Русия отстъпва Севастопол без бой

Моряци стоят на пост пред мемориала за Втората световна война в украинското пристанище Севастопол, където е базата на руския черноморски флот. Снимка: Ройтерс

Севастопол посрещна въодушевено прочутото посещение на московския кмет Юрий Лужков и успешното завръщане на руските кораби в украинското пристанище от Кавказ. В началото на тази година обаче ентусиазмът се смени с недоумение и стъписване. Причина бяха упоритите слухове за масови съкращения в руския Черноморски флот – това означава да намалее присъствието на Русия в Крим.

Миналата седмица Севастопол беше посетен от руския министър на отбраната Анатолий Сердюков. Той разговаря с офицери от Черноморския флот (ЧФ), за да им обясни същината на военната реформа, която предвижда съкращения в армията. Сердюков отказа срещи с журналисти. Военното министерство само разпрати сухи прессъобщения, без да посочи конкретни данни за броя на предвидените уволнения.

В крайна сметка кримски и други украински медии публикуваха „изтекли“ от различни източници сведения, според които се очаква да бъдат съкратени към 15 на сто от военнослужещите в Черноморския флот. Неофициално се посочва, че уволнения ще има и сред цивилния персонал, зает в корабостроителниците и в кораборемонтните предприятия на ЧФ.

В частни разговори офицери признават, че в Севастопол вече са пристигнали от Москва нови щатни разписания. Съкращенията обхващат цели служби от флота. В една от тях например досега е имало близо 10 военни длъжности, а занапред се планира да останат само 3 места за цивилни.

„В нашия флот и по-рано са работели граждани на Украйна, по буксирите и спомагателните съдове например“, посочват военни моряци. „След войната през август обаче Службата за сигурност на Украйна започна да привиква украински граждани, участвали в операциите в Кавказ. Последиците бяха най-малкото, че тези хора пропускаха работни дни. За жалост, този опит изобщо не се взема предвид в хода на военната реформа. В Москва са решили да правят съкращения в Черноморския флот, но забравят нещо специфично – забравят, че се намира в чужда държава“, оплакаха се офицерите.

Проблеми във финансирането срещна строителното управление на флота, изградило в Севастопол нови жилища за руските военни в града, руско училище, детски градини и филиал на Московския държавен университет. Тази година в портфейла на управлението е останала само една жилищна сграда с 25 апартамента. Местните синдикалисти признаха, че във ведомството започват съкращения. Ако нещата продължат в същия дух, в най-скоро време неизбежно ще се очертае перспективата редица обекти на флота в центъра на Севастопол да бъдат предадени на Украйна – примерно Домът на офицерите, флотският музей, Матроският клуб и спортният комплекс. Спускането на руските знамена от тези сгради ще е от колосално морално значение за Киев.

„В навечерието на севастополската визита на Сердюков украинските медии информираха, че тези обекти ще бъдат предадени на Киев, но министърът на отбраната не повдигна тази тема. По всичко личи, че тя е била специално „подхвърлена“ от украинското външно министерство, за да „сондира почвата“. Но ако всичко продължи по същия начин, прехвърлянето на обектите със сигурност ще застане на дневен ред и с този въпрос ще се занимава руското външно министерство“, казват военни.

Бившият командващ Черноморския флот Игор Касатонов напомня, че през есента на 2008 година от състава на ЧФ бе изключен един от трите кораба първи ранг, останали в Севастопол – крайцерът „Очаков“. След пожар корабът няколко години беше в ремонт, корпусът му беше модернизиран, освен това се предвиждаше на крайцера да бъдат монтирани нови оръжия. Миналата есен обаче той внезапно беше изтеглен от кораборемонтния завод. „Няма средства за довършване на ремонта, макар че можеше да бъде приключен още преди четири години. ЧФ остана с два кораба първи ранг, също от трето поколение – това са флагманът, крайцерът „Москва“, и големият кораб за борба с подводници „Керч“. „Москва“ е в добро състояние, а „Керч“ вероятно също ще бъде отчислен“, констатира Касатонов.

Изглежда се сбъдват прогнозите на украинските политици, че към 2017 година Русия ще остане без големи кораби в Черно море. Тогава въпросът за изтегляне на Черноморския флот от Севастопол наистина може да бъде решен благодарение на базата, изграждана в Новоросийск, и възстановяваната база в Абхазия.

Днешните събития в Севастопол влизат в противоречие с неотдавнашните изявления на руското външно министерство, че е възможно федерацията да засили присъствието си в Крим. Да не говорим, че жителите на полуострова виждат в съкращенията и във възможното изтегляне на флота повторение на предателството от времето на Борис Елцин. При посещения в Севастопол депутати от Държавната дума и военни в оставка обещават помощ. Последните изслушвания в руския парламент обаче показаха, че никой не е успял да убеди Сердюков да направи изключение за Черноморския флот.

Украинските чиновници, напротив, следят процесите във флота с голям ентусиазъм в очакване да бъдат освободени скъпоструващи терени по морското крайбрежие. Компанията на олигарха Ринат Ахметов например планира да строи на бившите военни кейове терминал за претоварване на въглища.

Побързали да се притекат в помощ на украинските власти, американците също откриват свой „пост за присъствие“ в Крим. Британският съвет, чиято делегация посети Крим тези дни, вече заяви, че е готов да участва в преподготовката на руските военни, изпратени в оставка.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.