Как ученичката Настя Ивлиева накара Кремъл да й прати морско свинче

Морско свинче. Снимка: Уeбшотс

Обикновено политиците са готови да се наредят на опашка, само и само да не пропуснат подобна възможност за самореклама. Но когато ученичката Анастасия Ивлиева помоли президента Медведев да й изпрати морско свинче, руските бюрократи се държаха по съвсем друг начин.

13-годишната Анастасия написа писмо до официалния сайт на президента в Кремъл. В него тя разказа как родителите й подарили мъжко морско свинче и как се надява г-н Медведев да му изпрати “съпруга”, която да му прави компания. Минали седмици, а отговор нямало. След това изведнъж момичето, което живее в южната руска Ростовска област в казашкото село Калитвенско, било извикано от директорката на местното училище и било мъмрено за това, че губи времето на президента.

Ако се съди по съобщенията в руските вестници, сцената била достойна за перото на Антон Чехов. На Анастасия й заповядали да се извини пред местния инспектор по образованието за трудностите, които му причинила и да напише отворено писмо, с което да се откаже от молбата си. Директорката Галина Болдирева отишла по-далеч. Тя привикала бащата на момичето, отнесла се пренебрежително към старанието й в учението, и го обвинила, че позволява на дъщеря си да безпокои президента с подобни дреболии.

“Тя обидила мъжа ми, казала, че не отделяме достатъчно време на това, с което се занимава дъщеря ни в свободното си време и че сами можело да й купим морско свинче”, разказва Людмила, майката на Анастасия. Между другото, когато възмутените родители отново написали писмо до Кремъл, оплаквайки се от местните власти, дъщеря им се оказала един вид опитно морско свинче за механизмите на народовластието.

Реакцията на президента обаче била бърза и остроумна. Анастасия отново била извикана при директорката, но този път момичето било посрещнато от смутения директор на местния инспекторат с две морски свинчета в клетка. Чиновникът й предал писмо с отговор на молбата й до президента, в което пишело, че това е личен подарък от него.

Сайтът на президента препоръчва на руснаците да пишат на г-н Медведев и подчертава, че всички писма ще бъдат разгледани от специален отдел на администрацията му. Анастасия явно решила да провери как работи системата, след като едно момиче от Якутия – Даша Варфоломеева – помолила Владимир Путин по време на декемврийската “открита линия” с руснаците да й подари ново палто. В отговор министър-председателят Путин я покани да дойде в Москва от Далечния изток заедно с баба си и да празнува Нова година.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.