Косово на една година – небето не се срути

Косовски деца си играят с европейско знаме от украсата за първата годишнина от независимостта на Косово. Снимка: Ройтерс

Тази седмица Косово ще стане на една година. Това бе седмата държава, която възникна от бивша Югославия. Скептиците предвиждаха страшни последствия: сръбското малцинство ще напусне, регионът ще бъде свидетел на ново насилие, Сърбия ще попадне в ръцете на крайните националисти. За щастие нищо от това не се случи.

За разлика от другите бивши югославски републики, Косово технически бе провинция на Сърбия в стара Югославия, а не република, макар над 90 процента от двумилионното му население да са етнически албанци. Този отличителен белег даде на Русия мотив да блокира резолюция на ООН за статута на Косово. Това също обяснява факта защо само 54 страни признават независимостта на Косово.

Най-големият успех на Косово е, че избегна сръбска бежанска вълна. Косовските сърби живеят предимно в анклави или в северната част на страната, под де факто сръбски контрол. Те са под натиска на Белград да не участват в нито една от косовските институции. Сърбия обаче има сега твърдо проевропейско правителство, вследствие на косовската независимост заплахата от крайните националисти се изпари, а не избухна.

След бавен старт ЕУЛЕКС, европейската полицейска и правосъдна мисия, бе разположена в Косово през декември. През по-голямата част на 2008 г. тя бе възпрепятствана от сръбската опозиция и от разногласия в ЕС. Бившата администрация на ООН, която трябваше да напусне заедно с независимостта на Косово, се сви, но не изчезна напълно. Сили на НАТО с численост 15 000 души остават в Косово.

Лошата новина е, че Косово остава бедно, а администрацията му е слаба. Правителството на Сърбия поведе много ефективна дипломатическа кампания срещу администрацията и Косово има лош имидж в чужбина. Но то често несправедливо е сочено за укор. То, например, лежи на главния път на трафика на наркотици, но това важи и за някои членки на ЕС като България и дори Австрия.

Широко разпространено е мнението, че албанците, включително косоварите, играят изключително голяма роля в европейските наркокартели, но проучванията невинаги показват това. Според доклад на неправителствената организация Косовска инициатива за стабилност, през 2006 г. само 6 процента от арестуваните за контрабанда на хероин в Италия са били етнически албанци, 65 процента са били италианци, а 19 процента – северноафриканци. Някои широковъзприети и повтаряни стереотипи за косоварите в чужбина са просто расистки.

Подтиснати ли са поради това косоварите? Далеч не. Неотдавнашно проучване на Европейския фонд за Балканите и Галъп откри сред седем западнобалкански страни, че хората в Косово са най-доволни. Те със сигурност ще се радват на своя рожден ден.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.