Френски съд ще осъди за седмица български сводници

Снимка: Ла Депеш

Вчера започна съдебният епилог на едно полицейско разследване в Лил. Тринадесет български сводници са карали да проституират десетки жени от околностите на София.

Присъдата ще бъде произнесена до края на седмицата

Около четиридесет тежко въоръжени полицаи с бронирани жилетки заеха позиции вчера сутринта около съдебната палата и в заседателната  зала. Няколко коли за арестанти докараха тринадесетте предполагаеми сводници. Дванадесет мъже и една жена. Разглеждането на дългата история може да започне под ръководството на председателя на съда Тиери Пол. Свършена е огромна работа – фактите се трупат, а преводачката полага усилия да преведе обясненията на обвиняемите.

Сигналът на хотелиера

Всичко започва малко преди Реймс, в близост до магистралата, която идва от Лил, със сигнала от един хотелиер: на свидетеля му се струва странно, че от известно време млади български жени наемат стаи в неговия хотел и приемат много гости. Полицията се заема със случая. Разследващите бързо се уверяват, че голяма мрежа от сводници е разположила български проститутки, които привличат клиенти като се „навъртат“ в близост до паркингите на магистралата и край националното шосе между Соасон и Реймс. Те забелязват, че проститутките редовно сменят хотелите, за да не предизвикват подозрения.

Централната служба за борба с трафика на хора (OCRTEH) и полицията мобилизират сериозни ресурси: наблюдение на големи парични преводи до Литва чрез Western Union, на покупки на скъпи стоки в Литва от сводници без легални доходи, подслушвания на телефони, засичане на препродажби на „места“ за установяване на проститутки (от 1 500 до 2 000 евро), конвоиране под охрана на нови „момичета“. Засечени са също контакти с парижки сводници.

Ноември 2008: примката се затяга

Хвърлена е ярка светлина върху използваните мафиотски методи: един френски офицер за свръзка от посолството в София обяснява, че някои проститутки, успели да се освободят от сводниците и върнали се в България, са били пребити от неизвестни. Една от тях, която се върнала вкъщи, за да се омъжи, била открита тежко ранена в канавка.

На процеса някои признават всичко. Други са по-внимателни, както Валентин Йорданов Демирев, на 33 г., предполагаемият шеф на мрежата. Случаят е толкова сложен, че разискванията може да се проточат до събота включително. „Човек може да стане на 50 години и пак да допусне грешка в живота“. „Може би съм бил привлечен от лесните пари“. „Самите те настояваха да проституират“. Такива са някои от обясненията, които се чуват от обвиняемите. Красноречив куриоз: един от сводниците накарал две млади жени да подпишат пред български нотариус документ, потвърждаващ, че те не са били принудени да проституират…

Виж още: Само за седмица – 55 години затвор за български сводници в Лил

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.