Австралия в битка с пожарите – фотогалерия

Освободени са двамата заподозрени за пожарите, които причинха смъртта на 181 австралийци

Коалата Сам получава глътка вода от доброволец към австралийската пожарна. Животното беше спасено от пожарите в района на Мирбу Норт. Снимка: Ройтерс

Освободени са двамата задържани по обвинение, че умишлено са запалили пожарите в Австралия, които отнеха живота на 181 души миналата седмица. Двамата бяха задържани след като жители на петте пострадали района докладваха в полицията за тяхно „подозрително държание“.

Властите предполагат, че поне два от пожарите, които разрушиха над 1000 къщи, са били умишлено запалени. Кристин Никсън, полицейски комисар, каза, че най-вероятно става дума за палеж при пожара в Марисвил, където 100 от 500-те жители загинаха.

„Посоката, от която идва огънят, бързината, с която се разпространява, всичко това е важно, когато разследваме един пожар, казва Никсън. При Марисвил твърде много неща са необясними.“

Сателитна снимка на НАСА показва горящите пожари в Австралия. Продължава борбата на хиляди пожарникари с огнената стихия във Виктория, където все още 20 пожара не са овладени. Снимка: Ройтерс

Сателитна снимка на НАСА показва горящите пожари в Австралия. Продължава борбата на хиляди пожарникари с огнената стихия във Виктория, където все още 20 пожара не са овладени. Снимка: РойтерсИзгорен пътен знак в градчето Стийлс Крийк, на 60 км. североизточно от Мелбърн. Продължава борбата на австралийските власти с пожарите, които отнеха живота на 181 души. Снимка: РойтерсПожарникар си почива с децата, след като се е борил с огъня в Кинглейк, на 46 км. северно от Мелбърн. Снимка: РойтерсТруп на кон, който не е успял да избяга от бушуващите пожари в района на Кинглейк.  Снимка: РойтерсЖертва на пожарите в Австралия е завита в чувал в градчето Стийлс Крийк, на 60 км. североизточно от Мелбърн. Снимка: РойтерсСлужители на Екипа за идентификация на жертви от бедствия работят на терен в Стийлс Крийк, на 60 км. североизточно от Мелбърн. Снимка: РойтерсКоалата Сам получава глътка вода от доброволец към австралийската пожарна. Животното беше спасено от пожарите в района на Мирбу Норт. Снимка: РойтерсАвстралийски войник охранява останките от къщи в Кинглейк. Снимка: РойтерсСамо това е останало от детско колело, унищожено от пожарите във Флауърдейл, на 80 км. североизточно от Мелбърн. Снимка: РойтерсРанено от пожарите кенгугу се разхожда в Стийлс Крийк.  Снимка: РойтерсИзгорени кола и къща в Стийлс Крийк, на 60 км. североизточно от Мелбърн. Снимка: РойтерсПожарите са оставили само това от къща в Стийлс Крийк, на 60 км. североизточно от Мелбърн. Снимка: Ройтерс

Смята се, че пожарът в Гипсленд, който уби 21 души, също е станал след умишлен палеж. Оперативна група разследва случая и търси извършителите, които могат да бъдат обвинени за убийство. Засега са потвърдени 181 смъртни случая, около 500 души са били ранени, близо хиляда къщи са унищожени, а 365 хиляди хектара земя са изпепелени. Пожарите продължават да бушуват, като най-тежко е засегнат щатът Виктория. В неговата столица Мелбърн – втория по големина град в Австралия, бе устроена временна втора морга, за да може да се поеме безпрецедентно големия брой тела.  Според комисар Никсън моргите могат да приемат до 300 тела. По нейните думи, спасителните екипи работят „от къща на къща, от улица на улица“.

Австралийският министър-председател Кевин Ръд обяви национален траур в памет на жертвите, чиято бройка е най-висока от 1983 г. насам, когато  при пожари загинаха 75 души. Властите предупредиха, че идентифицирането на жертвите може да отнеме седмици.

По-хладното време и слабият дъжд помогнаха на изтощените пожарникари да се справят с част от 30-те пожара, които до четвъртък бушуваха в щата Виктория. Борбата продължава, включително с четирите големи пожара, които изгориха хиляди декари гори и обработваема земя.

Междувременно, главният прокурор Робърт Маклелънд обяви, че правителството подготвя национална предупредителна система, която да предупреждава хората в райони, които биват засегнати от пожари, наводнения или други бедствия. Предлаганата система ще позволява на властите да влизат в националния регистър за домашни и мобилни номера, след което да се обаждат или да пишат есемеси на хората, които са в опасност. Според австралийската преса такава система е била готова отдавна, но още не е влязла в действие заради бюрократични спънки и притеснения за използването на лични данни на гражданите.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.