Цитат в десетката: ДДС-скандал, който срутва държави

Мария Мургина. Снимка: Булфото

В една стабилна страна, доверието към институциите и уважението на гражданите идва от добрата работа на няколко институционални компонента: добра публична администрация, качествена данъчна администрация, работеща съдебна система, функционираща система на опазване на обществения ред (у нас това са МВР, ДАНС, прокуратура). Разбира се стабилните европейски общества имат още доста стълбове като – добри здравни, образователни и социални системи, но в българските условия би било твърде много да искаме и това.

Ако се върна на първите четири компонента, от напоследък тях работи добре само един. Като че ли единственият държавен орган, който работи сериозно е… ДАНС. Въпреки скандалите на които станахме свидетели през последните месеци за подслушване, агенцията за сигурност очевидно върши добра работа, която в крайна сметка ще принуди и прокуратурата да работи по-ефективно. Нещата обаче далеч не са такива в другите институции.

След последният скандал около НАП и Мария Мургина България е в изключително деликатна ситуация. Много е вероятно разследването да покаже, че на най-високо ниво в НАП е имало протекция и/или организация за прикриване на данъчни измами за стотици милиони левове. Това ще се отрази много лошо на икономическия живот на страната, в ситуация, в която икономическата криза е фект в цяла Европа, а у нас нейните последици все още не са се реализирали с най-лошия възможен сценарий.

Няма нужда да казвам, че създадената в резултат на правилна и гигантска реформа НАП, трябва да работи и то добре. Това означава данъчните служители да получават високи заплати и да имат осигурени добри условия за работа. За да се случи това, трябва ръководство на агенцията, което да хваща измамите по ДДС, а не да ги организира или покровителства.

Ако скандалите с източване на ДДС се окажат реалност в мащабите, за които вече писа в. “24 часа”, то сме на прага на криза, която трябва да доведе до оставката на финансовия министър Пламен Орешарски. Иначе скандалът ще се насочи към цялото правителство. Понеже зад него стои мнозинство, което няма да поеме политическа отговорност, то ще имаме още един скандал, който ерозира доверието към институциите.

И понеже този път става дума пряко за пари, не за европейски програми, които трябва да доведат до пари, то отчуждаването на хората и настройването им срещу цялата институционална система е неизбежно… въпреки че всъщност системата не е виновна. Има ясно отговорност в правителството и тройната коалиция, която е персонализирана в политически постове.

Виж още в блога на Димитър Аврамов

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.