Само за седмица – 55 години затвор за български сводници в Лил

Снимка: Ла Депеш

Петдесет и пет години затвор при строг режим бяха отсъдени по делото за мрежата от сводници, в което всички задържани бяха от България. Тринадесетте обвиняеми изслушаха присъдата спокойно.

Петдесет въоръжени до зъби полицаи бяха почти единствената публика на този много специален процес. Сигурността беше толкова строга, че до обявяването на присъдите нито един от героите не отправи и най-малка жалба. Осъдените бяха отведени бързо. С виещи сирени и мигащи  светлини шестте арестантски фургона на полицията създадоха определени емоции в сърцето на Стария Лил преди да се насочат към различни затвори в района, където затворниците са разпределени.Тринадесет подсъдими, всички от които говореха на български, даваха обяснения в продължение на на четири дни пред председателя Тиери Пол, който ръководи междурегионалното специализирано съдилище (JIRSA). Обсъждането беше много сложно, дори и само защото всичко трябваше да бъде превеждано на френски език. Тази мрежа  е действала по магистралата Лил – Реймс и край националния път Реймс – Соасон. Българските проститутки са се предлагали по паркингите край тези пътища и в хотелите наблизо.

Най-тежката присъда получава Агата (шефът) Валентин Йорданов Демирев, на 33 г.: 8 години лишаване от свобода и постоянна забрана да пребивава на френска територия след напускането на затвора. Беше проучена дългата верига на отговорностите и ползите, извлечени от мрежата: стотици хиляди евро, изпратени в България, домове, оборудвани със скъпи аксесоари. Прокурорът подчерта „професионализма“ на основните подсъдими. Така, за да не привличат вниманието, проститутките на всеки две или три седмици сменяли хотела. Тактика, която в крайна сметка не успява, защото един съдържател подава първоначалния сигнал до полицията. В края на 2007 г. е нанесен последният удар.

Ключовите „лейтенанти“ на шефа получиха присъди по около пет години. Често обвиняемите признаваха основните неща. Само една жена имаше сред сводниците: Богданка Костова, наричана Мелек, на 29 години. Тя беше единствената, с присъда от 18 месеца, която излезе от затвора веднага, тъй като наказанието покриваше периода на предварителното задържане. Да не забравяме, че за някои „освободени“ проститутки, които са се завърнали в България, животът е много труден, защото някои от тях са били пребити, често сериозно, след тяхното завръщане: това хвърля ярка светлина върху  съвременния трафик на хора.

Виж още: Френски съд ще осъди за седмица български сводници

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.