Преди Св. Валентин: Кой как лъже при запознанства по Интернет – типове мъже и жени

15 типа виртуални свалячи от двата пола

Илюстрацията за измамите при запознанства в Интернет, която разпространи компютърната фирма Logitech, заедно със своето проучване. Снимка: Логитек

58% от всички европейци са станали жертва на лъжа при виртуално запознанство, показва проучване на компютърната фирма Logitech. Най-често те били подведени за външния вид, привлекателността и теглото на човека отсреща. Италианците са най-ощетени – цели 72% от тях се оплакали, че в Интернет партньорът им изглеждал един, а на първа среща се оказал друг. Следват германците (58% от тях били излъгани при онлайн запознанство), французите – 56%, англичаните – 55% и холандците – 48%. За България няма данни, но бегло проучване из коментарите в някои форуми (виж по-долу) показва, че процентът на измамените е в горния край.
Външният вид има значение при взимане на решение дали човек да отиде на среща или не. По тази причина много хора не отговарят на покани за разговор, ако не могат да видят поне снимка на кандидата за запознанство. Напоследък обаче много от снимките във виртуалните профили се обработват с различни програми за разкрасяване и скриване на дефектите. На живо се оказва, че човекът изобщо не си прилича. От Logitech съветват разочарованите фенове на виртуалните запознанства да не се доверяват само на снимките, а да проведат разговор и с уеб-камера, за да се уверят, че човекът отсреща ще им допадне (което обяснява защо фирмата Logitech е финансирала проучването – тя е производител на принадлежности за компютри, вкл. уеб-камери).

Според хора, прекарали дълги години в търсене на половинката си в сайтове за запознанства, в българското виртуално пространство се срещат няколко основни типа жени и мъже.

Типове жени в сайтовете за запознанства според блогъра vagro (прекарал 13 години в такива сайтове):

1. Вълкодави

Това са възможно най-брутално плашещите на външен вид индивиди. При тях „Пълна промяна” е тотално безсилна. Вярно е, че за „всеки влак си има пътници”, ама на тези влакове отдавна им е останала само машината и машинистката. Повечето са стари моми, напълно извън контрол, мечтаещи за така наречената „сериозна връзка” по безкрайно несериозен начин. Почти абсурд е да си поставят снимка в профила. Много са упорити и плашещо опасни!

2. Обвързани

Сто процентови „убивачки на време”! Просто са там, за да добутат до 17 часа и да се изнесат от работното си място. Напълно безполезни са и гълтат огромно количество полезна енергия. Повечето имат фотографии, симпатични са, но след първия по-хард намек моментално изтъкват, че са обвързани и са тук, само за да открият „нови приятели”!? И то сред мъжете!? Ама, хайде, моля ви се! Да ви обвържат и да не ви развържат никога, дано!

3. Тийнейджърки, тип „динамо”

Тези са пълна напаст! Красиви, секси, с по 10 снимки в профила, коя от коя по-хубави … и със задължителния отрицателен коефициент на интелигентност. Обединява ги това, че слушат поп-фолк (анадолска чалга) и всички дружно харесват нещото, наречено Купон (каквото и да означава това)! Свикнали са всичко да им се дава на момента и са мутирали в нагли творения, консумиращи всеки одушевен и неодушевен предмет в обсега им.

4. Интелектуалки

Почти изчезнал вид, но и той е пълен с отклонения. Изпадат в див ужас, ако ги помолиш за снимка по бански… явно крият крайници, обрасли с ангорска козина. С цел да оригиналничат, пишат неземни глупости и омръзват след 2-3 кореспонденции.

5. Отчаяни съпруги

Това е групата, която се е омъжила на 18, родила е на 17, после на 27 пак е родила (с цел „спасяване” на брака) … а на 37 вече е на ръба на отчаянието. След като съпругът и казва едно „Добър ден” веднъж на 3 месеца, отчаяната съпруга решава (доста късничко) да направи своите първи стъпки в рогоносието чрез виртуална кореспонденция. Липсата на опит моментално я превръща в посмешище.

6. Разведени с деца

Сериозна армия е това! И най-разнообразната. Всичко има в тази категория. От Мис Вселена до на Баба Яга близначката. Търсят какво ли не … и предлагат какво ли не. Абсолютен бит-пазар, това е групата на крайностите. Винаги може да те изненадат. Повечето са с изтекъл срок на годност и висок процент на амортизация, но при солидна доза търпение, може да се попадне на истинска находка!

7. Обратни

Не знам защо, но възможно най-красивите жени в бг-интернет пространството, винаги пишат, че не търсят мъже, няма да им отговарят и че си падат по жени. Да си падат по каквото искат, ама мистерията е, че аз досега грозна лесбийка не съм видял! Вярно е, че в тази жалка държава е пълно с жалки Ганьовци, ама пък всички „необвързани” красавици да са обратни … нещо не ми се вярва. Някой някого лъже. Но Интернет е лъжлива джунгла по принцип и в нея всичко е позволено.

Типове мъже в сайтовете за запознанства според блогърката maymi:

1. С голям…НИК

Чудила съм се дали зад големите никове стоят малки… Но пък от това би трябвало да значи, че зад малките никове се крият големи…, а нямам такива наблюдения. Все едно, зад големи коли и големи пури, обикновено се крият и някакви големи комплекси (прекалено много неща започнахме да си обясняваме с комплексите, но мамка му – и прекалено много неща могат да се обяснят с тях). Иначе какво да очакваш зад ник SETERAZBIA (ЩЕ ТЕ РАЗБИЯ), АSAMLUDZAVRUZVANE (АЗ СЪМ ЛУД ЗА ВРЪЗВАНЕ) и т.н.

