Да взема ли мама за приятел във Facebook?

Има лесен начин да не се притеснявате, че мама и татко ще видят снимките от последния купон

Facebook излага на показ детайлите от личния ни живот, а това не винаги е особено приятно. Има обаче лесен начин да защитим личните си данни.

Сигурно сте попадали в такава ситуация – майка ви е започнала да използва Facebook и на всичкото отгоре иска да се включи в списъка с приятелите ви. Това става все по-често срещан кошмар в мрежата и малко хора знаят как да реагират. Сприятеляването във Facebook с мама, татко, шефа или другите колеги, излага на показ детайлите от личния ви живот, а това не винаги е особено приятно. Какво може да се направи?

Големият въпрос – да показваме ли всичко в мрежата?

Все още се спори колко точно лична информация е добре да се слага в един Facebook профил. Някои биха казали, че е свършило времето за криене зад маските. Ако сме добре професионалисти, добри служители и добри синове и дъщери вкъщи, какъв е проблемът, ако приятел сложи снимка как пием бира на съботното парти? Всеки има личен живот и няма значение кой го вижда.

Другата половина биха казали, че точно това са снимките, които правят сайтове като Facebook опасни за личния и професионалния живот. „Не приемайте шефа си в списъка с приятели, казват те. Твърде рисковано е.“

Да споделиш едно, а не друго

В крайна сметка не всичко е толкова черно и бяло. Може да смятате, че няма проблем колегите да виждат някои от снимките ви във Facebook – като тези от последната конференция, но не и всички – като тези от последния купон. Може да не ви е приятно да знаете, че шефът чете всичко, което пише за вас, особено, ако приятелите ви понякога имат странно чувство за хумор.

Ако не сте готов да споделяте всичко с всеки, които иска да ви е приятел онлайн, е време да се научите да използвате списъците с приятели във Facebook. Преди малко повече от година Facebook пуснаха новата опция „Списък с приятели“. По този начин можете да правите различни групи с приятели във Facebook и по този начин да отделяте колегите от близките си приятели и семейството. Тази функция се ползва лесно, но още е незаслужено непопулярна. Вероятно, защото много хора прекарват голяма част от деня си във Facebook и не смятат, че има нещо, от което да се притесняват… докато не стане твърде късно.

Дойде обаче времето, в което по-старите поколения започват да използват социалните мрежи и въпросът дали да приемеш за приятел мама/татко/шефа, става все по-важен.

Как да използваме списъците с приятели

Разбира се, първо трябва да подберете подходящите хора от общия списък с приятелите ви (бутончето „Приятели“ на синята лента най-горе на екрана). Отляво има бутон „Добави нов списък“ – давате му име, след което вътре може да вкарате всеки, който смятате за подходящ. Можете да вписвате имената им едно по едно или да изберете „Изберете няколко приятели“, за да добавите няколко човека наведнъж. За да добавите по този начин приятели, просто кликвате на снимките им. Когато сте готови, просто давате „Запази“ в дъното на екрана.

Когато вече имате няколко списъка, е време да изберете кой какво може да вижда. Това може да стане като отидете в менюто „Настройки“ в горния десен край на екрана, тъкмо до търсачката. Когато позиционирате мишката върху надписа „Настройки“, ще изскочи падащо меню, от което трябва да изберете „Настройки на личната информация“. Когато се зареди следващата страница, избирате „Профил“ – първата възможност от списъка. Тук можете да настроите кой точно да може да вижда вашата лична информация, снимките, на които сте вие, клиповете, на които ви има и т.н. Ако не сте наясно точно какво значи всяко от етикетчетата, може да кликнете на въпросителната до него, за да прочетете описанието.

Всяко едно от етикетчетата може да бъде видяно от: „Само приятели“, „Приятели на приятели“ или „Моята мрежа и приятели“. Ако искате всичко да се вижда само от приятелите ви, изберете навсякъде да е „Само приятели“. Но тъй като вече имате отделни списъци с приятели, можете да използвате тях.

За да направите това, вместо „Само приятели“, изберете „Персонализиране“. Оттук можете да избирате списъци, които да НЕ могат да виждат дадените части от вашия профил.Ако, да кажем, не искате определени колеги или членове на семейството да виждат промените в статуса ви, можете да напишете имената им в кутийката „Освен тези хора“ и след това да запазите промените. Разбира се, много по-лесно е да правите всичко това, като ползвате списъци, а не пишете всяко име поотделно.

След като сте запазили всичко, сте готов – отново имате своето лично пространство без да трябва да променяте начина, по който използвате Facebook. Разбира се, трябва да помните, че нищо не е абсолютно безопасно – умели хакери могат да добият достъп до профила ви, както и всеки, който успее да отгатне паролата ви. За това, по-добре не използвайте за парола името на кучето си.

След като вече имате списъци, можете директно да вкарвате там всеки нов приятел. Просто използвайте опцията „Добави към списък с приятели“ преди да натиснете „Потвърди“. Цялата работа може да изглежда малко сложна за нагласяване, но впоследствие ще се радвате, че сте я свършили. Така няма да се притеснявате след всеки купон с приятели или когато трябва да вземете пари от мама и татко. Схващате идеята. По-добре да се играе на сигурно.

По в. Ню Йорк таймс

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.