Фалшив „конвент“ раздава грамоти-менте

Руската прокуратура разбила фалшива „академия“ за отличия и награди. А кога българската прокуратура и ДАНС ще се заинтересуват от т.нар. „Национален конвент на експертите“ и раздаваните от тях отличия и награди?

Медиите съобщиха за голяма далавера в Русия с раздаването на награди, грамоти и ордени (включително и на редица известни българи) от фалшива „Академия“, ликвидирана от властите (б. р. – академията даде награди на Бойко Борисов и на Валентин Златев, шеф на „Лукойл – България“, на бизнесмена Георги Гергов, на писателите Дончо Цончев и Антон Дончев – виж тук). В България масово се раздават „Почетни сертификати за висок престиж и признание в българската наука (култура)”, придружени с различни други награди, от името на „Европейски форум на експертите“ и „Академия за международно признати лидери в науката и културата“. Но такива институции не съществуват – те са фалшиви! Нито българската прокуратура, нито новосъздадената ДАНС, си дават труда да видят какво стои зад тези фалшификати, въпреки вече подавани сигнали (вж тук).

Издаването на документи от името на несъществуващи организации е престъпление. Това престъпление се извършва от една съмнителна неправителствена организация, наречена „Национален конвент на експертите“. Тази организация поддържа уебсайт с фалшив домейн, в който не се представя никакво ръководство и правилник за дейност – само уличен и електронен адрес (16-20 Alabin Street, floor 2, hall 218, expertbg@gmail.com). Вписана ли е тази организация в Регистъра на неправителствените организации, под какво име и с каква дейност?

От сайта разбираме, че дейността на този „конвент“ е спонсорирана от редица държавни и неправителствени организации, включително Министерството на финансите. Разбира се, че държавният монетен двор предоставя за награди свои оригинални златни български монети, златен печат за дипломи, златни значки, златни „калоянови пръстени“. Спонсорите изглежда са доста щедри, след като само през 2007 г. наред с фалшивите сертификати са били раздадени над 50 златни отличия и други награди. Възникват въпросите кой присъжда тези отличия и на кого. Не се ли източват пари на българските данъкоплатци към определени лица и не се ли подпомагат фалшиви кариери?

За това кой номинира и присъжда отличията и наградите може да се съди от имената и титлите на т. н. „ръководители на департаменти”, представени на въпросния сайт (правописът е запазен – б.р.):

Фани ТЕОХАРОВА – редактор, преводач с френски език, експерт в Българската кинематография – заместник -председател на Асоциация „СИЛВИ ВАРТАН ЗА БЪЛГАРИЯ“

д-р инж. Кремена ДЕДЕЛЯНОВА – главен секретар на научно-технически съюз във Федерацията на НТС в България и член на Съюза на Европейските млади инженери

Симеон КРЪСТЕВ – Художник.Представял е България на международни изложби – Полша, Япония, Финландия, Мексико, Франция, Люксембург и др.

Юлия Пискулийска – Журналист

Боян Даскалов – режисьор

Елена ВЛАШКА – публицист

ст.н.с. д-р Кирил ПАНОВ – директор на Института по астрономия на БАН

Доц. Росица ЧОБАНОВА – Председател на направление „Икономически науки“ в Съюза на учените в България, авторитетният член на Международния икономически институт със седалище във Франкфурт

ст.н.с. I ст. Марияна ВАСИЛЕВА – Носител на Наградата „Марин Дринов“ за млади български учени

Мариана Хил – Преподавател по западноевропейски езици и преводач

СТАВРИ КАЛИНОВ – Художник

Силвия Томова – Главен художествен ръководител на Българския национален балет и директор на департамент за комуникации с европейското експертно общество

Проф. Иван ПЪРШОРОВ – Научен секретар на Института по металознание на Българската академия на науките.Автор на 124 научни труда.

Инж. Георги ГУШЛЕКОВ – Възпитаникът на Европейските учени в областта на техническата кибернетика, експерт по електроника.

Кой и как е подбрал тези лица си остава мистерия. Забележете начина, по който са представени. Компетентен конвент, нали! Може да видите и снимките им. Тези имена на награждаващи присъстват и между имената на наградените. Ето имената на някои „лауреати“ от областта на науката: акад. Матей Матеев, проф. Родимир Еников, акад. Кирил Боянов, чл.кор. Ангел Балтов, акад. Георги Марков, ст.н.с. Божидар Чорбанов, акад. Никола Съботинов, проф. Борислав Борисов, чл.кор. Йордан Стаменов, проф. Оханес Сантурджиан, акад. Ячко Иванов. Нима тези хора не се замислят кой ги награждава. Каква е тази „Академия за международно признати лидери в науката и културата“? Проблемът, обаче, ще се разреши когато в българската наука и култура започнат да се прилагат европейските стандарти. А сега ситуацията е много тъжна: награди-менте за учени-менте.

*Лазарин Лазаров е български учен химик, работил и преподавал дълги години в Европа и САЩ. Виж още текстове в създадения от него форум Проблеми на българската наука.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.