Кой иска да слухти в Интернет или защо в МВР се чувстват над закона?

Промени в Закона за електронните съобщения ще позволят на МВР да следи безконтролно трафика в Интернет – “при оперативна необходимост”, каквато е формулировката.

Преди година Върховният административен съд отмени една наредба на МВР, която се опитваше да разреши същото безконтролно следене. Сега МВР се опитва да пробута в закон това, което по-рано хората на тогавашния министър Румен Петков скалъпиха в наредба. Но промяната в закона е пусната за второ четене от депутатите от две комисии – по транспорта и по вътрешна сигурност.

Що за наглеци работят в системата на МВР? И в комисиите в парламента? Кога ще разберат, че вече не живеят в България на Тодор Живков и всемогъщата ДС, а в демократична държава, в която правата и свободите на отделния човек са гарантирани от конституцията. Излишно е да се припомнят текстове.

Самите служители в МВР се чувстват над закона и поголовно го нарушават. Неотдавна цяла агитка от ченгета се яви в съда, когато се гледаше делото за неколцината техни колеги, обвинени в убийство на един арестант. Задушен, след като противозаконно и в нарушение на всякакви правилници му е надяната качулка. Когато съдът пусна под незначителна парична гаранция обвинените в убийство ченгета, колегите им ръкопляскаха като на представление. Работещите в МВР са се оформили като цяла каста хора с противозаконно съзнание. Готови да минат през всичко, способни да убиват, както неведнъж е ставало.

Какво остава за Интернет.

И досега хора от службите са бъркали безконтролно в Интернет. Как става това? Издирва се например кой е написал нещо в някой форум в Интернет (ама това може да е просто компромат за някоя политическа фигура или шеф от службите). Ченгето се обажда да системния администратор на сайта и иска ай-пи адреса на автора на някакво мнение, с уж съмнения, че този човек се занимава с тероризъм. Смее ли някой да не му го даде? Има сайтове, в които хората от МВР ще ударят на камък, ако няма съдебно решение или прокурорска заповед. Но колко са такива?

След като се е докопал до ай-пи адреса, човекът от МВР прави по-лесното – отива при доставчика, чийто е този ай-пи адрес и научава кой потребител седи зад този номер. Смее ли един интернет-провайдър да не даде на човек от службите името на своя клиент с това ай-пи? Още повече, че ченгето леко намеква, как ще дойдат във фирмата да им направят проверка на сървърите… Което може да им съсипе бизнеса, като ги спрат за 2 седмици, примерно. Така работят българските ченгета. Дали убийство или източване на данни от Интернет – еднакво безцеремонно нарушават закона.

За да се промени противозаконното съзнание на хората в МВР, единственият начин е да влязат повече ченгета в затвора. Както за убийството на Чората. Както сега е логично да влязат в затвора за последното убийство на Пламен Куцаров.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.