Евроскептичното „джудже“ Чехия храбро спасява Европа

Чешкият премиер Тополанек и френският президент Саркози на среща в Елисейския дворец. Снимка: Ройтерс

Чехия, малката евроскептична държава, която председателства  Европейския съюз в момента, се впусна да спасява единния пазар на съюза на фона на критики, че не прави достатъчно в борбата с икономическата криза. За да защити способността на страната си да председателства 27-членния съюз, чешкият министър-председател Мирек Тополанек свика извънредна среща на върха на 1 март.Той е изправен пред трудна задача.

Предшественикът му Никола Саркози се нагърбваше с решаването на всевъзможни кризи, което превърна председателството на Франция в едно от най-дейните през последните години.„Някои държави смятат, че по време на председателството си те всъщност трябва да управляват Европейския съюз. Моят стремеж е да търся компромиси”, каза Тополанек при посещение в Брюксел.

Преди Чехия да поеме председателството на ЕС някои дипломати се питаха дали държавата с население само 10 милиона, която се присъедини към съюза едва през 2004 г.,  ще разполага с достатъчно влияние, за да се справи с една толкова деликатна задача. Други се питаха дали десноцентристкото правителство на Чехия, което има хладно отношение към ЕС, няма да подкопае усилията на съюза към по-тясна интеграция.

От полза за Чехия не беше и арт инсталацията на чешкото председателство във фоайето на сградата на Съвета на Европейския съюз в Брюксел, която обиди някои от държавите членки, осмивайки националните им стереотипи. Но след разговорите миналата седмица с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу Тополанек се защити като влезе в ролята на защитник на единния европейски пазар във време на дълбока икономическа рецесия.

„Кризата не може да се преодолее, когато отделни страни нарушават правилата, върху които е основан Европейският съюз”, заяви Тополанек. Коментарът му изглежда отново беше насочен към Франция, която настоява за поредица спорни мерки, целящи да защитят боледуващата й автомобилна индустрия от чужда конкуренция. Защитник на свободния пазар, Тополанек разкритикува и популистки настроените политици, както и онези, които смятат, че всеки проблем може да бъде решен от държавата.

„Политици, които налагат по-строги от точно необходимите протекционистични ограничения, всъщност може да удължат кризата”, каза той.„Ние трябва да разговаряме един с друг, да премахнем напрежението и да се борим с популизма”, каза още той. Малцина в залата се съмняваха, че Тополанек има предвид „приятеля си” Саркози.Но след широко отразения в медиите скандал с френския президент заради призивите му към френските автомобилни заводи в Източна Европа да се преместят във Франция, Тополанек предложи на Саркози маслиново клонче.

„Смятам кавгата за безполезна и си взех поука: следващият път ще се обадя по телефона”, каза той.Най-забележителното постижение на Тополанек преди най-новата криза беше неговата, по думите на анализаторите, „дипломация на совалката в стил Саркози” между Киев и Москва в разгара на януарската газова криза между Украйна и Русия, която остави без отопление хиляди европейски домакинства.

На срещата на върха на 1 март в Брюксел Тополанек отново ще трябва да използва всичките си умения на дипломат, за да защити възгледите си за свободния пазар пред Саркози.Премиерът е свикнал да се изправя срещу политическите си врагове.Докато беше в Брюксел, на Тополанек се наложи да отговори на твърденията на чешкия президент Вацлав Клаус, който е язвителен критик на ЕС, че още една среща на върха едва ли ще постигне съществени резултати. „Моята цел е провеждането на политически дебати на най-високо равнище, за да се засили координацията на действията на ЕС срещу кризата”, каза Тополанек.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.