В кралския двор на Никола Саркози Първи

Френският президент Никола Саркози изнася заключителната реч на Европейската конференция за иновациите в Париж. Снимка: Ройтерс

Във Франция се засилва усещането, че президентът Никола Саркози е създал своего рода „изборна монархия“, по думите на негов критик. С нейна помощ владетелят упражнява властта си, главно за да облагодетелства себе си, семейството си и приятелите си. Последният пример, който подсили тази представа, беше прехвърлянето на друга работа на двама високоуважавани служители на реда, след като антиправителствена демонстрация обърка посещение на Саркози в северния град Сен Ло.

По време на протеста, в който участваха главно учители, недоволстващи от планираното от правителството съкращаване на 13 500 работни места в системата на образованието, някои демонстранти хвърляха обувки (по подобие на случая, при който иракчанин замери бившия президент на САЩ Джордж Буш с обувка в Багдад миналата година). Казват обаче, че Саркози се подразнил най-вече от освиркванията по негов адрес на около 3-те хиляди протестиращи. В резултат на това главният полицейски началник на областта и директорът на регионалната сигурност били понижени в длъжност и пратени на друга работа.

Критиките от опонентите на Саркози не закъсняха. Центристът Франсоа Байру нарече решението „проява на произвол… като на кралска особа“. Някои от най-унищожителните коментари обаче дойдоха от редиците на собствената партия на Саркози – Съюз за народно движение (СНД).

Сенаторът от СНД Жан-Франсоа Льогран, който е и председател на областния съвет на този регион, заяви: „Ужасяващо е представител на държавата да бъде използван като носна кърпичка. Скандално е. Това е практика от друго време“. Дори пламенно поддържащият Саркози вестник „Фигаро“ се затрудни да даде обяснение за това решение и припомни, че през 2008 година редколегията му избра полицията на въпросния регион за най-ефикасен правоохранителен орган. Подобно на други медии, „Фигаро“ изтъкна друг подобен случай, при който беше наказан висш полицейски служител.

През септември 2008 година координаторът по сигурността на остров Корсика Доминик Роси беше уволнен, след като няколко десетки местни националисти окупираха лятната резиденция на един от най-добрите приятели на Саркози – актьора Кристиан Клавие. Нарушителите искали да протестират срещу това, което според тях било свръхзастрояване на острова от богати жители на метрополията. На къщата не били нанесени никакви щети. Протестиращите останали един час, пили по една вода и си отишли.

Седмичникът „Поан“ съобщи тогава, че Роси бил наказан, след като Клавие телефонирал на Саркози да се оплаче заради инцидента. Саркози обаче отрече действията му да са били продиктувани от приятелството му с Клавие. „Независимо дали сте председател на Корсиканското народно събрание или приятел на президента, това не значи, че имате по-малко права от други граждани“, каза той, като ловко избегна обвинението, че това може да означава повече права.

Най-очебийният пример за това, което би могло да се опише като кралски тип управление на Саркози, обаче е свързан с канализацията на дома на тъща му. На 19 август 2008 година, часове преди планираното му заминаване за Афганистан, където бяха загинали 10 френски войници, Саркози свика спешна среща в 14-стайната вила на Мариса Бруни-Тедески, майката на съпругата му Карла Бруни-Саркози. Целта на срещата, която приличаше на извънредните срещи на върха, които той обичаше да свиква, когато беше председател на ЕС, била да се реши проблемът с общинската канализационна система на луксозния полуостров Ривиера, където е вилата на Бруни-Тедески.

На срещата Саркози се опитал да убеди другите 50 собственици на къщи в района да приемат изграждането на обща канализационна система. Той обещал държавни средства за покриване на по-голямата част от 40-те хиляди евро, които всеки собственик трябвало да отдели, за да адаптира канализацията си към европейските норми.

14 от собствениците обаче отхвърлили предложението, защото по техни думи подобряването на състоянието на септичните им ями щяло да им струва само по 15 000 евро и защото обща система със сложен изпомпващ механизъм би била трудна за поддържане в много стръмния терен.

Всъщност изграждането на обща канализационна система щяло да бъде най-изгодно за Бруни-Тедески, чиято къща е една от малкото на полуострова без септична яма. Една от „бунтовниците“ – 85-годишната пенсионирана изследователка г-жа Мадлен Юец – заяви пред в. „Монд“, че намесата на Саркози е „недопустима злоупотреба със служебно положение. Президентът се хвърли с главата напред в случай, който изобщо не му е ясен“. 87-годишният й съпруг Жак определи като „абсурдно“ обещанието за държавни средства за дейности, облагодетелстващи частни собственици.

За разлика от времето, когато беше председател на ЕС, Саркози не постигна целта си. Но намесата му по този случай, припомнена неотдавна в статия на първа страница в седмичното списание към „Монд“, подсили образа му на „кралски президент“, който служи предимно на фаворитите в двора си.

През февруари 2007 година, когато се състезаваше за президентския пост, той заяви друг стил на управление: „Искам безупречна демокрация, в която компетентността има превес над приятелството и личните връзки“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.