Швейцарците показаха толерантност, не от симпатии към българите

Около 60% от швейцарците гласуваха да разрешат достъпа на българи и румънци до техния трудов пазар. Швейцарците знаят какво значи това – не става дума за някакви гастарбайтери,  които идват за малко. Това е начин в Швейцария да се заселват за дълго пришълци отнякъде.

Така бежанци от Косово преди години са се заселили в Швейцария и не щат да се върнат, въпреки че нямат вече причини да бягат от родния си край. Но, вижда се, че Швейцария по им харесва. Направили са си цели квартали в няколко града, вдигнали са рязко нивото на престъпността в тях. Швейцарците вече са започнали да се заключват, от улицата им изчезват велосипедите, това-онова.

И, в тази ситуация гласуваха да допуснат българи и румънци в къщата си.
А швейцарците не правят разлика между пришълци от Косово или от България. Картината пред референдума беше предварително оцветена в мрачни цветове от тяхната Народна партия. Тя разпространи навсякъде плакат с черни гарвани, който се опитват с клюнове да разкъсат картата на Швейцария.

Но – резултатът е положителен за българите. Нашенецът веднага ще си помисли, че това е от някаква специална симпатия към нас – демек, оценили са ни, по-свестни сме там от разни други. Все да се сравним с някого. Но – не. Не е от любов точно към нас и румънците. Швейцарецът има по душа толерантност, каквато у българина тепърва има да чакаме.

Колкото и да се хвалим тук с толерантност, само чуйте Сидеров, Каракачанов, Борисов. Ако тук направят референдум дали да допуснат, примерно грузинци или таджикистанци до българския трудов пазар, не е сигурно дали 50% ще кажат “да” – “Айде, бе, к’ви са па тия. Откъде–накъде ще ми идват тука?”.

Добре че никой тук не прави референдум кого да допусне България до пазара си на труда, че гласуването ще изгони и влезлите вече незначителен брой китайци. На евентуален референдум нищо чудно преобладаващото мнозинство от симпатизанти на споменатите Сидеров, Каракачанов и Борисов, да изгонят и циганите, и турците.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.