Ще стане ли в България като в Израел след изборите?

Лидерът на десния блок “Ликуд” Бенямин Нетаняху, който се представи втори на парламентарните избори, ще съставя правителство в Израел.

Досегашната управляваща партия на Ципи Ливни спечели изборите само с един депутат повече в парламента от десния блок на Нетаняху. Но няма пълно мнозинство. Израелските леви, десни и т. н. нямат нищо общо с българските – друга култура, други политически традиции. Но в математиката на демокрацията има нещо общо.

Много е вероятно след изборите в България да се получи същото. Тоест – управляващата сега БСП да спечели с 1-2 депутата разлика пред ГЕРБ. Напълно е възможно, като се има предвид, че по традиция в България има скрит вот за БСП, който подвежда всички социологически проучвания от 1990 г. насам. А и голямата уста на Бойко Борисов има всички шансове до изборите да свали подкрепата за ГЕРБ колкото за БСП.

В Израел управляващите спечелиха изборите и загубиха управлението. Там победителката – партията на Ципи Ливни – най-напред покани вторите – блока “Ликуд” – да участва в широка коалиция. Те отказаха. И сега десните ще съставят правителство в коалиция с малки десни и националистически партии.

Напълно е възможно това да стане и в България. Борисов категорично отсега заявява, че няма да прави коалиция с БСП. И тогава трябва да намери подкрепа за коалиция при Костов, СДС и който още се присламчи от останалите. Подкрепяната от президента Първанов коалиция “Напред” е готова на всякакви коалиции, стига да се докопа до кокала на властта. Но е малко вероятно да влезе в парламента.

Възможно е да стане и обратното – на изборите БСП да остане втора след ГЕРБ с 3-4 депутата разлика – точно като в Израел. А 3-4 депутата в 240-членния български парламент са по-малко от 1 депутат в 120-местния израелски. И БСП да състави правителство, ако Борисов и ГЕРБ не могат да съберат коалиция от над 50% от местата в парламента. Тогава пак ще има коалиция, може и двойна да е – с ДПС. И включени депутати от други партии – по 1-2-ма, които веднага ще се отцепят като независими от партиите си.

Комбинации всякакви. И пак ще има недоволни. И пак ще псуват бъдещата двойна-тройна коалиция. Ама нали това се е получило на изборите? Какво да се направи? В Германия леви и десни направиха коалиция, защото резултатът беше равен.

Дали няма да доживеем същото още на тези избори? Коалицията ГЕРБ-БСП? Въпреки заканите на Борисов.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.