Самогонът спасява Русия от алкохолна смърт

„Косогоров самогон“, готов за разпространение в търговската мрежа. Снимка: е-генератор.ру

Вълната от отравяния с фалшив алкохол в Русия породи идеята да се въведе минимална цена на водката. Тя ще струва най-малко сто рубли и трябва да накара алкохолиците да се върнат към нормалното питие, а да не пият почистващи препарати или одеколон. Дали инициативата ще помогне на страната да намали смъртността от алкохолни отравяния, пише сп. “Тайм”.

Всеки август Николай Гусев събира стотици опадали ябълки от дърветата, които растат на дачата му западно от Москва. След това един месец изчаква търпеливо да ферментират и да се превърнат във вино. После дестилира сместа, а получената течност оставя да отлежи в бъчва за няколко месеца. Резултатът е доста силно питие (45 градуса) с аромат на ябълки, което е любимо на приятелите му. „На вилата имах прекалено много ябълки и вместо да ги изхвърлям, реших да направя нещо с тях. А работата по спиртната напитка за мен си е истинско забавление”, казва Гусев.

По твърде различен начин мислят повечето руснаци – това е компрометирано с времето занимание в страна, където отравянията с алкохол допринасят за намаляването на населението. През януари „Москоу таймс” писа, че има толкова много смъртни случаи, защото всяка година се изпиват 300 милиона литра течности, които не са предназначени за вътрешна употреба от човека, в това число парфюми, афтършейв и течности за почистване. Много магазини продават контрабандна водка, която се прави от комбинация от тези течности и вода.

Гусев е съвсем друг тип производител на домашен алкохол. Той е един от най-прочутите майстори на китари в Москва. Подземното му ателие е на една крачка от Червения площад и е отрупано с елегантно изваяни дървени части от разглобени инструменти. Малката бутилка домашно питие е поставена на една полица недалеч от инструментите му. За разлика от широко разпространения домашен самогон (както го наричат в Русия), Гусев дестилира бутикови и майсторски алкохолни питиета, като част от ренесанса на домашните напитки в страната. Не е принуден да го прави. Образован е, има работа и има достъп до висококачествения алкохол. „Не го правя, за да се напия, за мен това е занаят, целогодишен проект, твърди Гусев. Номерът е ябълките да не се мият, защото по кората им има естествена закваска, която им помага да ферментират по-добре.”

Русия е във вихъра на възраждането на домашните спиртни напитки, които са не толкова евтин вариант за пиене, а по-скоро хоби и занаят. Актьори и музиканти разкриват рецептите си в списанията. А щандовете за алкохол в руските магазини и супермаркети предлагат продукция, която използва слабостта към контрабандните напитки, за да продават стоката си. „Преди известно време обсъдих с приятели идеята си и стигнахме до извода, че да правим самогон ще е страхотен бизнесмодел”, казва Николай Полютков, мениджър на “Косогоров самогон”, който според него е първият самогон с лиценз. “През цялата 2003 година събирахме рецепти. Намерихме една, която използваше грозде, а през 2004-та пуснахме продукта в търговската мрежа.” „Косогоров“, който се бутилира във фабрика и е с изпитано качество, се продава в повечето супермаркети за 40 долара. По външен вид обаче прилича на контрабандния алкохол от времето на Съветския съюз. Етикетът му е отпечатан с разкривен ръкописен шрифт. “Това е добър продукт с добър търговски имидж”, казва Полютков.

Самогонът, което буквално означава “самодестилиран”, изживя разцвета си в средата на 80-те години, когато Михаил Горбачов стартира алкохолните си реформи. Освен всичко друго те ограничиха продажбите само в определени магазини и забраниха на ресторантите да сервират напитки преди два часа. Това си беше минизабрана и, за да разквасяват устни с контрабандни питиета, хората произвеждаха алкохол от всичко, до което се добираха. Една популярна рецепта включва мая, захар и мляко. Те се слагат в пералнята, която се включва и след два часа полученият разтвор се дестилира. В провинциална Русия селяните пиеха лекарства за сърце, тъй като смятаха, че съдържат алкохол.

Майсторски направеният самогон, който е на мода днес (едно списание публикува рецепти за самогон, в които влизаше всичко – от стафиди до ориз и копър), произлиза от онзи период. И докато в момента стана модно да се прави самогон, да се продава домашно произведен алкохол все още е незаконно – въпреки че много хора го правят, за да си осигурят допълнителен доход.

Качественият самогон обаче едва ли ще помогне на руснаците срещу епидемията от алкохолизъм. Полютков казва: “Ако хората искат да пият препарат за почистване на прозорци и афтършейв, както и да дишат лепило, нищо не може да ги спре. Поради което препарати за прозорци, афтършейв и лепило ще се продават винаги. Пристрастеността е психологически проблем, не само финансов.”

Според главният руски епидемиолог Генадий Онишченко в страната има 2,5 млн. алкохолици. Само през миналата година от отравяне с алкохол са починали 19 000 души и въпреки че броят им е по-малък отколкото през предишни години, алкохолизмът все още е съществен фактор за намаляването на населението на Русия. За да намали смъртността от отровните субстанции руското правителство планира да въведе минимална цена на водката, която ще бъде сто рубли (три долара) за половин литър.

“В Москва това няма да промени нищо, казва Вадим Дробиз, директор на Центъра за изследване на федералните и регионалните пазари за алкохол. Москва е единственият град, където хората могат да си позволят да купуват редовно качествен алкохол. Но в регионите това ще бъде голям проблем. В провинцията сто рубли за бутилка водка са много и хората ще пият нещо друго, не знам какво.” Според Дробиз 45 процента от водката на пазара е контрабандна и се продава на дребно за по-малко от 50 рубли (1,5 долара) за половин литър. “Надявам се, че за собствено добро селяните ще започнат да си правят самогон, най-малкото защото така ще знаят какво пият.”

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.