2. С голямо сърце

Още в името му се съдържа информация за характера на обекта, за намеренията му към теб и закани, на които няма как да устоиш. Особено като още в първите му думи те блъсне откровението „обичам всички жени” или „най-обичам да се забавлявам с жени по купони” (да не се бърка с крилатото „кажи на една жена, че си импотентен и тя няма да има търпение да те опровергае”). Аз поне не познавам жена, която да изпитва мазохистично желание да стане част от мераците на въпросния за узаконяване на полигамията, нито пък такава, която с научна цел ще тръгне да проверява дали нейните качества тутакси ще накарат въпросния да мисли от множествено в единствено число. Още повече, че в заглавието на профила му непоколебимо се мъдри филантропско послание от типа „я елате всички пиленца при батко”.

3. Непретенциозният

Това е този, на който много спешно му се чука. Той толкова бърза, че няма време да се лигави с оригинални поздравления и ако не ползва от готовите съобщения като „Вечеря? Кино? Секс?”, има някъде съхранено свое изречение, което пейства наред. Която отговори, тя ще е. Той няма нужда да му изпратиш снимка – абсолютно му е все тая, не досажда с въпроси за това какво обичаш да правиш през свободното си време. Единствената съществена информация за теб, която го вълнува, е колко си бърза, за да стигнеш до някъде си – мястото, на което той има намерение да ти докаже, че не подвежда в обещанието си „ше видиш, че съм ненормално добър”.

4. Срамежливият

След всички кършения на пръсти и извинения, че ти нарушава спокойствието (все едно си подозрително извратена и влизаш в сайта, за да воайорстваш, а не да те безпокои някой), въпросният млъква и чака ти, на крехките си дамски плещи, да поемеш нещата по цялата организация на разговор, запознанство и цвят на сватбени покани вероятно. Ехооо…..позволихме ви да ни измислите еманципацията и толкова години да си почивате скрити зад нея….но, това е за пред хората. Насаме се дръжте мъжки. Иначе на сълзливото „защо не искаш да си пишеме?” няма как да не се изкушим да отговорим, „ми, защото НЕ ИСКАМ”.

5. Женен/обвързан, който си признава

Подточка А – мрънка, че е неразбран, необичан, недолюбен и недо… Някакви разлики с външния свят? Няма! За моето време, прекарано във външния свят, не разбрах само защо не се развежда, преди да тръгне да търси истинската и пълноценната.

Подточка Б – виждаш ли, женен съм, но пък живота е един, обидно бил кратък и досадно било той да не се забавлява. Остава ти, оценявайки факта, че познаваш човек, способен на отговорни намерения за собствения му живот, да изпиташ устрем да си неговото временно житейско забавление. Как ще му благодариш за честта – прояви въображение.

6. Женен/обвързан, който не си признава

Най-трудната категория. Задължително без снимка. Предпазлив, внимателен (да не би жена му или съседката се подвизава тук без снимка) и извисен над дребните лични подробности. Така и не е ясна крайната му цел, май и на него не му е съвсем ясна. Но при всички положения лъжата и страха от разкриване – от дейтинг приятелката или от жената – го потормозва и го кара да внимава какво говори на сън. А това като кошмар на този етап е достатъчно и прави излишно регламентирането със закон наказание за лъже-представяне из сайтове за запознанства.

7. Философ

Той е в този сайт, за да поговорите. Всъщност, никакви диалози – той има потребност от аудитория. За да сподели своите възгледи за живота, до които е достигнал след много нощи мислене и анализ в продължение на 40-50 години (а можеше просто да си спести мисленето, преглеждайки „Етика и право“ за 10 клас). Заради този тип мъже, сайтовете за запознанства трябва да са само и единствено с видео-връзка. Иначе много се губи от това, че не виждаш блясъка в очите му, когато те светва по отношение на поредното си прозрение. Няма значение липсата на нещо оригинално, за което да се закачиш и да поспориш, схващайки с цялата си същност, че човекът иска да види в твое лице сборен образ на Великата инквизиция, пред която с печална упоритост да отстоява, че “И все пак тя се върти!”.

8. Плейбой–мачо

Той е избирателно пропускателен. Да не си помислите, че няма достатъчно обожателки. Навън са в двойна опашка (двойна, защото се бият и скубят помежду си). Той е мъж, който „знае какво иска и как да го постигне” (никъде не споменава защо още не го е постигнал, но това е друга тема). Той е тук само, за да нагледа дамското отделение, за да се забавлява, да убие малко време и да придаде чар и стил на въпросното интернет-пространство. Той е свободен пешеходец, който – пъхнал ръце в джобовете – само се разхожда, свиркайки си небрежно с уста. Ще отговори само на тези, дето „го кефят” и то при условие, че точно в този момент е „на кеф”. Да му се чуди човек какво прави денонощно в сайта…

Въпреки разочарованията и лъжите по Интернет, американската компания “Harris Interactive” публикува обнадеждаващо проучване сред над 10 хил. души. Според него, една трета от лицата на възраст между 45 и 55 години, сключили брак в САЩ през последните две години, са се запознали в Интернет. Близо 20% от сключилите брак на възраст между 20 и 45 години казват, че са се запознали също в глобалната мрежа.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.