Обезценка на лева, намаление на заплати и др. убави неща. Що не опитат с ДДТ?

Икономисти пишат, че в България става страшно. Търговският дефицит е огромен (страната внася годишно стоки и суровини за около 4-5 млрд. евро повече, отколкото изнася), чуждите инвестиции намалели, дълговете на фирми – също са огромни, конкурентността на българското производство – ниска и т. н. Това, че левът е стабилен и е поскъпнал в последните години спрямо чужди валути, било дефект – българските стоки за износ се оскъпяват, което ги прави неконкурентноспособни.
И на фона на тая картинка разни експерти дават акъл, че нещо трябва да се направи. Например плавно да се обезцени левът и да се прекрати валутния борд. Никой няма да посмее да го направи, не си заслужава даже да се обсъжда.

Друга идея, лансирана в медиите, е да се намалят заплатите в държавния сектор с 20-25%, за да повлияе това и на частния сектор и така да се запази конкурентността на българското производство. Така правела Латвия в момента, затова там има безредици. Моля? Тук някой да обяви, че намалява заплати? Кой ли ще е тоя политик, като всички са популисти и само обещават “повишаване на жизненото равнище” и “все по-пълно задоволяване на потребностите”, както се говореше при социализма.

Идеите идат да покажат, че икономистите у нас не се различават много от Тодор Живков. Неговите икономически експерименти навремето бяха оценени с виц – някой посъветвал Живков в грижата му за населението – “Що не опиташ с ДДТ?” Стар виц. ДДТ сега не го знаят какво е – един препарат за хлебарки, бълхи и всякакви насекоми, който след време се оказа голяма отрова и го забраниха.

Ако питаш – било управляващи, било икономисти извън управлението – всичките много убави работи обещават, ама само им идват идеи от типа на ДДТ. Татова държава. Традициите се запазват.

Кой идиот може да поиска намаление на заплатите в най-бедната страна в ЕС? Та заплатите тук са 15 пъти по-ниски от европейските, при същите цени на храните, горивата и др. И така ли трябва да се поддържа българското производство? Вместо повишаване на производителността и иновативни продукти – да поддържаме евтина работна ръка. Която и без друго е евтина.

Ако иска държавата да помогне, по-добре БНБ да натисне с инструментите си банките да намалят безумните лихви и да дават кредити за производство, че ще го убият. А и бизнесмени вече почнаха да се самоубиват пред банките.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.