Цитат в десетката: Устройственият план на София – корупция и конфликти на интереси

Снимка: Булфото

В последните няколко години сме свидетели как с много пари и с много нарушения на българското и европейското законодателства общинските чиновници правят опит да наложат на нас, гражданите, устройствен план на Столичната община, чрез който на практика да се прикрият всички досегашни незаконосъобразни действия, нарушаващи екологията, водещи дo презастрояване, хронични задръствания и унищожаване паметта и образа на града.

Общинските чиновници не само че подвеждат кмета на София, но и правят опит да манипулират членоветe на СОС като отразяват устройствените им претенции за градската територия в противоречие с публичните интереси на града. Свидетели сме на ежедневните усилия на общинските фирми за ликвидиране на общинската собственост поради липсата на ясно установена визия за защита и развитие на публичните градски дейности и функции. Щетите, които „Софийски имоти” и всички останали общински фирми са нанесли на града, са нищо в сравнение с щетите, които ще нанесе приемането на предложения за обществено обсъждане проект за Изменение на Общия Устройствен План (ИОУП) на Столична община.

Дългосрочността на негативното развитие на град София, заложено в този план, като презастрояване, задръстване, поголовно унищожаване на зелените площи, както и на горите около София – за последните 2-3 години за дърводобив са изсечени 16 998 дка (стр. 418 от Екологичната оценка на ИОУП) – площи, признати от Столична община, всъщност реално изсечената гора е още два пъти повече, изсечена незаконно покрай законната сеч, срещу което са залесени 1 131 дка (същата страница), при това незнайно точно къде. Добросъвестните дървосекачи, малките бръмбарчета-корояди унищожиха на Витоша хиляди и хиляди декари смърчови гори, а Кремиковци е разболял повече от 70% от горите в софийската част на Стара планина (да не говорим за хората!).

И след всичко това авторите на ЕО към ИОУП ни уверяват, че така предложеното изменение на ОУП няма да доведе до драстично влошаване на екологичната обстановка в града. Какъв по-голям цинизъм и каква професионална съвест трябва да имат тези хора за да напишат, че когато един устройствен план е направен в защита на лични и корпоративни интереси, а не на публични и колективни, е добър и че застроявайки подвитошките територии и бетонирайки софийските реки градът ще стане по-добър, по-европейски и по-хуманен!

Общинската фирма „Софпроект – ОГП”, създадена специално за изготвянето на общия устройствен план на София, е усвоила повече от 10-15 млн. лева общински пари като е произвела продукт с огромен негативен ефект върху развитието на града в Софийското поле. Запазено е преуплътняването и големия процент обитаване в компактния град, изведено е като правило задръстването и транспортно и екологично неефективните трасета, унищожена е напълно идеята за зелени клинове и връзки със съседните планини, не предвижда нито един кв. метър водни площи, при условие, че 2 млрд куб.м. вода минават през Софийското поле за една година, не предприема никакви мерки срещу убийствения шум от железопътния транспорт, летището и автомобилния трафик, както и не посочва никакви мероприятия за преодоляване на риска от аварии, катастрофи на влакове, самолети и всякакви други тежки превозни средства.

Оставя железопътните трасета през сърцето на града, при положение, че 90% от трафика им е товарен, вкарва интермодален терминал с повече от 1 000 от най-тежките контейнеровози в сърцето на града (р-н Слатина) и оставя доказано несъстоятелния в екологично и транспортно отношение летищен терминал на същото място. Нарушавайки Наредба 2 за комуникативно-транспортните системи на урбанизираните територии, оставя во веки веков задръстен града, притиснат от неефективни автомагистрали, по които се смесват тировете с колите, извозващи сметта на града, градските автобуси и хората, които си превозват храна за домашните животни между Казичене, Кривина, Долни Богров, Мусачево, Яна, Желява и всички останали села.

Виж целия текст в блога на Група ГЕО

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.