Google започна битка срещу геноцида в Судан

Проектът на Google Earth и на Музея за Холокоста във Вашингтон трябва да помогне на хората да разберат жестокостите, които се случват в Дарфур, като изобрази насилието върху картата на страната. Снимка: Гугъл

Интернет-гигантът Google поде инициатива за борба с геноцида в суданската провинция Дарфур и с бездействието на международната общност, която повече от четири години не успява да спре размириците и убийствата. Google Earth, съвместно с Музея на Холокоста във Вашингтон, bbc-emblema.jpgстартира проект, който трябва да постави гражданската война в суданския регион в центъра на вниманието на своите 200 000 потребители. От тях се очаква да принудят правителствата си да действат и да спрат да се преструват, че такава криза няма.

С отварянето на програмата за сателитни снимки Google Earth автоматично се появява прозорецът Crisis in Darfur, който предлага информация за нарушенията на човешките права в африканската страна. Голяма част от виртуалното земно кълбо в района на централна Африка е боядисано в оранжево. Когато се увеличи образът, изникват малки пламъци, които изобразяват 1600-те изпепелени села в Дарфур. Сайтът дава реална представа за разрушенията – в него могат да бъдат разгледани снимки на повече от 133 000 къщи, училища, джамии и други сгради, изгорени до основи. Черни кръгчета показват местата, където са били сламените колиби. Десетки снимки показват палатковите лагери в Чад, където сега живеят стотиците хиляди, напуснали домовете си. Потребителите могат да видят снимки и да научат историите на хора, загубили семействата и домовете си заради насилието. Във всеки нов прозорец има линк, който обяснява как може да се помогне, включително като се пишат писма до политици, както и връзки с по-подробна информация по темата от световната мрежа.

Инициаторите на проекта очакват 200-те хиляди потребители, регистрирани в Google Earth, да окажат натиск върху правителствата си, за да спре насилието в Судан. Снимка: Гугъл

Основната цел на проекта е да алармира интернет-потребителите за случващото се в суданската провинция и да ги накара да притиснат правителствата си да не са безучастни за трагедията. Богатата база данни и интерактивната “global crisis map“ е предназначена и за граждани, хуманитарни работници и работещи в сферата на външната политика, които трябва да разбират и разменят информация бързо, за да са по-ефективни действията им. Очаква се 200-те милиона потребители на Google Earth, регистрирани през последните две години да окажат влияние върху развитието на конфликта в централна Африка.

”Технологиите, като например Google Earth, могат да помогнат в образованието на младите поколения за зверствата от миналото и настоящото”, каза на представянето на сайта Сара Блумфилд, директор на Музея на Холокоста. “Човешката история е ужасна, когато става дума за противодействие на геноцида. Надяваме се, че тази инициатива ще направи невъзможно занапред светът да игнорира тези, които имат нужда от помощ”.

Информацията в сайта е предоставена от ООН, Държавния департамент на САЩ и хуманитарни агенции, работещи в района. Основната база данни, свързани с насилието, е събрана от Държавния департамент. Разказите на очевидци са записвани между 2003 и 2006 г. от Амнести интернешънъл.

“Кризата в Дарфур” е първият проект от инициативата на Музея за превенция на геноцида. Предвижда се да бъде добавена информация за още конфликти по света, които могат да прераснат в геноцид. Целта е гражданите, правителствата и институциите да са наясно с варварствата в техния зародиш и да попречат те да се превърнат в избиване на големи групи от хора.
В подкрепа на местното население в Дарфур преди месец се обединиха и световни звезди, които записаха в албум с кавъри на песни на Джон Ленън, средствата от който ще подпомогнат опустошения от гражданската война район. В инициативата се включиха групите Snow Patrol, Реджина Спектър, Green Day, Джак Джонсън, The Postal Service, Кристина Агилера, Корин Бейли Рей, както и R.E.M. Проектът се нарича “Мигновена карма: Кампания за спасяване на Дарфур” и е финансиран от правозащитната организация Амнести интернешенъл.

Конфликтът в източносуданската провинция Дарфур започна през 2003 г. след сблъсъци между доминираното от араби правителство в Хартум и бунтовническите групи на местното чернокожо население. За да противодейства на двете основни бунтовнически групировки суданското правителство сформира арабски полувоенни формирования. Повече от три години основният потърпевш от боевете е местното население. Милициите опустошават наред селата в Дарфур, убиват хиляди жени и деца. Голяма част от населението е принудено да напусне домовете си и да търси убежище в съседен Чад и в Централноафриканската република. В кризата досега са загинали повече от 300 000 души, над 2 милиона са бежанци. Хуманитарните доставки за тях са незначителни и под заплаха от продължаващото насилие по границата между Судан и Чад. Преди месец мисията за правата на човека на ООН обвини правителството на Судан, че е организирало и участвало в международните престъпления в Дарфур.

По материали от БиБиСи

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.