Петък 13: идва лавина от катастрофи в Космоса

IBEX – един от сателитите на НАСА в космоса. Снимка: Ройтерс

За първи път в човешката история два сателита се удариха в Космоса. На височина около 790 километра над северната част на Сибир беше регистриран първият случай на сблъсък на изкуствени спътници. Сега експертите наблюдават движението на облаците от останки, а за щастие според изчисленията им за Международната космическа станция няма опасност. Не може да се каже същото обаче за другите сателити, които ще се изправят на пътя на останките. Каква е опасността от подобни инциденти за в бъдеще пише сп. “Шпигел”.

Хайнер Клинкрад е всичко друго, но не и изненадан. Той работи в Европейската космическа агенция Esa и се занимава с опасностите от космическия боклук (повече за космическия боклук виж тук). От доста време той очаква сблъсък като този, който стана преди два дни. “Учените знаят, че от статистическа гледна точка подобно нещо трябва да се случва на всеки десет години”, казва Клинкрад. И ето че за пръв път два големи телекомуникационни спътника се сблъскаха в космоса. А последствията от удара тепърва ще се изясняват.

Катастрофата се случи на 800 километра височина над северен Сибир. Изваденият от употреба преди десет години руски телекомуникационен спътник „Космос 2251“ удари спътник на американската комуникационна фирма “Иридий”. Един тон космически боклук се стовари върху “Иридий-33”, който е половин тон високи технологии. След сблъсъка се образува широко поле с отломки, което сега се носи из космоса. “Това е облак, който се разширява и след това отново се свива”, казва Клинкрад.

Космическият боклук вече е сериозен проблем. При космическите полети на САЩ той е смятан за най-голямата опасност – много по-голяма от излитането и кацането. В началото на тази година около Земята се въртяха около 17 000 отломки, дело на човешка ръка, а най-малката от тях беше с дължина 10 сантиметра. Те се засичат от система за наблюдение, управлявана от американските военни, която вече “улови” и следи новите останки. Други десетки хиляди отломки са прекалено малки, за да бъдат следени постоянно, но все пак са достатъчно големи, за да нанесат щети на сателити и на други космически уреди при сблъсък.

Останки от степени на ракети, странични пластини, цилиндрични слитъци, парчета боя, скоби, винтове и отвертки, капки охладителна течност – това е гигантска планина от отпадъци, която се върти около Земята. След настоящия инцидент НАСА обясни, че според данните на радара са се появили около 600 нови парчета. Но ще бъдат необходими още два дни, преди да бъде преценен истинският размер на случилото се. Експертите от Esa твърдят, че броят на отломките може да е по-голям. Решаващо ще бъде дали двата сателита са се блъснали фронтално или само са се “одраскали”. Това е критичното обстоятелство, което тепърва трябва да бъде изяснено, но от което зависят много неща, включително дългосрочните последици от сблъсъка. “За Международната космическа станция няма опасност”, увери Александър Воробьов, говорител на руската космическа агенция Роскосмос. Което не е учудващо, защото МКС се движи на 400 км по-ниско. В. “Вашингтон пост” цитира документ на НАСА, според който рискът за станцията е съвсем леко повишен.

Тепърва обаче ще се изяснява доколко са застрашени комерсиалните и военни сателити. Esa например следи с особено внимание сателитите си ERS-2 и Envisat, чиито орбити са значително по-близо до сблъсъка. “Нащрек сме, за да анализираме опасността за сателитите,” казва Клинкрад. НАСА пък е загрижена за телескопа си Хъбъл, който е далеч от обявения за опасен регион на 800 км височина. Той кръжи около Земята на височина от 600 км.

Независимо от всичко едно нещо е вън от съмнение: след всеки подобен инцидент рискът от сблъсъци в космоса се увеличава. “Всеки килограм, който започва да кръжи в орбита, може да предизвика лавина от други сблъсъци”, предупреждава Клинкрад. Произлизащият от това ужасен сценарий вече е описан от съветника на НАСА Доналд Кеслър. Количеството космически боклук около Земята постоянно расте. А броят на инцидентите се увеличава чрез ефекта на снежната топка толкова бързо, че под сериозна заплаха са всички сателити. Застрашен е и напредъкът на човека в космоса.

От години експертите призовават за действия, които да предотвратят сценария, наречен “синдром Кеслър”. Те настояват всички нови сателити да имат функцията за контролирано падане на Земята. Сблъсъкът от вторник показа недвусмислено, че предупрежденията трябва да бъдат взети на сериозно.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.