Изгодните кредити за дограма, климатик и изолация – само до август

Посетителка на изложението за енергийна ефективност в София през април опитва ефекта от нискоемисионните стъкла. От едната страна на стъклопакета греят инфрачервени лампи и стъклото е горещо, от другата страна е студено. Снимка: авторката

ДСК Банк, Райфайзенбанк и ОББ остават единствените банки, предлагащи изгодните заеми по кредитната линия за енергийна ефективност в дома, която отпусна Европейската банка за възстановяване и развитие още през 2005 г.
Лихвите им са сравнително високи, но чрез този фонд до 20% от стойността на капиталовложението се възстановява на клиента. Тоест – ако си купиш климатик или дограма до 1000 лв., получаваш 200 лв. от стойността им безвъзмездно, което покрива лихвата за 2-3-годишен период. Същевременно икономията от отопление, която дава нововъведението, изплаща инвестицията за 2-5 години.

Условията на кредитната линия за енергийна ефективност на ЕБВР са, освен възстановяване на до 20% от стойността на продукта или на мярката за пестенето на енергия в жилищата, и до 30%, когато повече от половината от живеещите в блока (входа) изолират едновременно своите жилища. Така целевият заем излиза по-евтин за клиентите. Ако безвъзмездните пари от помощта не се изтеглят от кредитополучателя, а останат в банката, главницата по кредита се намалява с тази сума и така фактически кредитът става или безлихвен, или с по-ниска лихва, от тази при която са отпуснати парите, защото те я покриват частично или напълно.
Отделни частни лица могат да кандидатстват за енергийни заеми до август 2009 г. Инсталирането на съоръженията би трябвало да бъде завършено в рамките на 4 месеца. Исканията за субсидии, подадени от клиентите, които са получили заеми за енергийно ефективни мерки в дома, ще бъдат одобрени до 31 декември 2009 г.

Лица или домакинства, които са взели енергиен кредит за едно жилище, например за смяна на дограма, могат да кандидатстват за нов енергиен кредит за закупуване на климатик или за изолация на същия апартамент, обясниха от софийския офис на програмата. Първоначално имаше изрично условие, че за дадено жилище може да се получи само един енергиен кредит и затова експертите съветваха да се включат повече мерки за осигуряване на спестяване на енергия.

Ако потребителят е взел предишния енергиен кредит от някоя от банките, които са изразходвали фондовете си по програмата, Прокредит банк например, той трябва да вземе декларация от нея за предишния заем и за каква енергийна мярка е бил взет той, и с него да кандидатства отново за енергиен кредит в ДСК, Райфайзенбанк или ОББ, които все още имат кредитен ресурс по Програмата за енергийна ефективност в дома.

Кредит “Енергийна ефективност” се отпуска за:

– Изолация на стени, покриви и подове

– Покупка и/или монтаж на:

дограма
газови котли и инсталация
отоплителни уреди, котли и печки на биомаса
слънчеви колектори за топла вода
термопомпени системи за отопление и климатизация (климатици).

Търговските банки в България не са толкова екологично и енергийно спестяващо насочени в своята кредитна политика, колкото искат да покажат пред обществото. Към кредитната линия от 50 млн. евро за енергийна ефективност, която откри Европейската банка за възстановяване и развитие, са отпуснати безвъзмездно още 10 млн. евро, от международния фонд „Козлодуй”. Дълго време нямаше голям интерес у потребителите към тези пари. После банките надуха лихвите и поставиха доста изисквания, с което отказаха хората да кандидатстват. Но всеки трябва да си направи сметката и да провери условията на трите споменати банки, защото има изгодни варианти.

Очакванията бяха, че банките ще дадат по-добри условия за кредитите за енергийно спестяване, защото кредитният ресурс от ЕБВР не е скъп и е целеви в изпълнение на европейски приоритет в енергийната политика. Търговските банки обаче отпускат енергийните кредити при същите или почти същите условия, както потребителските стокови заеми. Така например , Райфайзенбанк иска лихва от 14,43% за енергиен кредит без поръчител и 14,95% за обикновен потребителски кредит също без поръчител. С поръчител и превод на заплатата през тази банка лихвата се намалява до 11,45% за енергийния и до 12,95% за стоковия кредит.

Кредитните линии между ЕБВР и участващите търговски банки са подписани при пазарни условия. Няма никакви специални изисквания за лихвите по кредитите, поставени от ЕБВР към проекта и кредитните линии. На участващите банки е позволено да дават заеми на своите клиенти съгласно тяхната пазарна стратегия и условия, уточниха от Европейската банка за e-vestnik.

Достъпът на хора с ниски доходи до кредитите за енергийна ефективност в дома, особено в някои от банките, е силно затруднен, показа проучване на e-vestnik. Райфайзенбанк например изисква задължително поръчител при доход по-малък от 500 лева.  За да отпусне енергиен заем трябва също всички вноски по кредити да бъдат до 35% от дохода на лицето или на семейството. Въпреки това експертите на ЕБВР определят, че кредитната линия за енергийна ефективност в дома е била доста успешна за България.

В 2005 г. бордът на директорите на ЕБВР одобрява рамката на кредитната линия за енергийна ефективност и подписва кредитни линии с 6 участващи банки на обща стойност от 43 млн. евро – ДСК, Евробанк EFG България, Прокредитбанк, Райфайзен,  ОББ и Уникредит Булбанк. Въпреки че кредитната линия  за енергийна ефективност в дома имаше бавен старт през 2005 г. , усвояването се ускори през следващите две години, обясняват от ЕБВР. Така, в края на 2008 г. има одобрени около 22 776 потребителски заема за общата сума над 34 млн. евро и общата сума от платената субсидия е над 6,1 млн.евро.

През 2008 г. Евробанк EFG България, Прокредитбанк и Уникредит Булбанк са изразходвали напълно своите фондове по кредитната линия за енергийна ефективност в дома. В момента тези 3 банки нямат вече налични фондове за отпускане на заеми по тази програма, обясниха от офиса на ЕБВР в Лондон. Възможно е някоя от тях да договори допълнителен ресурс в рамките на оставащите 7 милиона от кредитната линия  на ЕБВР, които още не са договорени.

Отпуснатите 10 млн. евро, които ЕБВР получи под формата на грант миналата година, са запазени за фирми, а не за индивидуални потребители. Но, ЕБВР обръща внимание, че в рамките на тази програма група физически лица могат да кандидатстват за санирането на цяла сграда (прозорци, изолация на стените, таван и под) и/или други общи мерки, които се отнасят до енергийното изпълнение на цялата сграда. Тази кредитна линия е в размер на 20 млн. евро, като средствата по програмата се отпускат чрез банките партньори – 15 млн. евро ще раздаде Уникредит Булбанк и 5 млн. евро ОББ.

Субсидията по тази програма е 15% от стойността на проекта – тоест, дори да са високи лихвите, тя ги покрива напълно. Консултантът “ЕнКон Сървисис” ООД осигурява безплатна техническа помощ при подготовка за кандидатстване за кредит, изготвяне на план за рационално използване на енергията, който прави оценка на възвращаемостта на инвестицията (тоест размера на енергийното спестяване) и бизнесплан на проекта.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.