Какво става в АЕЦ „Козлодуй”? Защо медиите мълчат?

Втори експерт след Георги Котев разкрива нередности в работата на централата

АЕЦ „Козлодуй“. Снимка: Ройтерс

Александър Белковец, 49-годишен, главен експерт по ядрената безопасност на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“, изнесе в Интернет тревожни факти за централата. Той потвърждава за нередности с горивото и проблеми със сигурността и методите на работа, за които миналата година съобщи физикът от АЕЦ „Козлодуй“ Георги Котев (виж тук). Това е вторият експерт от българската АЕЦ, след Котев, който разкрива нередности и опасности в работата на централата, а ръководството отрича. Белковец изцяло потвърждава твърденията на физика Котев за несъответствия на ядреното гориво на спецификациите за него и за опасности от непредвидимото му поведение.

Белковец е уволнен на 5 януари 2009 г. от АЕЦ „Козлодуй” след 24 години работа там. Причините за уволнението му са това, че е вписвал в оперативните дневници на централата нередности при работата, за което получавал забележки от директора Иван Генов, че „със записите си за нарушения уронва авторитета на ръководството”.
Уволнението на Белковец е скандално, защото той неотдавна е опериран от рак на щитовидната жлеза. Специалист от АЕЦ, пожелал анонимност, твърди, че болестта на Белковец е в резултат на работата му – в опасна зона на централата. Уволненият експерт не може да говори след операцията, общува само писмено, чрез Интернет или чрез сина си (очаквайте утре в e-vestnik интервю с него, направено по електронната поща).

„В последно време се поднови кампания за повторно пускане на 3 и 4 блок. Искам да подкрепя мнението на господин Георги Котев, че при това ръководство на АЕЦ „Козлодуй“ това е невъзможно, а и да се обоснова, че със самото назначаване на това ръководство, се предопределя и закриване на ядрената енергетика като отрасъл” – така започва изповедта на Белковец в екологичния блог Група ГЕО.

Текстът с конкретните предупреждания на Белковец е разпратен от НД “Екогласност” до медиите, но бе отминат с почти пълно мълчание от тях и от ръководството на централата.

Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Генов по време на интервю за агенция Ройтерс. Снимка: Ройтерс

Според Белковец новото ядрено гориво, с което се зареждат реакторите на АЕЦ ”Козлодуй”, не отговаря на параметрите и характеристиките по документите, с които е продадено на България от производителя, руската компания ТВЕЛ. Същото твърдеше и физикът Котев, който огласи миналото лято от Виена своите данни и опасения за корупционни схеми при доставката на новото ядрено гориво, с участието на посредническа фирма (виж тук). Котев призна в интервю пред e-vestnik, че съобщил за нередностите и на ДАНС, но те не му обърнали внимание, затова той е разпространил съобщението в Интернет и е напуснал централата.

Белковец  дава нови факти за алогичното поведение на ядреното гориво в активната зона на реактора след последното зареждане на 5 и 6 блок през 2008 г. Според него, веднага след зареждането на  свежите касети с гориво, вместо енергоотделянето в долната част на активната зона да е по-голямо, отколкото в горната й част, се наблюдава точно обратното. Това според експерта е опасност за работата на централата. Различни коефициенти и параметри, които се влияят от този практически резултат също се държат неадекватно на описаните по документацията, придружаваща доставените ядрени касети за реактори ВВЕР 1000. След 15-ото зареждане на 5 блок и след 16–ото зареждане на 6 през 2008 г., важен параметър-коефициент се променя по начин, обратен на очакваното. Това е заплаха за безопасната работа на реакторите (виж по-подробно в интервюто утре).

След като Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), която получава всеки ден данни за горивото, запитва АЕЦ защо знакът на този коефициент е различен  и  след обсъждане на проблема с  Курчатовския институт, на централата в Козлодуй е било препоръчано, без никаква обосновка, да се променят два масива коефициенти в софтуера, за да се намали програмно енергийното отделяне в горната част на активната зона на реакторите.

Дали е нормално това да става по този начин – пита Белковец.

Оператор на пулта за управление на 5-и блок на централата през януари т. г. Снимка: Ройтерс

„Далеч съм от мисълта, че такова гориво е доставено в АЕЦ „Козлодуй“ без съгласуване с ръководството на АЕЦ и отговорен фактор в Министерството на икономиката и енергетиката (директор на дирекция „Сигурност на енергоснабдяване“) – казва той. – Понеже несъответствието между доставеното и декларираното гориво проличава веднага след пуска на блока след презареждане. Кой и как е договорирал тази доставка и при какви условия, аз не зная, обяснява Белковец и съобщава още един факт.

„Преди сегашното ръководство да поеме ръководните функции, в завода-производител на свежо ядрено гориво за приемъчен контрол са били изпращани хора, които непосредствено се занимават с ядрено гориво (контролиращи физици), но в последно време (при сегашното ръководство) за тази дейност се изпращат като на екскурзия хора, които непосредствено не работят с ядреното гориво.”

Но най-голямата опасност за ядрените инсталации, на която в момента не се обръща достатъчно внимание, е “човешкият фактор”, твърди ядреният специалист. Той припомня, че Международната агенция по атомна енергия(МААЕ) и други организации, работещи в тази област, след анализа на най-големите аварии в АЕЦ по света, препоръчват на държавите притежаващи ядрени инсталации, като са издали и серия документи свързани с културата на безопасност, да обърнат по-голямо внимание на „човешкия фактор“.

Белковец казва, че като пример може да се види „човешкият фактор“ при трагедията в Чернобилската АЕЦ. „Ако поне един от специалистите е бил отказал да изпълнява (или да съгласува тази програма за изпитания), особено когато са се извеждали технологичните защити, трагедията нямаше да я има. Тогава възниква въпрос: Защо не са го направили? Много просто – от страх. От страх да загубят работата си, от последващ психически тормоз и т.н.” Според Белковец същата е атмосферата в АЕЦ „Козлодуй“, която създава условия за опасни инциденти.

Самото уволнение на Белковец след 24 години работа там е доказателство за това. Като контролиращ физик той пръв забелязва „преместването“ на дистанциращите решетки на горивните касети и разхерметизирани касети, в резултат на което има пряк контакт на топлоносителя и горивото. В резултат е обвинен от изпълнителния директор Иван Генов, че уронва авторитета на ръководството. Поводът е, че прави в оперативните дневници записи за нарушения. А те се съхраняват в централата през целия срок на експлоатацията. От това лесно може да се направи извод, че след уволнението на Белковец никой контролиращ физик няма да прави записи за нарушения в дневниците и ще подложи на риск централата и населението в страната. Това всичко – в резултат на честолюбието на сегашния директор Иван Генов.

В изповедта на Белковец има още факти, показващи климата, който цари в централата, пропуски в  документите, неспазване на нормативи и изисквания за безопасната  работа на АЕЦ и… за “купуване” на лоялност. Има и съмнения за далавери и икономически схеми.

Общ изглед на АЕЦ „Козлодуй“. Снимка: Ройтерс

Агенцията за ядрено регулиране ще изиска от ръководството на АЕЦ “Козлодуй” да сложи ред във взаимоотношенията му с персонала, коментира председателят на регулиращия орган Сергей Цочев.

В продължение на по-малко от година двама ядрени специалисти от АЕЦ “Козлодуй” проговориха за нередности в централата с имената си в Интернет пространството. Ще има още публикации, прогнозира Белковец в интервю за е-вестник.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.