Три „да“ липсват на Европа

Чешкият президент Вацлав Клаус е твърд евроскептик. Снимка: Ройтерс

Чехия, която е ротационен председател на Европейския съюз, предупреди да не бъде оказван натиск за ратифициране на Договора от Лисабон върху страните, които все още не са приключили процедурата. Това стана на фона на излизането на резултатите от ново проучване на общественото мнение в Ирландия, които показват, че мнозинството граждани на страната подкрепят новия европейски договор.

„Чешкото председателство набляга върху факта, че никакъв натиск не бива да бъде оказван върху Ирландия, нито върху която и да била друга страна, за ратификацията на договора”, заяви чешкият вицепремиер Александър Вондра след разговори в Дъблин с ирландския министър на външните работи Михол Мартин.

Вондра обясни, че заедно с Мартин са се споразумели ирландският премиер Брайън Кауън, в сътрудничество с чешкото председателство на ЕС, да направи на предстоящата на 19 и 20 март среща на върха на съюза преглед на постигнатия напредък при формулирането на правните гаранции за страната му. „Необходимо е обаче суверенното право на Ирландия да реши в кой момент ще бъде организиран един нов референдум да бъде уважено“, подчерта той.

Мартин увери, че ирландското правителство ще направи всичко по силите си, за да бъдат взети предвид безпокойствата на ирландските граждани по повод Договора от Лисабон. В същото време той даде да се разбере, че е в интерес на Ирландия, особено в сегашната обстановка на икономическа криза, да остане част от Европейския съюз.

Само три страни членки на съюза не са ратифицирали още Договора от Лисабон. Това са Ирландия, която го отхвърли на референдум през юни миналата година, Чехия, където парламентът не се е произнесъл, и Полша, чийто президент Лех Качински не е подписал одобрения от депутатите закон за ратифициране на договора.

Ирландия се готви да свика ново допитване през ноември, след като получи няколко гаранции от европейските си партньори: че ще запази своя представител в Европейската комисия, че нейният военен неутралитет ще бъде спазван и че данъчната й политика и забраната на абортите няма да бъдат поставяни под въпрос от Договора от Лисабон.

Ново проучване на общественото мнение в страната,  публикувано в днешния брой на вестник „Айриш таймс”, сочи, че 51 процента от ирландците одобряват новия европейски договор. Това е с 8 на сто повече в сравнение с предишния подобен сондаж, който е бил проведен ноември. При това само 46,6 процента от ирландските избиратели казаха „да“ на новия европейски договор на произведения през юни миналата година референдум. Едва 33 на сто от анкетираните възнамеряват да гласуват против договора на евентуално ново допитване. 16 процента все още не са решили как да постъпят.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.