Ново поколение лаптопи застрашава „Майкрософт“

Moдел от новото поколение лаптопи с Linux, които са по-леки, по-евтини и с по-издържливи батерии от тези с процесори на Intel. Снимка: PC уоч

Мобилните телефони стават все по-важни във всекидневието ни и някои вече предричат, че могат да започнат да изместват персоналните компютри на Intel-Microsoft.

До края на годината на пазара ще се появи ново поколение малки евтини лаптопи, които ще имат ARM микропроцесор и ще работят с една от версиите на Linux. Предполага се, че ще бъдат с съвместими и с операционната система на Google за мобилни телефони Android. ARM вече доминира пазара на чипове за мобилни телефони, но досега неговите продукти не бяха широко използвани за компютри. Но вече условията са такива, че между скъп телефон и евтин лаптоп разликата е повече в размера, не във възможностите.

Мини лаптопите стават все по-популярни, главно заради лесната си преносимост и ниската си цена – около 400 долара в Америка. Засега повечето залагат на Intel и оттам поддържат Windows, но някои производители като ASUS и Hewlett-Packard предлагат версии на продуктите си, които поддържат Linux. Последните обаче не са особено популярни на пазара.

Тази тенденция може да се промени, защото комбинацията от процесор ARM и Linux се очаква да смъкне цената под 200 долара. По-рано тази седмица компанията Freescale, която излезе от Motorola, обяви, че е направила нов тип дъно, което ще работи точно с новото поколение процесори. Миналия месец такава новина съобщиха и от Qualcomm.

Според маркетинговия директор на Freescale Глен Барчърс, лаптопите с процесор на ARM ще имат три потенциални предимства. Най-важното е, че тези компютри ще имат живот на батерията от 8 часа, в сравнение със скромните два часа на Intel. ARM са така проектирани, че да използват по-малко енергия. Те генерират по-малко топлина и се вместват в по-малки пространства в сравнение с процесорите, които се нуждаят от вентилатор за охлаждане. От Freescale изчисляват, че техният чип ще може да влезе в лаптоп, който е значително по-тънък от най-малкото предложение на пазара в момента ( HP Mini 1000).

Второто голямо предимство на тези модели, според Freescale e, цената. Процесорът, купен на едро, ще струва около 15 долара, към които трябва да се добавят още пет за поддържащи чипове. Операционната система Linux е безплатна. В същото време на производителя ще са му нужни около 50-60 долара на едро за процесор от Intel и oперационна система от Windows.

Според изчисленията на компанията на Барчърс, техният лаптоп за 200 долара няма да има хард диск, но ще разполага с от четири до осем гигабайта флаш памет. Подобни компютри ще се полазват главно от хора, които сърфират в Интернет. На пазара ще бъдат пуснати и няколко по-скъпи модела, които ще могат да ползват безжична връзка.

Барчърс също така обяснява, че компанията му е провела интересно проучване, за да разбере как хората се справят с използването на новите лаптопи. Били са раздадени лаптопи с Linux на групи, където членовете са от 14 до 20 годишни и вече имат и смарт телефон и компютър. Групите са се справили лесно с новия интерфейс и са били доволни, че разполагат с още едно устройство, с което да проверяват профилите си във Facebook. Интересен извод е бил също, че ползването на лаптопа не е намалило използването на другите две устройства – телефон и персонален компютър. Според изследването на Freescаle, тинейджърите прекарват средно по пет часа на ден онлайн.

Все още нито една фирма не е обявила, че ще прави лаптопи с чиповете на Freescale, но от компанията вече демонстрираха прототип, направен от Pegatron, тайванския сътрудник на ASUS. Според Барчърс лаптопи с ARM процесори ще излязат на пазара до шест месеца.

Какво обаче да кажем за използването на Linux, операционната система, която много хора намират за трудна и която не поддържа всички налични програми? „Досега нямаше достатъчно инициатива да се използва Linux, казва Барчърс. Днес ние казваме, че имаме наполовина по-тънък лаптоп, с четири пъти по-дълго издържаща батерия, който струва със сто долара по-малко, но има Linux. Toва вече е инициатива.“

Според него качеството на Linux се подобрява. „Вече имаме първата версия на системата, която не е само за маниаци.“ Freescale вече работят с разработчиците на Linux, за да го направят по-лесен за употреба. От компанията също подкрепиха Android на Google, защото виждат пазарна ниша за този продукт.

„Google и Android са голямо име, с което хората се чувстват сигурни“, казва Барчърс. Още повече, много хора смятат, че усилията на Google да разработят приложения за Аndroid могат да привлекат потребителите по същия начин, по който клиентите на iPhone постоянно купуват приложения от онлайн магазините на Apple. Барчърс обаче отчита, че Android няма скоро да е готов за употреба на новите лаптопи и първоначално ще се разчита само на Linux.

От Google казват, че не коментират усилията на други компания да правят устройства, различни от мобилни телефони, които да работят с Android. За момента от Google не правят приложенията за други устройства, освен мобилните телефони. Но Android е с отворен код и различните производители могат спокойно да модифицират системата според нуждите си. Oт Google също така обясняват, че Android e така създадена, че да пасва първоначално на мобилни телефони, но после да се развие до нивото на компютърните конфигурации.

В този смисъл Google може да не вдига шум около новите компютри с ARM, но със сигурност се радва на това технологично развитие. Още повече, че от търсачката винаги са определяли Microsoft като свой враг номер едно. Всичко, което разклаща доминацията на Microsoft и насочва паричния поток далеч от Windows, e добре дошло за целите на Google.

По в. Ню Йорк таймс

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.