(За)слугите

Иво Инджев

Стига с този негативизъм. Сядам да пиша положителен доклад като ек (не като ЕК, на тях не можем да им угодим) от събитията. Поводът са новините за старините в областта на правосъдието, които (старините) бяха поставени (от същата ЕК) на системи и дадоха признаци на живот.

Нещо се размърда спрямо владението на Мърдок, за когото упорито се твърди, че е собственик на телевизия Би Ти Ви. Консултантът на телевизията Красимир Гергов е на крачка от (назначен вече) съдебен процес с хипотеза за присъда от 10 години.

Също толкова прясна новина в тази посока е осъдителната присъда срещу Валтер Папазки. Вярно, с 12 години закъснение, но е факт. Именно сега.

За цунамито в областта на правосъдието, което се надига около случая с принудената на напусне върха на данъчната пирамида Мария Мургина, да не говорим. Говорят други – вече един през друг се разприказваха доскорошни мълчаливци, натоварени с власт. Приличат на оси от ритнат кошер.

Ако към тези събития добавим процеса срещу Маргините, срещу Вальо Топлото и факта, че (единственият осъден и лежащ в затвора за създаване на организирана престъпна група) Митьо Очите е зад решетките, изниква въпросът: Не трябва ли да се отчетат заслугите на когото трябва? Все пак, макар и мъчително, макар и с твърде голямо закъснение, макар и далеч не в мащабите, които обстановката изисква, но нещо шава в нашата държава!

Така е. Трябва. Шавливата ни система за охраняване на законността е принудена, макар и с очевидна погнуса, да направи нещо. Благодарим й… всъщност на Европа. Ако не беше натискът на ЕС и на тези трохи в попарата, която сме принудени да сърбаме (защото сме си я надробили електорално) нямаше да сме консуматори.

Още текстове от Иво Инджев в неговия блог.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.