Македония вдига бяло знаме пред етническите търкания

Част от децата в Струга ще учат на етнически смени, за да се намали междуетническото напрежение в града. Снимка: Ройтерс

Учениците от училище „Нико Нестор“ в Струга от днес ще учат на етнически смени. Създателите на това соломоново решение казват, че то било само временно, до края на учебната година. Сега цялата нация най-сетне може да си поеме дъх. На изплашената директорка вече няма да й трябват средства за усмиряване. Министърът на образованието Перо Стояноски ще може да спи спокойно. Той свърши успешно мисията си в Струга.

Когато свърши първата смяна на Петър, Никола и Стефан, тогава Бесим, Адриан и Грамос ще могат да тръгнат на училище. Така щели да се предотвратят сбиванията и те можели спокойно да се посветят на училището. Местните власти, по уговорка с училищния директор и родителите, ще трябва само да нагласят радарите. За да може точно да измерят колко време ще трябва на средношколците от първата смяна да се доберат безопасно до дома и по пътя да не срещнат своите връстници от другата етническа общност. Ако не успеят, следващата крачка ще бъде да преместят децата в различни училища.

И после какво? С ярка боя да отбележат дискотеките и интернет-клубовете? Червена боя за едните, зелена за другите. Или някой друг цвят по желание. Така най-добре ще се бъдат избегнати междуетническото напрежение, провокациите и директните контакти. Няма да има сбивания, но няма да има и общуване. Вместо интеграция ще има сегрегация. Всеки в своята бърлога, в своето етническо гето. Защо ни е смесване на „ваши“ и „наши“, като всеки е по-силен и по-сигурен, когато е сред свои.

Има право професор Теута Арифи, когато иронизира и пита: ако за учениците македонци и учениците албанци са нужни етнически смени, защо тогава и техните родители да не ходят на работа на етнически смени? И предлага лекарите македонци да ходят на работа сутрин, а лекарите албанци – следобед. И болните ще избират кога да се разболяват.

Лекарството за случая с образованието в Струга е намерено в етническите смени. Вместо да се установи точната диагноза на проблема, както много пъти досега, се предлага аспирин вместо сериозна терапия. Така „лекувахме“ и всички ония критични точки в образованието, където показахме безсилие да се справим с проблемите като отделни хора, като общности, като общество. Не случайно експертите предупреждават, че образованието е главният инструмент за подстрекаване на междуетническо напрежение. Всеки път, когато политиката се намеси в образованието, първата съпътстваща жертва са децата. С тях е най-лесно да се манипулира и да се залага на картата на бунтарството, свойствено за младостта.

Защото това, което само на пръв поглед изглежда най-безболезненото решение, в дългосрочен план е началото на едно поражение, на което не му се вижда краят. Води към разпадане на концепцията за съвместно съществуване и междуетническа толерантност. Защото по този начин се разнищва тъканта на македонската държава, изтъкана на основата на различността и мултиетничността.

Америка с избора на Барак Обама положи своя исторически изпит по демокрация. Мечтата на Мартин Лутър Кинг вече е реалност. Смесените паралелки, в които заедно учат деца с бял, черен и жълт цвят на кожата, отдавна не са евтин рекламен трик, с който се популяризира интеграцията, а ежедневие.

Македония още дълго ще чака своя Обама и ще държи в мъгла истината за междуетническите отношения. Винаги когато ни потрябва, ще се хвалим с рамковия договор като приказка, която лесно можем да пробутаме на другите. Истинското състояние на нещата ще се влошава от ден на ден, а нашият политически елит ще бъде спокоен, особено преди изборите, когато ще им потрябват гласовете на другите. Защото за тях процентите са по-важни от онова, което представлява истинският живот. Ще ни предложат изкривена картина на грубото ни всекидневие, в което все по-редки ще стават примерите на живот един с друг, а не независимо един от друг. Все по-рядко се питаме какво направихме за себе си и за своите деца. Само политиката ли пропадна на изпита, или и семейството и образованието?

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.