А няма ли да има ограничения и за премиите в българските банки?

Във Великобритания, САЩ, Германия обществото се вълнува от премиите на банкерите. Как така хора и институции, които имат вина за световната финансова криза, ще се самонаграждават? С парите на данъкоплатеца на практика, защото сега правителствата наливат пари в същите тези банки, за да ги укрепят.
И под обществения натиск много банки решиха да не раздават или ограничат премиите. Които се измерват в милиони за банковите шефове – най-виновните за кризата.

Президентът Обама нарече премиите, които са взели за Нова година на Уолстрийт срамни.

В Германия медиите се занимаваха поименно с банкови и корпоративни шефове, като под натиска на общественото мнение някои се лишиха от милионните си премии.

Във Великобритания с банковите премии се занимава парламентът. Управляващи и опозиция се обединиха и решиха да ограничат премиите. Повод стана намерението на само на една банка да раздаде 120 млн. паунда премии. Министърът по заетостта Тони Макнълти отсъди, че всеки банкер, който е отговорен за поддържането на катастрофалния модел, по който банките ръководят бизнеса си, “не би трябвало да вземе и пени”. Според него е редно младшите служители да взимат около 1 000 – 2 000 лири, но всеки, който е свързан с модела, довел до световната криза, не би трябвало да получава допълнително възнаграждение.

А как е у нас?

Банките се похвалиха с най-големите си печалби за годината – 1,3 милиарда лева. За сметка на кожодерски високи лихви, които скоро ще доведат до загуби на хиляди жилища от собствениците им. Сега шефовете ще си раздадат максимални премии, преди да се гмурнат в кризата и да започнат да съкращават дребния персонал.
Колко са премиите у нас? Медиите мълчат, банките не обявяват, както в Европа и САЩ. По неофициални данни те варират от 1-2 заплати за най-дребните чиновници (които по правило са с ниски заплати, нищо, че работят в банка) до няколко заплати за дребните началници, десетки хиляди левове – за средните и стотици хиляди лева и над милион за големите шефове.

Заслужават ли в тоя момент българските банкови шефове такива премии? Не, разбира се. Не само заради кризата, а и заради положението, в което поставят българския потребител, който плаща по високи и повече банкови такси за всичко, в сравнение с европееца, който получава по-неизгодни условия от него и т. н. Нашите банки получават и държавна помощ – правителството гарантира влоговете до 100 000 лв., което ги превръща почти в държавни служители – няма риск, само премии да лапат.

И не са само банките с големите премии.
В САЩ президентът атакува за премиите частни компании. Българският президент не се сеща за нещо такова в най-бедната страна в Европа. А малка ли е премията на Васил Божков, примерно – 3 и половина милиона лева само от едно от дружествата му?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.