от печалбата на българските банки била от лихва, отчита БНБ.

По света лихвата е ниска, за да не убие бизнеса, фирмите, икономическата активност, включително на отделния потребител по време на криза. В България лихвата е висока, за да убие и фирмите, и да доизтреби българина в условията на сриващ се износ, намаляващи туристи и икономическа криза, за която тук още се правят, че не я забелязват.

Докато в Европейския съюз лихвите по кредити и потребителски заеми варират от около 6% (Ирландия) до 12% (Португалия), в България лихвите са от 10 до 30%. Като се почне от тези, трудните, за които банките искат 10 поръчители и куп такси за документация и проверки и се стигне до разни джем-мет, ай-бай кредити.
В момента из Европа, заради кризата, банки дават лихви по депозити до 9-10%. У нас банките дават 5-6% (това, че пускат лъжливи реклами за 11% – за първите 3 месеца и др. подобни – не трябва да подвежда). Е, как няма българските банки да се нагушат с печалба, а БНБ да ги гали по главицата, че са отличници? Имали били много добро качество на активите и били най-добре “провизираните” банки в света. Да ги чумата тръшне, както казват бабите.

В България, дори да се подмамиш по някой кредит с уж по-ниска лихва, после откриваш, че има разни такси за обслужване, които го правят по-скъп, отколкото ти изглежда. Има такси за обработка на документи, за изготвяне на оценки и т. н. Българските банки са измислили дори такса за неоснователна рекламация. Тоест – някой ти източил от банковата карта някаква сума, ти се оплакваш, а банката ти казва – ако рекламацията е неоснователна, ще платиш 10-20 евро за проверката. А нали знаеш как се спори с банка? Като нищо могат да ти кажат, че имаш 3 ръце и 4 крака и парите си си ги откраднал сам. И това е.

Също така, взимат кожодерски такси за превод. А западните банки например не взимат такива такси в рамките на ЕС. Така че, българските банки се държат така, сякаш България още не е член на ЕС. Друга характерна особеност на тукашните кожодери са лихвите по кредитни и дебитни карти. Из Европа, щом получаваш по някаква сметка заплатата си, получаваш куп екстри – не ти взимат такси при преводи, плащания, теглене. Тук – за каквото и да мръднеш, ти скубят от сметката. Такси, лихви, наказателни лихви…

Хеле пък измислените им кредитни карти, които въобще не могат да се сравнят с кредитните карти на западните банки – по каквито и да е условия. Никой не коментира тези особености на българските банки. Пред тях потребителят е на колене, винаги одран и винаги с неоснователни претенции. Докога ще търпим този банков терор, който БНБ, оглавявана от чиновническо-партийна номенклатура, отчита като успех?

Никак не е смешно, защото в България тази година всички ще сърбат попарата на високите лихви. И банките ще станат собственици на хиляди жилища, които останали без работа българи няма да могат да изплащат и ще загубят.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.