Полша и Чехия се страхуват да не се разминат с базите

Бившият държавен секретар на САЩ Кондълиза Райс и полският министър на външните работи Радослав Сикорски говорят с журналисти при пристигането на Райс във Варшава, за да подпише договор за противоракетния щит на 19 август 2008 г. Снимка: Ройтерс

Полша и Чехия вбесиха Русия, като подкрепиха плана на САЩ да изградят ракетни бази на тяхна територия. Сега, когато правителството на новия американски президент Барак Обама дава сигнали на започналата среща на министрите на отбраната от НАТО, че може да се откаже от проекта, двете страни се озовават в деликатна ситуация, а гигантският им съсед подхранва недоволството им.

Ако Съединените щати бият отбой за плана, в Източна Европа, която дълго време е била под съветски хомот, решението ще бъде възприето като голяма отстъпка пред Русия и, доста вероятно, като негласно признание, че тя трябва да има повече тежест в традиционната си сфера на влияние. „Много хора залагат на този проект и ще се почувстват разочаровани, дори предадени, ако той пропадне,” казва Анджей Йодковски, директор на полския клон на Съюза за защита на противоракетната отбрана (базирана в САЩ група, която поддържа противоракетния щит).

Макар че противоракетната отбрана не е включена в дневния ред на срещата на НАТО, тя със сигурност ще бъде засегната. Въпросът зае видно място на конференцията в Мюнхен за сигурността по-рано този месец, когато американският вицепрезидент Джо Байдън потвърди позицията на правителството на Обама, че системата трябва да е надеждна и да не отклонява вниманието от други приоритети в сигурността. Това беше косвен сигнал, че Вашингтон обмисля дали да изпълни плана.

Руският вицепремиер Сергей Иванов отговори, като повтори заплахите на страната си да разположи ракети на границата с Полша, ако бъде инсталирана каквато и да била американска система. Той обаче настойчиво повтори и контрапредложението на Русия да работи със САЩ за изграждане на обща система за отбрана. Въпреки американските уверения, че базите няма да бъдат насочени срещу нея, Русия гледа на американски военни обекти толкова близо до границите й като на заплаха. Ясно е също, че Полша и Чехия смятат базите за гаранция срещу евентуална руска агресия. И двете страни бяха съветски сателити, които преди 20 години, след края на Студената война, се превърнаха в ентусиазирани прозападни демокрации.

Трудно е обаче да бъдат забравени 45-те години под властта на Москва, особено на фона на агресивността, която Русия започна да проявява отново като спря доставките на газ за Европа и бързо изпрати войници, оръдия и танкове при конфликта в Грузия миналото лято. Наясно с растящата нападателност на Русия, Полша и Чехия изградиха приятелства със Съединените щати – голямата им надежда през десетилетията на комунизма, и спечелиха американското благоразположение и подкрепа с участието си във войните в Афганистан и Ирак, въпреки непопулярността на втората война в цяла Европа.

Бившият американски президент Джордж Буш сключи през 2008 година споразумения с Варшава и Прага, които предвиждат до 2012-та 10 ракети прехващачи да бъдат разположени в Северна Полша, и свързана с тях радарна база – близо до чешката столица.

Полският външен министър Радек Шикорски заяви миналата седмица, че страната му все още е готова да приеме базата, но призна, че съдбата на проекта става все по-неясна. Той даде да се разбере, че дори планът да пропадне, Полша няма да позволи на САЩ да се отметнат от обещанието си за по-тясно военно сътрудничество.

Директорът на програмата за Русия и Евразия в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон Андрю Къчинс каза, че е малко вероятно САЩ да оставят Полша и Чехия изцяло на сухо. Позовавайки се на разговори с представители на новото американско правителство и на анализ на техни публични изявления, той заяви, че очаква правителството да предприеме стъпки, за да запази достойнството на Полша и Чехия, дори ако забави плана или се откаже от него.

Възможно е такива мерки да включват изпълнение на обещанията, които САЩ дадоха на двете държави в замяна на съгласието им да приемат елементи от американския противоракетен щит. Съединените щати обещаха на Чехия по-голямо научно сътрудничество, съгласиха се да помогнат за модернизирането на въоръжени сили на Полша и да укрепят сигурността й, като разположат на нейна територия батарея с ракети прехващачи „Пейтриът“.

„Ще е изненадващо, ако правителството на Обама просто избяга от постигнатите миналата година споразумения с Полша и Чехия“, отбеляза Къчинс. Той припомни, че „в международните отношения, надеждността и доверието са важни.“

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.