Гневът в Латвия набира скорост

Латвиец в сблъсък с полицията пред парламента в Рига. Снимка: Ройтерс

Още от зори тракторите дебнат плячката си. С вдигнати лопати, те са обградили министерството на земеделието като някакви праисторически зверове. Гневните фермери искат оставката на министъра и по-високи изкупни цени за млякото. И не са сами нито в гнева си, нито в искането си за повече пари и за падане на политически глави. От почти всички производствени сфери обвиняват правителството, че е влошило икономическата криза.

Председателката на Федерацията на латвийските работодатели Елина Егле предложи бизнесът да започне стачка, ако нещата не се подобрят – фабриките да затворят врати, а шефовете да спрат да плащат данъци. Тя каза, че правителството не иска да преговаря и да чуе чуждо мнение, а бизнес-общността е загубила вярата си в него. Егле не отделя много време на опозиционните партии, защото според нея те не са обмислили добре плановете си. Ако мога да използвам някои орнитоложки метафори, почти всички смятат, че политиците твърде дълго са си държали главите заровени в пясъка, преди да подскочат и да се защурат насам-натам като обезглавени кокошки.

Госпожа Егле смята, че Латвия е трябвало да въведе еврото в добрите времена и сега да го използва едностранно. На тръгване тя и организаторът на нашата среща си размениха поздрава, който напоследък е станал характерен за латвийците: „Бъди силен“. Те не вярват, че политиците могат да бъдат силни.

Половината население на Латвия живее в столицата Рига, където луксозните търговски центрове свидетелстват за годините на икономически възход. След като Латвия се присъедини към Европейския съюз, много хора взеха големи кредити, за да си купят нови коли, да ремонтират домовете си и да си купят луксозни вещи, които дотогава бяха недостъпни за тях. Скандинавските банки се състезаваха за пазарни ниши и всяка от тях се стараеше да предложи по-големи и по-изгодни кредити. През цялото време правителството трупаше огромен дълг. Заплатите се вдигнаха и започнаха да привличат обратно в родината латвийците, търсещи работа в Ирландия, Великобритания и скандинавските страни.

През тези добри години развитието на Латвия достигна големи висоти и сега тя се сгромоляса оглушително. Изследвания показват, че икономиката й е най-пострадалата в Европа. Международният валутен фонд отпусна огромни кредити и правителството се опитва да ограничи драстично разходите, за да закрепи бюджетния баланс. Заплатите на държавните служители ще бъдат намалени с една трета, някои училища и болници затварят врати, ДДС беше увеличен до 21 процента, нови съкращения са неизбежни. Това до известна степен доведе до сблъсъците в средата на миналия месец. Според някои това е много обезпокоително. Латвия е свикнала на смяна на правителствата и на буйни улични протести, но свободна Латвия не е свикнала на политическо насилие.

Иварс Лайзанс е бил на демонстрацията, преди нещата да загрубеят. Той е 36-годишен полицай, но не е от ченгетата, които бяха в пълно бойно снаряжение за борба с безредици. Бил е от охранителите на шествието, което достигна мястото на основния протест. Меко казано, писнало му е. Срещнах се с него в апартамента му в покрайнините на Рига, където живее с жена си и с двете си деца. Смята се за късметлия, че поне има апартамент, който е наследил от майка си, така че не се е наложило да тегли голям кредит.

Той седи на масата в кухнята и помага на четиригодишната си дъщеря да нарисува нещо. Дори тя е жертва на кризата. Полицаите вече нямат привилегията да изпращат децата си в детски градини безплатно. Иварс казва, че колегите му просто не знаят какво предстои. „Преди си получавах заплатата и знаех с какво разполагам. Тогава ми отрязаха премиите, после привилегиите, а сега ми орязват и самата заплата. През цялото време цената на живота се увеличава. Вече няма безплатни детски градини или безплатни лекарства. Всичко струва пари в днешни дни… Не знам дали ще запазя работата си. Хората отиват на работа без да знаят дали на следващия ден няма да бъдат уволнени. Правителството изглежда изобщо не смята, че има нужда от полицията“.

Според Иварс правителството трябва да подаде оставка. „Никога не се обсъжда какво смятат да направят – те просто си правят, каквото са си наумили. Вече никой не им вярва. Един ден казват едно, а друг ден – друго. Не го казвам само аз. Всички в страната са на това мнение“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.